Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inkompetent läkare får fortsätta arbeta

"Det är klart att man gör fel ibland, men kanske inte av den här allvarliga naturen som är återkommande", säger specialläkaren Kristian Svenberg, till Uppdrag Granskning.
Foto: Svt

Läkaren har felbehandlat patienter i flera års tid och har granskats av Ivo två gånger.

Han har dessutom pekats ut som inkompetent av både utredningar och kolleger. 

Trots det får han fortsätta arbeta som läkare, rapporterar Uppdrag granskning.  

Läkaren förväxlade en infektion med cancer och undersökte inte en kvinna som efter övergångsåldern drabbats av blödningar från underlivet, något som kan vara ett tecken på cancer. 

Han har bedömts som inkompetent av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men trots det rekommenderar myndigheten att han får fortsätta arbeta som läkare på en prövotid på tre år då han måste genomgå en utbildningsplan. 

Historien om den 39-årige läkaren blev känd förra året då Uppdrag granskning gjorde ett första reportage om läkaren som arbetat på en vårdcentral i Sundsvall. Där hade det uppdagats att läkaren bland annat misstat att en av hans patienter hade hudcancer, som han förväxlat med en infektion. 

Efter att läkaren arbetat en kort tid på vårdcentralen togs beslut om att hans journaler skulle övervakas. Han fick också påbörja utbildning och göra AT-tentor som krävs för att få en läkarlegitimation. Han klarade inte tentorna. 

Anmäldes till Ivo 

Läkaren sa upp sig från vårdcentralen och hans chefer anmälde honom till Ivo.

Men efter tio månaders utredning fattade Ivo beslut om att avsluta ärendet utan åtgärd eftersom man ansåg att läkarens "kunskapsbrist inte kan kopplas till någon konkret händelse."

Efter att läkaren avslutat sin tjänst i Sundsvall började han arbeta på vårdcentralen Kirseberg i Malmö. 

Där fortsatte läkaren att felbehandla patienter i två år, utan att cheferna vidtar några åtgärder, rapporterar UG. Detta trots att kolleger reagerade. 

10 Lex Maria-anmälningar 

Läkaren är utbildad i Tjeckien och har haft svensk läkarlegitimation sedan 2007. 

Efter att UG i våras granskade mannens fall påbörjade landstinget i Region Skåne en utredning. Landstinget har hittat 10 ärenden som de anmälts enligt Lex Maria, eftersom de lett till eller kunde ha lett till allvarlig vårdskada. Läkaren har även anmälts som en fara för patientsäkerheten.

– Det är klart att man gör fel ibland, men kanske inte av den här allvarliga naturen som är återkommande, säger specialläkaren Kristian Svenberg, specialläkare i allmänmedicin till UG. 

I samband med programmets granskning i våras försvarade Karin Träff Nordström, divisionschef vid Skånes universitetssjukvård, läkaren. Nu säger hon till UG: 

– Den information jag fick i upprepade kontakter med verksamhetschefen, som i sin tur pratade med medicinsk handledare och rådgivare, var att det ar tillräckligt bra och då litade jag på det. Sen visade det sig att den informationen var felaktigt. 

Får fortsätta arbeta 

Parallellt har Ivo granskat läkaren på nytt och tittat på 18 patientfall. I 16 av fallen menar Ivo att läkaren brustit. Han har bland annat skrivit ut narkotika utan att göra medicinska bedömningar. Han har även missat att skicka remisser och feltolkat provsvar, rapporterar UG

"att (…) har visat uppenbara kompetens- och omdömesbrister och (…) varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke. Oskickligheten kan utan tvivel befaras få betydelse för patientsäkerheten", skriver Ivo enligt UG.

Men läkaren får tills vidare fortsätta arbeta. Enligt Ivos beslut får han fortsätta arbeta under en prövotid på tre år och samtidigt genomgå utbildning.

– Prövotiden är en mycket stark skyddsåtgärd. Läkaren kommer vara under kontrollsituation under tre år, säger Thomas Mehralizade, avdelningschef Ivo, till UG.

Det slutgiltiga beslutet om prövotid tas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Det väntas komma senare i vår.

Ansökt om norsk läkarlegitimation 

Läkaren sa upp sig och har därefter arbetat på en vårdcentral på Rosengård i Malmö.

Han har slutat även där och har sedan med hjälp av intyg från Socialstyrelsen ansökt om norsk läkarlegitimation. 

Läkaren har avböjt att kommentera det inträffade för UG. Dock säger han till Ivo att han varit satt under hård stress på grund av personalbrist och av att han tidigt ifrågasatts, att handledningen varit dålig och att hans chefer bytts vid flera tillfällen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.