Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inkontinensskydd används som mask: ”Inte optimalt”

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning och munskydd ska inte längre vara standard. Helt fel, menar överläkare Björn Olsen.

Det råder stor brist på material och skyddsutrustning inom vården just nu. 

Läget är sådant att flera aktörer, bland annat Södersjukhuset i Stockholm, har börjat tillverka egna visir. 

Och på ett LSS-boende i samma stad kan personalen behöva använda inkontinensskydd som ansiktsmask.  

Caroline Tamm arbetar med olika LSS-boenden i Stockholm. I hennes stadsdel finns 16 olika boenden för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. 

I nuläget har man inte stött på några konstaterade fall av coronasmitta på boendena. Däremot finns en person som man misstänker kan vara smittad.  

– Det var därför vi började tillverka visiren och munskydden förra veckan. Vi har ingen sån skyddsutrustning alls, säger Caroline Tamm.

Hur kom ni på konstruktionen? 

– Det var en kreativ medarbetare på en av gruppbostäderna som kom med idén. Visiret är gjort av laminat som sedan tejpas fast på en bit av ett extra tjockt liggunderlag. Liggunderlaget har man mot pannan för att visiret inte ska hamna för nära ansiktet. Då blir det supervarmt och immar igen. 

Sedan häftar de fast resår så att visiret går att ha på huvudet. Att man använder laminat är av ren nödvändighet. 

– Vi fick ta laminat eftersom folk börjat bunkra overhead-papper nu också, säger Caroline Tamm. 

Ett visir gjort av liggunderlag och laminat.
Foto: Privat
Inkontinensskydd för män funkar som munskydd.
Foto: Privat / Privat
Caroline Tamm i den egenkonstruerade skyddsutrustningen.
Foto: Privat / Privat

Utöver visiret behöver man också ett munskydd. Men det har inte gått att få tag i alls i nuläget. 

– Vi behövde hitta på något annat. En kollega kom på att inkontinensskydd för män har en bra passform över näsa och mun. Så vi köpte på oss en del sådana, fäste resår med hjälp av ett hålslag, säger Caroline Tamm. 

Hon fortsätter:

– Det är inte helt optimalt eftersom det blir varmt. 

Vill skänka 50 000 munskydd

Någon som också vill göra något konkret för att säkra tillgången på skyddsutrustning är entreprenören Mats Pettersson. Han har jobbat på en rad olika ställen i världen. Det har gett honom ett stort kontaktnät – som han nu vill använda till att få skyddsutrustning till svensk coronavård. 

– Det finns rockar, visir, all slags skyddsutrustning. Det är obegränsad tillgång på grejer, säger han. 

Mats Pettersson vill underlätta för utländska aktörer att skicka sjukvårdsmaterial till Sverige.
Foto: privat / privat

Bland annat har man ett parti med 50 000 munskydd från Kina som har legat redo ett tag i väntan på mottagare. Men det har inte varit helt enkelt att få hem allt material, berättar Mats Pettersson. 

– Vi har försökt nå Socialstyrelsen, Stockholms läns landsting, mejlat med en massa politiker. I tre, fyra dagar har det inte dykt upp något svar. 

Tills nu. Under lördagseftermiddagen fick Mats Pettersson kontakt med Örebro landsting som nu sagt att man ska ta emot en del av utrustningen. 

”Löfven eller Wallenberg, det är ointressant”

När det kan bli av är dock fortfarande inte helt spikat. Mats Pettersson säger att man kommer fortsätta ligga på för att få till fler transporter till Sverige. Det största problemet är logistiken, eftersom det rör sig om stora försändelser. 

Materialet kommer från flera olika länder, bland annat Kina, där coronautbrottet började. Men Mats Pettersson ser inte att det är ett problem. 

– All utrustning måste hit, från vilket ställe som helst. Vi vill öka tempot i leveranserna till sjukvården.

Munskydden som Mats Pettersson försöker skicka till Sverige.
Foto: privat / privat
Annat material från Kina som ska skickas till svensk sjukvård.
Foto: privat / privat

Mats Pettersson säger att det dock behövs finansiering från företag för att kunna få hit utrustningen. 

– Vi tänker att vi i första hand ska fråga företag som vill vara med på detta. Vi drar i gång en kampanj snart så att företag ska kunna gå in och köpa de här grejerna, utan mellanhand. 

Han fortsätter. 

– Sen vem som finansierar, om det är Löfven eller Wallenberg, det är för mig ointressant. Vi hjälper till. Målet är att se till att utrustningen kommer hit med blixtens hastighet, säger Mats Pettersson.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

WHO slår hål på myterna.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.