Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inhyrda slagskämpar vill stoppa korruption

Demonstranterna säger att de ska ockupera Bangkoks zoo och regeringsbyggnader i huvudstaden.
Foto: Lam Yik Fei

BANGKOK. De regeringskritiska demonstranter jag mötte på Bangkoks gator i dag var en samling inhyrda slagskämpar. De skriker att de vill stoppa korruptionen.

Vad de inte förefaller förstå är att de är pjäser i ett politiskt spel - med ett helt annat mål.

Spelet handlar om kungahusets framtid - och vem som ska efterträda den döende kung Bhumibol.

Det var kusliga scener som utspelade sig kring regeringskvarteren i Thailands huvudstad Bangkok tidigare i dag.

Tårgasgranater haglade från polisens barrikader mot de tusentals demonstranter, som utrustade med pinnar, stenar och slangbellor skrek ut sitt hat mot regeringen som de kräver ska avgå.

Jag fick själv ducka undan granater.

Men de demonstranter jag såg var knappast hygglig medelklass som är trötta på korruptionen. Det här var inhyrda slagskämpar och gangsters som försöker provocera fram bråk.

Nu utnyttjas de i ett cyniskt spel med starka aktörer som inte bryr sig ett dugg om korruptionen i landet.

"Hopplöst politiserat"

Istället handlar det om att landets traditionella maktelit och mäktiga militär ska behålla sin egen privilegierade ställning i samhället. Och för det behövs ett populärt kungahus.

Så här ligger det till:

Thailands kungahus är hopplöst politiserat. Det är ett verktyg för militären och den konservativa eliten.

Thailand har sett närmare 20 militärkupper i modern tid. Varje gång några maktfullkomliga generaler kastar ut en folkvald regeringen - precis som de gjorde 2006 - påstår de samma sak: Det här gör vi för kungen!

Thailand har också sett flera allvarliga massakrer där studenter och demokratikämpar som krävt ett mer rättvist samhälle och ett större inflytande i politiken har mejats ner av militärens kulor under förevändning att förändringar i Thailands feodala samhällsstruktur är ett hot mot monarkin.

Det här har fungerat därför att Thailands kung Bhumibol är alltigenom populär.

Nu finns ett problem. Kungen är mycket gammal och sjuk. I princip kan han dö vilken dag som helst. Vad värre är: hans son och tilltänkta efterträdare, kronprins Vajiralongkorn, är - milt sagt - inte så populär. Varför det är så, vet vi inte. Kanske är det bara rykten, kanske är han missförstådd.

Vad som händer när Vajiralongkorn blir kung är att monarkin kommer förlora sin glans och sitt stöd - och med det förlorar militären och den traditionella eliten sitt främsta maktverktyg.

Varma relationer

Men nu finns en räddning: Thailands parlament. Innan en ny kung - eller drottning - utses så måste parlamentet ge sitt godkännande. Rent tekniskt kan parlamentet stoppa en kandidat.

Nu är problemet att det inte är maktelitens och militärens parti Demokraterna som har majoritet i parlamentet. Största partiet leds i stället av premiärminister Yingluck Shinawatra, syster till Thaksin Shinawatra, landets mest kontroversiella politiker.

Thaksin Shinawatra påstås ha varma relationer med kronprins Vajiralongkorn.

Militären och den traditionella makteliten är desperata. De måste till varje pris ha majoritet i parlamentet den dag kungen dör för att kunna stoppa kronprins Vajiralongkorn och i stället föreslå någon av hans mer populära systrar.

Men om Thaksin Shinawatras parti har makten när kung Bhumibol dör kommer det knappast att gå. Då kommer nästa kung att heta Vajiralongkorn.

Vad vi ser utspelas framför oss är den thailändska feodala maktelitens långsamma död. Det är därför de är så desperata och till varje pris vill störta regeringen med inhyrda slagskämpar.

En kung vid namn Vajiralongkorn kommer att vara förödande för kungahusets popularitet - och det tror jag kommer att vara bra för Thailand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.