Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inkomstgaranti i riksdagen tas bort

Riksdagens generösa och kritiserade inkomstgaranti för före detta ledamöter kan komma att avskaffas, uppger TV4 Nyheterna, som tagit del av en intern promemoria från den arbetsgrupp som utreder frågan.

Inkomstgarantin i dag

Alla riksdagsledamöter som avgår efter tre år har rätt till inkomstgaranti i ett år med 80 procent av sitt arvode, som i dag är minst 58 300 kronor per månad.

Ledamöter med minst sex riksdagsår får garantin i två år om de är under 40 år, i fem år om de är mellan 40 och 50 år och fram till 65 år om man fyllt 50 år.

Ersättningsnivån efter det första året varierar mellan 66 och 33 procent beroende på antal år i riksdagen.

Maximalt belopp utbetalas efter tolv riksdagsår.

Inkomstgarantin minskas om den före detta ledamoten har förvärvsinkomster. (TT)

Begreppet inkomstgaranti ger fel signaler, menar man, och i stället föreslås ett omställningsstöd som ska ge 85 procent av riksdagsarvodet i högts två år. Stödet ska villkoras med krav att söka ny försörjning.

De skärpta reglerna ska enligt förslaget gälla dem som väljs in i riksdagen från och med valet 2014.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.