Ingves: Därför höjer vi räntan

Publicerad
Uppdaterad
Riksbankschefen Stefan Ingves försvarade på tisdagsförmiddagen beslutet att höja räntan.
- Det var motiverat att höja räntan just nu för att få en normalisering i svensk ekonomi, konstaterade han.
Han hoppas också att höjd ränta ska bromsa en överhettning av bolånemarknaden.
- För att bibehålla lugn i svenska ekonomin krävs det räntehöjningar, inledde riksbankchefen Stefan Ingves presskonferensen.
Han började med att visa diagram över kraftiga svängningar i  ekonomin i världen och Sverige under de senaste åren och konstaterade att vi nu återgår till ett normalläge - och det kräver högre ränta. Eller återgång till normalränta, som Riksbanken vill kalla det för.
Även inköpschefsindex i Sverige är betydligt starkare här än i resten av världen, påpekade Stefan Ingves.

Arbetslösheten faller

Riksbanken har också reviderat ned arbetslöshetsprognosen och under de närmaste åren kommer arbetslösheten falla ned mot sex procent, enligt Ingves något mer positiva rapport. Det gör att han inte oroas speciellt mycket av att höjd ränta kommer leda till ökad arbetslöshet.
Han hade också ett negativt besked till svensk exportindustri.
- Vi ser en starkare svensk krona framför oss, konstaterade han.
Stefan Ingves preciserade också den uppskruvade prognosen för fler räntehöjningar den närmaste tiden.
- Det blir fyra räntehöjningar under 2011, säger Ingves.
- Men mycket kan hända som gör att vi får ompröva våra beslut längre fram. Om vi får högre efterfrågan i Sverige stiger priserna mer och det leder till snabbare räntehöjningar.

Lugnare utveckling

Men Riksbanken håller också öppet för att det kan bli lägre ränta framöver om ekonomin utvecklas åt annat håll.
Ingves fick också frågan om vad efterfrågan på bostadslån innebär för räntan.
- En höjd ränta medverkar sannolikt till en lugnare utveckling och det är ju bra, säger Ingves.
Stefan Ingves oroas inte heller för en för stor löneglidning.
- Vi har en löneökningstakt som ligger runt tre procent i vår prognos, säger Ingves.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag