Inifrån förhören om Malmö Latin: ”Ville attackera någon”

Kommenterar mordet på två lärare på Malmö Latin
Två lärare dog i dådet på Malmö Latinskola.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
18-åringens advokat Anders Elison.
Foto: FRITZ SCHIBLI
18-åringen larmade själv polisen och berättade vad han gjort. Gripandet gick lugnt till.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
18-åringen har erkänt att han dödat två lärare.
Två lärare dog i 18-åringens attack.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 18-årige eleven på Malmö Latinskola har erkänt att han dödade två lärare på sin skola.

Motivet: En känsla av misslyckande bland annat grundat i ett besked om att 18-åringen inte skulle få göra sin värnplikt.

Enligt advokaten Anders Elison bestämde sig 18-åringen för att attackera en helt slumpvis utvald person. Beslutet fattade han bara timmar före dådet.

Strax efter klockan 17 måndagen 21 mars hade den 18-årige eleven beväpnat sig med flera tillhyggen. Efter skoldagens slut gick han till attack mot två lärare på Malmö Latinskola. 

De två lärarna, båda kvinnor i 50-årsåldern, dog av sina skador.

Den första attacken inträffade i en korridor på våning tre, den andra kort efteråt i ett angränsande klassrum. Det första mordet filmades av en av skolans övervakningskameror och de filmerna har utredarna nu granskat.

– Det är viktigt. Utredarna har velat utesluta att det har varit ytterligare någon gärningsman som varit inblandad på något sätt. Och det har man kunnat göra nu, det är helt uteslutet, och så ännu mera nu när man granskat övervakningsfilmerna, säger 18-åringens advokat Anders Elison.

Bestämde sig kort innan

Motivet till dådet var enligt advokaten en upplevd besvikelse hos 18-åringen gällande sitt liv utanför skolan. Attackerna var inte riktade mot de personer som drabbades.

– Man kan begränsa det till att säga att han har bestämt sig för att attackera en person. Man behöver inte begränsa det till en vuxen person utan det var helt slumpmässigt, säger Anders Elison. 

Vad har han själv berättat om bakgrunden, om orsaken till detta?

– Det har tagit ett antal förhör innan han själv har blivit klar över hur han själv har tänkt. Det är till synes helt oförklarligt. Men i hans huvud så har det funnits en tanke om varför han gjort detta.

Och det bestämmer han sig för kort före dådet?

– Ja faktiskt något, eller några, dygn innan.

Motivet: Motgång och besvikelse

Dådet på Malmö Latinskola var det tredje skoldådet i Skåne på bara sju månader. Dåden i Eslöv i augusti och Kristianstad i januari var enligt polisens utredningar sammankopplade då gärningsmännen kände varandra. Eleverna som utförde de attackerna skrev inför sina dåd manifest och dödslistor. De delade en fascination för våld, skolattacker, nazism och krig. 

Enligt 18-åringens advokat har händelserna på Latinskolan en helt annan förklaring: ”Det är ett helt annat motiv” som advokaten uttrycker det.

Klart är att 18-åringen kort innan dådet fick besked om att han inte skulle få göra sin värnplikt, något han såg fram mot. Att det är en del av det som leder upp till dådet bekräftas nu av 18-åringens advokat.

Är den besvikelsen en del av motivet?

– Det är ett moment i hans tankar, absolut, säger Anders Elison.

Det är en del av de här motgångarna som han upplever?

– Ja, det är en del av detta, absolut.

Enligt advokat Anders Elisson börjar utredningen närma sig sitt slut. Kvar finns några moment, bland annat inväntar man svar på en del tekniska undersökningar från Nationellt forensiskt centrum. Om det hela går enligt planen bör ett åtal vara klart om ett par veckor, i början av juni månad, enligt advokaten.

Tre skolattacker i Skåne på sju månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.