Ingvar Carlsson chattade om USA-valet

Publicerad
Ingvar Carlsson, Expressen.se:s expertkommentator i det amerikanska presidentvalet, chattade med läsarna. Här kan du läsa hela chatten.
Hoel Jolm: Vad är det bästa och sämsta med USA?
IngvarCarlsson:
USA är en väldigt vital politisk demokrati och har ställt upp i kampen under två världskrig mot diktaturer i Europa och Japan. Det är det bästa. Det sämsta på lång tid är Georgr W Bush och hans politik.

fernando: hur kommer att påverka sverige om obama vinner?
IngvarCarlsson:
Jag hoppas att Obama kommer att vara mer intresserad av en dialog med andra länder, inklusive länderna i Europa. Förhoppningsvis kommer också Obama vara mer intresserad att samarbeta inom FN.

Bjorn Gadler: Hej, Har du nagra kommentarer angaende Obamas socialist regering (om han blir vald)
IngvarCarlsson:
Någon socialistregering blir det inte. Förhoppningsvis blir det en regering som ligger till vänster om mitten.

Hoel Jolm: Hej Ingvar! Vem tror du att en amerikansk president skulle kunna samarbeta bäst med: Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin? Och varför?
IngvarCarlsson:
Jag tror inte vi ska överdriva Sveriges roll. Vi kommer ha enstaka kontakter med USA, och just i det avseendet spelar det inte så stor roll vem som är svensk statsminister. Däremot har socialdemokraterna av tradition bättre relationer med det demokratiska partiet.

Picko Trofast: Yo! Vilken amerikansk tidning på nätet är bäst om man vill få objektiv granskning av kandidaterna?
IngvarCarlsson:
Jag läser helst New York Times.

Hoel Jolm: Ibland sägs det att hela världen borde få vara med och rösta i det amerikanska presidentvalet. En omöjlighet, naturligtvis, men vad tycker du om tanken?
IngvarCarlsson:
Den är helt orealistisk. USA:s val måste avgöras av amerikanska medborgare.

Gustav: som jag förstår det så är Obama favorit. Vad skulle tala för att McCain i stället kniper segern?
IngvarCarlsson:
Det finns en teori att vita amerikanska väljare som i opinionsundersökningar svarar att de är beredda att rösta på en färgad kandidat, men inte gör det när de väl är i valbåset. Enligt denna tes kan mellan tre-fyra procent ändra sig i sista stund till nackdel för den färgade kandidaten. Men om det skulle drabba Barack Obama i detta val vet vi ingenting om.

Sven-Olof: Hur snabbt kan en ny president få USA på fötter igen
IngvarCarlsson:
Det kommer tyvärr ta mycket lång tid innan USA:s ekonomi och världsekonomin är i gott skick igen. Vi behöver säkert hela år 2009 på oss innan vi har en säker och stabil tillväxt igen.

Bengt J-K: Palme var för personval i valkretsar. Vad tycker Du?
IngvarCarlsson:
jag är inte säker om Palme var så entusiastisk för personval. Själv tycker jag att de politiska värderingarna är viktigare än person.

Ung Politiker: Ännu en fråga från mig... Om Obama vinner, tror du de amerikanska soldaterna drar sig tillbaka från Irak? eller att de dröjer ett par år...
IngvarCarlsson:
jag tror att Obama är inställd på att ta hem de amerikanska soldater. Men jag är inte säker på att det sker omgående. Det tar nog tid även med demokratisk president.

JSJ: hej ingavar vem av dom två är bäst för oss
IngvarCarlsson:
Jag tror att Barack Obama är bättre för oss i Europa. Förmodligen för hela världen.

Austin: Sag att bara 3 procent av svenska folket skulle rosta pa McCain? Varfor tror alla hemma att han ar sa dalig?
IngvarCarlsson:
Jag är också förvånad att han fick så oerhört låga siffror. beror förmodligen på att han anses att han förknippas med George W Bush som också i Sverige är väldigt impopulär.

Magnus: Vad drar du för slutsatser om den finansiella krisen i USA?
IngvarCarlsson:
I grunden beror den på ett jättelikt budget och bytesbalansunderskott. Därför är det helt orealistiskt när presidentkandidaterna lovar stora skattesänkningar. USA blir tvingade att höja skatterna och minska på utgifterna.

Hoel Jolm: Vad är det vi i Europa/Sverige inte riktigt förstår om hur viktig religionen är i amerikanska val?
IngvarCarlsson:
Ja, vi förstår överhuvudtaget inte att religionen spelar så stor roll för enskilda människor. Inte bara att de går i kyrkan utan att religionen påverkar politiska ställningstaganden. Den nuvarande presidenten Bush har tagit starkt intryck av den kristna högern på ett sätt som ingen europeisk politiker skulle tänka sig.

Annette: Vad tycker du om mediernas sätt att bevaka valet?
IngvarCarlsson:
Jag tycker det har varit en väldigt bra och utförlig mediabevakning sedan lång tid i både tidningar, radio och tv. Mycket duktiga reportrar på plats i USA men också kunniga kommentatorer här hemma i Sverige.

Gunnar: När tror du att USA kommer bli redo för en kvinnlig president?
IngvarCarlsson:
De har just missat en chans. Jag tror fortfarande att Hillary Clinton kan bli den första. Barack Obama kan bara omväljas en gång.

Lisa: Tror du att Sverige är på väg mot ett tvåpartisystem som i USA? Och hur ser du på det i så fall?
IngvarCarlsson:
Nej, det tror jag inte. Men jag har blivit mer positiv till majoritetsval, som motverkar partisplittring, under senare år.

Mimmi: Varför tror du att svenskar har så svårt att förstå att republikanerna går hem bland amerikansk arbetarklass? Tror du att det är samma sak som börjar hända i Sverige, när de "nya moderaterna" snor arbetslinjen av sossarna, osv?
IngvarCarlsson:
De är så många faktorer som påverkar den amerikanska väljaren. Det har med tradition, geografi, religion, och personliga kandidater att göra. Dessutom är fackföreningsrörelsen i USA mycket svagare än i Sverige.

Henrik: Varför bryr vi oss så mycket om valet i USA? När hörde vi senast om valen i exempelvis Indien som ändå är världens största demokrati.
IngvarCarlsson:
Jag tror att vi skulle intressera oss mycket mer för Indien och Kina än vad vi gör i dag. USA kommer att gå försvagat ur den nuvarande finansiella krisen. Medan länder som Indien, Kina och Brasilien kommer att bli starkare. Det är inte fel att vi så noga följer valet i USA, men vi måste bredda vårt intresse till andra regioner i världen.

Jonte: Är valet av Palin som VP McCain kampanjens största misstag?
IngvarCarlsson:
Först tyckte jag att det var ett ganska skickligt drag. Men när jag fick del av hennes värderingar och lyssnade på hennes uttalanden insåg jag att det var ett misstag. Jag vet många amerikaner som är oroliga för att hon skulle vara bara ett hjärtslag från presidentmakten.

Kjell: Hej Ingvar, vem är din amerikanska favorit president genom tiderna ?
IngvarCarlsson:
Oj. Det får bli Franklin Roosevelt som var president under 30-tals krisen och sedan ledde USA genom andra världskriget. Det betydde så mycket för ekonomin i världen och att Tyskland och Japan kunde besegras.

Jonte: Om McCain vinner hur stor är chansen att han startar ett krig mot Iran?
IngvarCarlsson:
Det är en svår fråga, men tyvärr kan inte den risken inte helt uteslutas.

Orvar: Hur kommer det sig att ni sossar hyllar Demokraterna vars svenska politiska motsvarighet är Folkpartiet?
IngvarCarlsson:
Jag anser att demokraterna ideologiskt ligger någonstans mellan socialdemokrater och svenska liberaler. Någon exakt motsvarighet i våra partier finns inte i USA.

Klara: Om någon hade sagt till dig att en svart man skulle kunna bli president 2008 för kanske 20 år sedan. Vad hade du sagt då?
IngvarCarlsson:
Inte möjligt. Det är för mig en stor överraskning att USA kommit så långt.

Andreas: Om Obama vinner, kommer han då göra nåt åt sjukvården i Usa och ge alla amerikaner fri sjukvård?
IngvarCarlsson:
Jag hoppas verkligen det. I dag saknar 50 miljoner amerikaner sjukförsäkring. Bill och Hillary Clinton försökte men misslyckades. Jag hoppas att Obama kan göra något radikalt på det här området.

Pablo: Hej ingvar, finns det en risk att alla demokrater tror att Obama är klar vinnare och stannar hemma?
IngvarCarlsson:
Jag tror inte det. Gång på gång har påpekats att man inte kan lita på opinionsundersökningar. Jag tror att det blir ett högt valdeltagande, inte minst från ungdomens sida.

Agneta: Jag har en känsla av att både McCain och Obama inte är rätt personer för att bli presidenter i USA. Varför ställer Al Gore inte upp? Vet du det??
IngvarCarlsson:
Al Gore fick ju faktiskt flest röster när han senast ställde upp. Men efter en omtvistad procedur i Florida utpekades ändå George W Bush som segrare. Jag tror att han då upplevde som nu eller aldrig. Han var väldigt besviken efter det valet. Han har ju dessutom varit lyckosam på miljöområdet och fått Nobels fredspris.

Hannele Anderss: Vad är i din mening den värsta tänkbara riktiningen USA:s internationella politik tar om McCain vinner?
IngvarCarlsson:
Jag tror trots allt att McCain blir bättre när det gäller internationella relationer än den nuvarande administrationen. Men det finns risk att han fortsätter med aggressiva militära åtgärder.

Odin: Ärligt talat Ingvar, inte blir det väl någon "change" oavsett vem som väljs?
IngvarCarlsson:
Du har din poäng i din fråga på ett sätt. Vi har en tendens att övervärdera konsekvensen av höger och vänster i amerikansk politik. Men denna gång tror jag faktiskt det skulle göra stor skillnad.

Benny: Är den amerikanska valmodellen något du skulle kunna tänka dig i ett framtida sverige?
IngvarCarlsson:
Nej. USA:s valmodell är anpassad för det landets storlek och traditioner. Det systemet skulle inte passa för Sverige.

Marie: Hej! Varför ska vi engagera oss så mycket i USAs kampanjer om valet?
IngvarCarlsson:
Därför att det amerikanska valet påverkar inte bara USA utan hela världen, också oss i Sverige.

Jonte: Har McCain fotfarande en liten chans att vinna?
IngvarCarlsson:
Jag skulle inte våga garantera att Barack Obama vinner. Men om inte opinionsundersökningarna har fullständigt fel så blir det en demokratisk president.

Moderator: Då är chatten över för den här gången. Tack till Ingvar Carlsson och till alla som har ställt frågor!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag