Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrosso riskerar nu fängelse i Falkhärva

Emilio Ingrosso.
Foto: Roger Vikström

Kändiskrögaren Emilio Ingrosso, före detta artisten Harriette Broman och flera andra svenskar riskerar fängelsestraff i Spanien i kölvattnet av kokainutredningen mot Jonas Falk.

Enligt ett preliminärt åtal anklagas Ingrosso för att ha hjälpt Broman att tvätta drygt 300 000 kronor i en restaurang på Mallorca. Men försvararna menar att saken redan har prövats i Sverige.

- Det här borde inte tas upp igen, säger en av de spanska advokaterna.

Den 26 april 2010 avlyssnade spansk polis ett mobilsamtal mellan en svensk kvinna i Barcelona och Emilio Ingrosso, 49, på ön Mallorca. Ingrosso berättade exalterat att allt var klart för invigning på Ristorante Ribello i Palma.

Kvinnan var spänd av förväntan och ville gärna se foton inifrån krogen. Om satsningen gick bra planerade de att starta systerkrogar i nya länder. Även "Jonas" var nyfiken, förklarade hon.

"Han kommer ju ramla av stolen", hörde poliserna Emilio Ingrosso svara.

Kvinnan lät nöjd. Hennes andra projekt, en nattklubb i Barcelona, hade inte gått särskilt bra den senaste tiden.

"Ja, men det är det som är så kul. Vi behöver lite uppmuntran", sa hon.

Kvinnan var 51-åriga Harriette Broman, före detta popsångerska, fitness-entreprenör och moster till den i dag häktade Jonas Falk, 42. Harriette Broman och Emilio Ingrosso kände varandra från nöjesbranschen sedan 1980-talet. Våren 2010 hade Broman investerat 34 000 euro i Ribello, som Ingrosso startat med sin dåvarande sambo.

Mostern använd som bulvan

Det inspelade samtalet ingår i en flera tusen sidor tjock polisutredning om penningtvätt och skattebrott. Spanska myndigheter hävdar att investeringen utgjorde en liten del av vinsten från Jonas Falks påstådda kokainaffärer och att mostern, i egenskap av Falks bulvan, använde Ribello för att dölja pengarnas ursprung.

Ingrosso och dennes ex-sambo borde, enligt myndigheterna, förstått att pengarna inte var vita.

"Var för sig ska Emilio Ingrosso och NN avtjäna fängelse i ett år för penningtvätt", står det i ett åtalsutkast som åklagarmyndigheten lämnat in till undersökningsdomstolen i Vilanova i la Geltrú utanför Barcelona. I Harriette Bromans fall yrkar åklagaren på fängelse i sammanlagt 7,5 år.

I samband med att Jonas Falk och Harriette Broman greps i slutet av 2010 kallades Emilio Ingrosso och ex-sambon till polishuset i Palma de Mallorca. Paret bekräftade Bromans insättningar och Emilio Ingrosso sa att hennes pengar hade kommit från ett arv efter en släkting.

Men så var det inte, hävdar Harriette Broman i dag.

- Jag kan inte svara på varför han sagt så, säger hon till Expressen.

Någon annan förklaring till pengarna vill hon inte ge, mer än att de kom från en schweizisk stiftelse.

- Pengarna har i alla fall ingenting med Jonas att göra och det kommer jag att bevisa i Spanien om jag blir tvungen.

Upprörd över anklagelser

Harriette Broman är upprörd över att på nytt anklagas för att vara systersonens bulvan. I juni i år frikändes hon av Svea hovrätt från anklagelser som rörde just placeringar av de påstådda narkotikapengarna. Även Jonas Falk, som pekats ut för storskalig kokainsmuggling, friades helt.

- Man ska inte behöva försvara sig mot samma anklagelser två gånger. Och finns det inget knark finns det inga pengar att tvätta, säger hon.

Hennes advokat Andreu Van den Eynde instämmer:

- Jag tror att åklagaren kommer att få väldigt svårt att förklara varför detta ska prövas igen. Vår förhoppning är att rätten avvisar hela målet.

Totalt anklagas tolv personer för att ha tvättat pengar åt Jonas Falk, som sedan i september sitter häktad i Spanien. På listan finns även två män från Stockholm och en svensk medborgare i Spanien. De båda förstnämnda är en narkotikadömd diskjockey respektive en flerfaldig rånare, medan den sistnämnde är en ostraffad egenföretagare. Dessa tre anklagas för penningtvätt genom att på olika sätt ha hjälpt Jonas Falk och Harriette Broman att investera i den tidigare nattklubben Oshum i Barcelona.

Samtliga nekar till brott

Samtliga svenskar nekar till brott, enligt vad Expressen erfar.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt undersökningsdomare José Villodre Lopéz, som varit drivande i den spanska utredningen. Lopéz säger sig vara förhindrad att prata med journalister, men en presstalesman hälsar att allt är klart för rättegång:

- Den kommer att hållas i domstolen Audiencia Provincial i Barcelona, men vi har ännu inte fått något datum.


■■■

Ingrosso förnekar inblandning

Emilio Ingrosso förnekar att han tvättat knarkpengar.

Han är oförstående till anklagelserna.

- Jag har aldrig träffat Jonas, säger krögaren.


När Expressen talade i telefon med Emilio Ingrosso i söndags var han oförstående till varför han blivit indragen i en utredning där huvudpersonen - Jonas Falk - redan friats för motsvarande misstankar i Sverige. I den svenska utredningen var Emilio Ingrosso aldrig misstänkt.

- Jag är totalt oskyldig, sade Ingrosso på telefon.

Borde förstått

Men den spanske åklagaren ansåg enligt ett preliminärt åtal att den svenske krögaren och hans exsambo borde ha förstått att pengarna som investerades i deras restaurang Ribello inte var vita. Emilio Ingrosso är i dag inte längre delägare i restaurangen.

- Jag är helt oskyldig, säger Ingrossos exsambo.

"Aldrig träffat Jonas"

Emilio Ingrosso säger att Harriet Broman, Jonas Falks moster, investerade 300 000 kronor för att restaurangen skulle byggas om.

- Jag har aldrig träffat Jonas. Jag känner bara till Harriet som var delägare på restaurangen, säger han.

Ingrosso hävdar att allt gick juridiskt rätt till när Broman blev investerare.

I ett sms under tisdag kväll skriver han att han inte vill uttala sig om "grundlösa påståenden". Emilio Ingrossom skriver också att "misstankarna du hänvisar till är nedlagda".

Den spanska domstolen förnekar att så skulle vara fallet.

"Vi måste informera dig att Emilio Ingrosso också är anklagad i samma fall som Jonas Falk. Det är 13 personer anklagade i fallet och rubriceringen för alla är penningtvätt och skattebedrägeri", skriver pressavdelningen för domstolsväsendet i Katalonien i ett mejl.

JONAS FALK, 42

Utpekad ligaledare, häktad i Barcelona. Anklagas för skattebrott, penningtvätt och för att ha lett en organisation som smugglat narkotika från Sydamerika till Europa. Påstås genom sin moster Harriette Broman ha investerat motsvarande cirka 50 miljoner kronor i en villa i Sitges, i nattklubben Oshum i Barcelona och i Emilio Ingrossos tidigare restaurang Ribello på Mallorca.

I somras friad av Svea hovrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Tidigare dömd för ett flertal grova rån i Sverige.

EMILIO INGROSSO, 49

Krögare och före detta dansare, bosatt på Mallorca. Anklagas för penningtvätt genom att, tillsammans med sin dåvarande sambo, ha tagit emot 34 000 euro från Harriette Broman som betalning för hälften av aktierna i Ristorante Ribello i Palma de Mallorca. Tidigare dömd för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

SAMTLIGA MISSTÄNKTA I PENNINGTVÄTTSMÅLET

Spansk kvinna, 53

Före detta sambo med Emilio Ingrosso, bosatt på Mallorca. Anklagas för penningtvätt. Ostraffad.


Svensk man, 48

Återfallsbrottsling, bosatt i Stockholm. Anklagas för penningtvätt i samband med att Harriette Broman köpte en del av aktierna i nattklubben Oshum i Barcelona. 48-åringen hade vid tidpunkten uppdrag för nattklubben och tog emot delar av betalningen i kontanter. Dömdes senast 2010 för delaktighet i ett uppmärksammat kuppförsök.


Svensk man, 42

Discjockey, bosatt i Stockholm. Anklagas för penningtvätt i samband med att Harriette Broman köpte en del av aktierna i nattklubben Oshum i Barcelona. 42-åringen hade vid tidpunkten uppdrag för nattklubben och tog emot delar av betalningen i kontanter. Dömd för bland annat grovt narkotikabrott.


Svensk man, 46

Egenföretagare, bosatt i Sitges. Anklagas för penningtvätt och skattebrott. Värvades av Jonas Falk och Harriette Broman som platschef på nattklubben Oshum i Barcelona. Hanterade i denna egenskap konton och skötte affärstransaktioner.

Ostraffad.


Spansk man, 48

Advokat, bosatt i Sitges. Anklagas för penningtvätt. Anlitades av Harriette Broman för att ge juridiskt rådgivning i samband med köpet av en villa i Sitges och andelar i nattklubben Oshum i Barcelona. Tidigare ostraffad.


Spansk man, 46

Advokat, bosatt i Barcelona. Anklagas för penningtvätt genom att ha företrätt diskoteksägaren ovan i dennes förhandlingar med Harriette Broman.Tidigare ostraffad.


Brittisk man, 59

Affärsman, bosatt i London. Anklagas för penningtvätt i samband med att han och hans hustru sålde en villa i Sitges söder om Barcelona till Harriette Broman för motsvarande drygt 25 miljoner kronor. Tidigare ostraffad.


Harriette Broman, 51

Före detta artist och fitness-entreprenör, bosatt i Skåne. Anklagas för att ha varit bulvan åt systersonen Jonas Falk och hjälpt honom att tvätta motsvarande cirka 50 miljoner kronor. Även anklagad för skattebrott. I somras friad av Svea hovrätt för grovt penninghäleri. Ostraffad.


Spansk man, 42

Diskoteksägare, bosatt i Barcelona. Anklagas för penningtvätt genom att ha sålt andelar i nattklubben Oshum till Harriette Broman.Tidigare ostraffad.


Spansk man, 50

Anställd på bank, bosatt i Barcelona. Anklagas för penningtvätt i sin roll som bankkontakt för nattklubben Oshum, som Harriette Broman köpte in sig i. Tidigare ostraffad.


Brittisk kvinna, 47

Bosatt i London. Anklagas för penningtvätt, se ovan. Tidigare ostraffad.

ETT UNIKT SVENSKT- SPANSKT SAMARBETE

Våren 2009 inledde länderna den gemensamma operationen "Playa" efter tips om storskalig kokainsmuggling. Telefonavlyssning, spaning och infiltration bedrevs i Sverige, Spanien och flera andra länder.

I juni 2010 stoppades seglaren Mauritz Andersson, 58, med 1,4 kokain i Karibien och ett halvår senare greps Jonas Falk, Harriette Broman och flera andra personer.

Narkotikabrotten utreddes i Sverige och slutade i att alla friades utom Andersson och en man som agerat koordinator. Nu försöker spanska myndigheter bevisa att Falk, Broman och andra ändå hanterat stora mängder brottsliga pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.