Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrids syster fick Alvedon för huvudvärken – dog

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS.
Ingrid Kjelsson.
Foto: Privat
Breven som Ingrid fått av vårdcentralen och regionen.
Foto: Privat
Ingrid Kjelsson.
Foto: Privat
Ingrid Kjelsson.
Foto: Privat

Gertrud, 76, hade huvudvärk hela förra sommaren.

Men när smärtan blev värre sa både 1177 och vårdcentralen åt henne att gå hem och ta en eller två Alvedon.

Tre dagar efter besöket på vårdcentralen dog Gertrud av ett pulsåderbråck i hjärnan.

– Så här får det inte gå till, säger hennes syster Ingrid Kjelsson.

Gertrud tillbringade förra sommaren i sin sommarstuga i den by i Jämtland där hon är uppvuxen. Hennes syster Ingrid Kjelsson, som bor bredvid, beskriver henne som pigg och frisk.

– Men hon hade klagat hela sommaren på att hon hade ont i huvudet. Jag tänkte ”vad är det för fel?” Gertrud brukar aldrig vara sjuk.

Huvudvärken släppte inte utan blev värre och värre.

– På söndag natt den 10 augusti, när hon var hemma igen, hade hon så ont att hon ringde 1177 03.30 på morgonen. Och man ringer inte dit halv fyra på morgonen för en vanlig huvudvärk, säger Ingrid.

Gertrud kollapsade under samtalet till läkaren

Sjukvårdsupplysningen sa åt Gertrud att ta en eller två Alvedon och avvakta tills vårdcentralen där hon bor öppnade på måndagen. Det gjorde Gertrud, som fick en tid hos en läkare på måndagen runt lunch.

– Hon sa att det här var någonting annat än en stroke, som hon tidigare hade haft. Hon pekade på huvudet där hon hade ont och där det senare visade sig att pulsåderbråcket var.

Gertrud befarade att hon hade en tumör.

– Men läkaren tog pulsen bakom örat och sa att det inte var det, utan att hon kunde åka hem och ta en eller två Alvedon, säger Ingrid.

Två dagar senare, den 13 augusti, ringde Gertrud vårdcentralen igen. Läkaren ringde upp samma dag.

– Han ringde upp, och när Gertrud satt och förklarade hur hon mådde så brast pulsåderbråcket. Mitt under samtalet. Hon skrek ”aj, aj mitt huvud” och sedan blev det tyst, berättar Ingrid.

Dödsfallet är anmält till IVO

Gertrud skickades med ambulans till närmaste akutsjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

Ingrid är arg och besviken över att vården inte tog signalerna på tillräckligt stort allvar.  Enligt henne frågade varken läkaren eller 1177 om systern hade åderbråck i familjen, trots att sjukdomen är ärftlig och deras pappa hade haft det.

Ingrid Kjelsson har anmält systerns död till patientnämnden i Dalarna och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I sitt svar till patientnämnden uppger sjukvårdsupplysningen att de följde sina rutiner och att telefonsjuksköterskan gjort en korrekt bedömning utifrån den information de fått.

”Med facit i hand skulle man ha gjort på annat vis”

Christina Hedman, verksamhetschef på vårdcentralen på orten i Dalarna, säger att det som skett är ”jättetragiskt”, men att de gjorde en korrekt bedömning.

– Hon beskrev sina besvär och hade inga neurologiska bortfall eller bedömningar med symtom som gjorde att man behövde skicka in henne akut.

– Med facit i hand skulle man ha gjort på annat vis, och det är jättetragiskt när sådant här sker.

Hon hade åderbråck i familjen och hon pekade på en del av huvudet när hon sökte vård – borde det inte ha kontrollerats noggrannare?

– Man skickas inte på akut undersökning om man inte har vissa symtom. Och även om man åker på röntgen är det inte säkert att man ser förtunningar och sådant. Utan när det väl brister så brister det, säger Christina Hedman.

Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, säger att han hoppas Ivo får rätsida på vad som hänt.

– Det går inte att säga att det gick rätt till då det var en allvarlig felbedömning av hennes symtom. Men det är väldigt svårt att bedöma allvarlighetsgraden för huvudvärk både på telefon och när man har patienten framför sig.

Expressen har varit i kontakt med Gertruds familj som godkänner att hennes namn publiceras.


Se mer: Läkarna missade Elins hjärnblödning – sa att huvudvärken var psykisk

Nu har hon anmält händelsen till både patientnämnden och Ivo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.