Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult

Ingvar Kamprad + Bill Clinton = sant

Publicerad

Ingvar Kamprad har ökat sitt bidrag till välgörenhet med 66 procent på två år.

Målet är att inom kort donera 850 miljoner kronor per år och nu har han hittat en ny samarbetspartner: Bill Clinton.

- Fokus ligger på barn i utvecklingsländer, säger Kamprads välgörenhets-vd Per Heggenes till Expressen.

Ingvar Kamprad har på senare år förändrat Ikeakoncernens engagemang för världens fattiga. Tidigare var hans familjestiftelse låst vid att skänka pengar till möbeldesign men efter att han i en domstolsprocess lyckats ändra reglerna för stiftelsen är det nu fullt fokus på Unicef, Rädda Barnen och en rad andra hjälporganisationer.

Kamprad är själv mycket engagerad i hjälpverksamheten och har bestämt att det är barn i fattiga länder ska vara i fokus. Tidigare har han hånats i bland annat ansedda The Economist för att snåla på fattighjälpen och jämförts med bland andra Bill Gates som skänkt bort miljarder.

Kamprads mål är att skänka 100 miljoner euro – 850 miljoner kronor - varje år till olika projekt i utvecklingsländer från Ikea Foundation. I år kommer bidraget bli 650 miljoner kronor - en ökning jämfört med förra året och en rejäl ökning från 2010 då 400 miljoner skänktes.

- Vi räknar med att det kommer ta några år att nå målet med tanke på att vi måste välja rätt välgörenhetsprogram och samarbetspartners, säger Per Heggenes, vd för stiftelsen.

Pengar från varuhusens vinst

Om tre år räknar Kamprad med att 100 miljoner barn ska få hjälp i de olika välgörenhetsprogram som stiftelsen finansierar.

Pengarna hämtas bland annat från Ikeavaruhusens vinst. Varuhusbolaget Ingka ägs av familjens stiftelse som har välgörenhetsstiftelsen kopplad till sig och dit pengar slussas vidare.

Bill Clinton.Foto: Janet Mayer / Splash News
Hittills har mest pengar gått till FN-organisationerna men nyligen har han också etablerat ett samarbete med Bill Clinton. Så sent som i går var stiftelsens vd Per Heggenes i New York med på Clintonstiftelsens stora givarkonferens där Bill Clinton mött både Barack Obama och Mitt Romney.

Hjälpa barn i Afrika och Indien

Kamprad och Clinton ska satsa 170 miljoner kronor för att bekämpa barns problem med diarréer i Kenya och Indien. Ytterligare 65 miljoner skänktes till ett projekt i södra Afrika som offentliggjordes under Clintonmötet i veckan.

Kamprad och olika Ikea-bolag har också skänkt närmare två miljarder kronor till Familjen Kamprads stiftelse med säte i Småland. Varje år kommer den fyllas på med ytterligare 270 miljoner från Ikea.

Ingvar Kamprad är själv styrelseordförande i stiftelsen och som nu har beslutat att under första årets dela ut pengar inom området ”förbättrad livskvalitet för äldre”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag