Foto: Fotograf Mats SamuelssonFoto: Fotograf Mats Samuelsson
 Foto: Fotograf Mats Samuelsson
Foto: Vladimir VelengurinFoto: Vladimir Velengurin
 Foto: Vladimir Velengurin
Foto: Lars NybergFoto: Lars Nyberg
 Foto: Lars Nyberg
Foto: Olle WesterFoto: Olle Wester
 Foto: Olle Wester
Foto: Patrick Van KatwijkFoto: Patrick Van Katwijk
 Foto: Patrick Van Katwijk
Foto: Roger TuressonFoto: Roger Turesson
 Foto: Roger Turesson

Ingvar Kamprad flyttar hem till Sverige igen

Publicerad

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, 87, har bestämt sig för att flytta hem till Sverige och Småland.

Flytten sker i slutet av året, enligt intern information som gått ut till Ikeas anställda.

Nu ska han betala skatt i Sverige.

Ingvar Kamprad, som grundade imperiet Ikea, har bott utomlands mer än 40 år. Nu lämnar han Schweiz - för rötterna i Sverige och Småland.

I informationen säger Kamprad:

– Att flytta tillbaka till Sverige för mig närmare min familj och mina gamla vänner. Efter att min kära hustru Margaretha gick bort för ungefär ett och ett halvt år sedan, finns det mindre som håller mig kvar i Schweiz.

Förutom en längre tids ryggproblem uppges Ingvar Kamprad vara vid god hälsa och familjens talesperson Per Heggenes säger att det endast är personliga skäl som ligger bakom flytten, som först uppmärksammades av Sydsvenskan.

– Det är ett beslut som fått mogna över tid och ett naturligt steg i den sista fasen i livet. Sverige är också ett ställe där man ofta möts inom familjen.

Vad ser han särskilt fram emot?

– Att återse sina gamla vänner från barndomstiden och att vara närmare familjesammankomster, säger Per Heggenes.

Hans tre söner bor sedan en tid utomlands, men ses i Sverige vid särskilda tillfällen.

Yngste sonen Mathias Kamprad tog Dagens Industri var först med att berätta, tog tog i juni över ordförandeskapet i Ikeas maktbolag Inter Ikea Group.

Återvänder till familjens gård

Ingvar Kamprad kommer bosätta sig på en gård utanför Älmhult, inte långt ifrån där han växte upp.

– Det är en gård som länge varit i familjens ägo, säger Per Heggenes.

Det rör sig om familjens säte i en by utanför Agunnaryd. I ett naturskönt område vid en vacker sjö har Ingvar Kamprad, hans barn och barnbarn sin fasta punkt i Sverige. Familjen äger också skog i trakten.

Ingvar Kamprad har också engagerat sig i bygden och bland annat bidragit till byggnation av en modern lanthandel som blivit Agunnaryds naturliga samlingspunkt.

Det har också blivit en fast punkt i hans egen tillvaro dit han alltid återvänt.

Kommer att bo nära sin syster

Författaren och Ikea-kännaren Bertil Torekull har skrivit böcker om Ingvar Kamprad och företaget. Enligt Torekull betyder Ingvar Kamprads flytt hem till Sverige mest för honom själv.

– Ingvar är den svenskaste av alla utlandssvenskar skulle jag vilja påstå. Han är småländsk i sitt hjärta.

Torekull menar att flytten har varit "på gång i ett antal månader":

– Och allt är nu färdigt och förberett för hans återkomst. Det finns människor som kommer att vara nära honom som känner honom väl och han kommer att bo alldeles i närheten av sin syster, som har bott kvar i Sverige hela tiden, säger Torekull.

Betalar svensk skatt

I dag rankas Ingvar Kamprad som världens fjärde rikaste man av finansmagasinet Bloombergs.

Något som lyfts ofta under hans 40 år som utlandssvensk är hur han undgått att betala svensk skatt.

– Ingvar Kamprad kommer att betala skatt på sin inkomst och kapitalplaceringar, precis som alla andra boende i Sverige, kommenterar Per Heggenes.

Eftersom förmögenhetsskatten är avskaffad i Sverige kommer det aldrig bli en tvist om hur värdet på hans tillgångar ska uppskattas. Själv hävdar han att han "skänkt bort allting".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag