Inifrån protesterna i Iran: ”Sannolikt att fler dör”

Nu växer protesterna i Iran – kvinnorna bränner sina slöjor
Man protesterar inte bara i Iran – utan även utanför iranska ambassader runtom i världen, här i Turkiet.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Social Networks / TT NYHETSBYRÅN

Det råder uppror i Iran.

Kvinnor och män protesterar mot förföljelsen av kvinnor – samtidigt som den iranska regimen vill förhindra att bilder sprids.

Minst sex personer uppges ha dödats under oroligheterna, däribland en 16-årig pojke, enligt människorättsorganisationen Hengaw.

– Det är väldigt sannolikt att fler dör, säger den iranske aktivisten och tidigare politiske fången Hossein Ronaghi, som följer protesterna, till Expressen.

Mahsa Amini, 22, greps av ”moralpoliser” i Irans huvudstad efter att ha vägrat bära sin slöja på ett korrekt sätt. Hon var på besök i Teheran när hon drogs in i en bil, blev misshandlad och senare konstaterades död.

Iranska kvinnor är sedan den islamska revolutionen 1979 tvingade att bära slöja och dölja sina kroppar. Det råder förbud mot tajta byxor, byxor med synliga hål och kläder som visar knäna. Straffet för den som bryter mot lagen är tillrättavisning, böter eller att man grips.

Myndigheterna hävdar att Mahsa Amini dog av en stroke, och att hon var sjuk sedan tidigare, något som 22-åringens familj säger är felaktigt. 

Samtidigt publicerade sjukhuset ett inlägg på Instagram där man meddelade att Masha Amini förklarades hjärndöd vid ankomsten till sjukhuset – ett inlägg som senare raderades.

Under en presskonferens säger Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s människorättsorgan UNHCR, att Mahsa Amini utsattes för kraftigt våld mot huvudet.

– Det finns rapporter om att Amini blev slagen i huvudet med en batong och att hennes huvud slogs mot fordonet av så kallad ”moralpolis”. Myndigheter har uppgett att hon dog av naturliga orsaker, säger hon.

Protester utanför Irans ambassad i Berlin.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De iranska kvinnorna: ”Död åt diktatorn!”

Dödsfallet har fått stor uppmärksamhet internationellt och vid flera av Irans ambassader runtom i världen har demonstrationer ägt rum.

Även i Iran har fallet lett till protester och upplopp på flera håll, främst i provinsen Kurdistan i landets nordvästra delar.

https://twitter.com/KhosroKalbasi/status/1572274431795367937

På bilder och i videoklipp i sociala medier visas hur iranska kvinnor – påhejade av såväl män som kvinnor – klipper av sitt hår och bränner sina slöjor offentligt. Samtidigt som de skriker ”död åt diktatorn!” och ”hämnd för vår syster Mahsa Amini”.

En kvinna har klippt av sitt hår och håller upp en sax.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
https://twitter.com/Shayan86/status/1572259995235893252

”En kvinna som stolt bränner den mest framträdande symbolen för religiösa diktaturer: Den obligatoriska slöjan. Moralpolisen dödade Masha Amini men nu är det miljoner olika 'Mahsa' i Iran som skriker NEJ till påtvingad slöja”, skriver den iranska journalisten Masih Alinejad på Twitter.

En iransk kvinna står på en bil och bränner sin slöja.
En kvinna knyter sin näve i luften. Efter dödsfallet har hashtagen #MahsaAmini fått stor spridning.

Ett videoklipp visar hur demonstranter attackerar polisfordon och kastar sten mot säkerhetsstyrkor.

Ytterligare videoklipp visar hur en kvinna klättrar upp på en polisbil och skriker ”vi vill inte ha den islamiska republiken” – samtidigt som polisfordon runt henne står i brand.

Samtliga videoklipp har verifierats av BBC.

https://twitter.com/Shayan86/status/1572275287127097345

16-årig pojke uppges ha dödats

Demonstranternas protester sker inte utan risk.

Säkerhetsstyrkor rapporteras ha besvarat med skarp ammunition, luftpistoler och gummikulor, enligt UNHCR.

Människorättsorganisationen Hengaw säger att iranska säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter i flera städer och man uppger att sex personer ska ha dödats och minst 450 skadats under protesternas fyra första dagar.

Hengaw skriver att en man sköts i buken och dog på sjukhus tre dagar senare. Hengaw uppger vidare att en 16-årig pojke, namngiven som Zakaria Khial, ”sköts i huvudet av iranska säkerhetsstyrkor i Piranshahar” och dog av sina skador.

Zakaria Khial.
Foto: Hengaw

Den arabiskspråkiga nyhetskanalen Al-Arabiya har publicerat ett videoklipp där människor bär i väg en 10-årig flicka som uppges ha skjutits i huvudet med ett luftvapen.

I ytterligare ett videoklipp ses flickan ligga på en brits med blod i ansiktet och ytliga luftskottskador på magen – chockad men vid liv.

Uppemot 500 personer har enligt rapporter gripits under protesterna – och vart de sedan tar vägen vet ingen riktigt, skriver Hengaw.

En man med skador från ett luftvapen.
Foto: Yashar Ali

Vädjar till Elon Musk

Det finns farhågor om att Iran ska strypa tillgången till internet för att förhindra att bilder och videoklipp sprids.

Tjänsten Netblocks, som bevakar och monitorerar störningar i den globala internettrafiken, uppger att tillgången ströps under måndagskvällen.

Netblocks rapport från Iran.
Foto: NetBlocks

Flera aktivister på Twitter har därför vänt sig till Tesla-grundaren Elon Musk.

Elon Musks satellitprojekt Starlink erbjuder tillgång till internet på platser där åtkomsten annars kan vara svår. 

En leverans av Starlinks tjänst till Iran skulle kunna strida mot USA:s pågående handelsblockad men enligt Elon Musk kommer man att begära ett undantag.

”Det är brådskande för iranier. När tror du att vi kan få ett besked?” frågar Saman Rasoulpour, redaktör vid den persiskspråkige tv-kanalen Iran International.

Konversationen med Elon Musk på Twitter.
Foto: Skärmdump

”Man löper väldigt stor risk”

Hossein Ronaghi, 37, är en välkänd iransk bloggare och aktivist som fängslades 2009 för sin roll i protesterna som utbröt efter valet i Iran. 

Nu följer han protesterna i landet.

Via en tolk berättar Hossein Ronaghi för Expressen att säkerhetsstyrkor har använt ambulanser och utrustning från Röda korset för att föra bort demonstranter, och att man bland annat använder skolor som förvaring.

Hossein Ronaghi menar att det iranska parlamentet återkommande har utlovat lagförändringar men i stället ”genomfört hårdare och värre lagar”.

– Situationer för kvinnor i Iran är väldigt sorglig. Lagarna relaterade till familj, äktenskap och skilsmässa är från stenåldern och väldigt bakåtsträvande. Kvinnor är högutbildade men exkluderas från arbetsmarknaden och, i flera fall, under de reaktionära lagarna, dödas av sina pappor. Och systemet straffar inte pappan eller maken, säger han.

En kvinna håller upp sitt hår vid en protest utanför Irans ambassad i Turkiet.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hossein Ronaghi säger att kvinnor och män är beredda att sätta mycket på spel.

– Man löper väldigt stor risk om man deltar i demonstrationerna. De (säkerhetsstyrkorna, red. anm.) använder skarp ammunition och hagelgevär. Barn, kvinnor och unga har blivit slagna med batong på värsta tänkbara sätt, säger Hossein Ronaghi.

– Det är väldigt sannolikt att fler dör.

Stor vrede i Iran – experten om protesterna: ”Folk är otroligt trötta”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.