Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingrid, 93, vårdas hemma mot sin vilja: ”Otryggt”

Ingrid Olsson, 94, kämpar för att få hamna på ett äldreboende. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Ingrid Olsson har lagts in på sjukhus åtta gånger fast hon vill till äldreboende Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Ingrid Olsson, 93, ramlade på tvärbanan i mars och skadade ryggen svårt. Sen dess har hon åkt in och ut på sjukhus åtta gånger. Hon vill inte längre bo kvar ensam hemma.

Men det är stor brist på äldreboenden. På 17 år har 30 000 platser på äldreboende försvunnit.

– Det är inte klokt hur man behandlar gamla människor som betalat skatt hela livet!  Helst skulle jag vilja få bo på ett servicehus, men det finns ju knappt några sådana kvar. 

Ingrid Olsson bor i Äppelviken i Stockholm och är änka sen 23 år. Trots att hon är ensamstående har hon haft ett mycket aktivt liv som pensionär, lunchat med väninnor och gått på bio och konserter. Men den  2 mars i år var hon med om en olycka. Ingrid skulle hem med sina matkassar och tog tvärbanan. Den startade med ett ryck och hon ramlade. 

– Hade jag inte haft täckjacka på den där dagen hade jag nog dött. Efter det förändrades hela livet. 

Hon kördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset. Där konstaterades att hon slagit ut en flisa i en kota i ryggen. 

– Smärtorna var fruktansvärda. Jag kunde inte gå, klarade ingenting själv. Läkaren sa att det skulle ta åtta-nio månader innan jag blev bra.

”Otryggt och ensamt”

Efter olyckan har Ingrid åkt ut och in på olika vårdinrättningar åtta gånger på bara fyra månader med svåra smärtor, ångest och astmaproblem. Nu vårdas hon i hemmet - fast hon alls inte vill det.  

– Det är otryggt. Och väldigt ensamt. Man tänker att om det ska vara på det här sättet vill man inte leva.

Ingrid är en av många äldre som bor hemma mot sin vilja. Mellan 2007 och 2017 försvann 30 000 äldreboendeplatser. Istället har fler fått hemtjänst, men inte alls så mycket att det täcker behovet. Det berättar Marta Szebehely som är professor i socialt arbete och som forskat om äldreomsorgen sen 1980-talet. 

– Vi har dragit ner i stället för att bygga ut, vilket vi egentligen borde göra efterson de äldre blir allt fler, säger Marta Szebehely.

Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Foto: PRESSBILD

Äldre bor hemma allt längre. Det betyder att hemtjänsten måste ta hand om mycket sjuka personer, och att de som får ett äldreboende är väldigt illa däran. 

– Ska man ge lika mycket hjälp i hemmet som man kan göra på ett äldreboende skulle det bli väldigt många besök och det skulle kosta väldigt mycket pengar. Det gör man inte. De gamla får mindre hjälp helt enkelt.

En tredjedels kostnad

Det är också mycket billigare för kommunerna, Det kostar bara en tredjedel att ha den äldre hemma. En plats på äldreboende kostar ungefär 800 000 per år, medan hemtjänst kostar kanske 250 000 kronor per år, berättar Szebehely.

– Kommunerna liksom låtsas att man ger vård 24/7 med hemtjänsten, men så är det ju inte. Man gör bara ett antal korta insatser.  

De som väl får plats på ett boende är i regel dementa eller svårt fysiskt sjuka. Tiden den äldre verkligen bor på äldreboendet har blivit betydligt kortare. Var tionde som flyttar in på äldreboende dör redan inom åtta dagar, visar en färsk svensk studie. 

Att alla vill bo hemma så länge som det går är ett argument som missbrukats av kommunerna, tycker Marta Szebehely.

Men äldre som åker in och ut på sjukhus kostar förstås också pengar.

– Fast den utgiften hamnar hos landstinget i stället, så den ”syns” inte. 

Ingrid uppger att hon har svårt att komma ut och att hon inte vart utanför hemmet mer en ån gång sedan mars 2018. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

”Väcktes av en stor okänd man”

Ingrid får besök av hemtjänsten några gånger per dag. De kommer med mat, handlar och tittar till henne.

– Men de är inte här många minuter och det är så många olika. Jag har säkert haft tjugo stycken olika personer. 

Ingrid tycker det känns osäkert att så många okända människor har nyckel till hennes hem. 

– En man stod i mitt sovrum. Det är klart man blir rädd! De kan väl se till att de kommer hit och presenterar sig först!

Ingrid Olsson har motionerat hela sitt liv och brukade gå dagliga promenader med stavar i Äppelviken. Nu har hon blivit sittande inlåst hemma i fyra månader.

– Det är ju inte så kul att sitta inne och titta på det fina vädret. Häromdagen gick jag ut för första gången på fyra månader, det var en väninna som tog med mig ut.

Ingrid ska ta tjugo olika tabletter varje dag. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Som vegetarian och renlevnadsmänniska har Ingrid Olsson knappt tagit några mediciner alls, förutom en insomningstablett då och då.

Nu står det en proppfull dosett på bordet. Ingrid ska ta tjugo olika tabletter varje dag, många av dem mot smärta och ångest. 

– Det är knappt man får ner alla, men jag måste ju ta dem! Men jag blir lite yr av alla mediciner, har svimmat två gånger. 

En kamp mot kommunen

Ända sen olyckan har Ingrid kämpat hårt för att få komma till ett annat boende. 

– Det är inte klokt att jag ska behöva åka ut och in på sjukhus åtta gånger. Jag vill komma till ett servicehus där det finns andra människor man kan prata med! Det är min önskedröm!

Nu har Ingrid äntligen fått kommunen att bevilja henne en plats på äldreboende. Men hon vet inte när hon får en plats.

Enligt finansdepartementets beräkningar kommer 700 nya äldreboenden behöva byggas fram till 2026. Som en jämförelse finns det i dag 2 250 äldreboenden i Sverige. 

– Jag har skött mig själv i 93 år och betalat massor av skatt. Då måste de se till att det finns boenden för oss äldre.

– Att sjuka gamla vårdas ensamma hemma är ingen bra idé. Det är katastrofalt.  

”Då måste de se till att det finns boenden för oss äldre”, säger Ingrid Olsson. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Ingrid Olsson vill kämpa för alla äldre som inte har kraft eller möjlighet att säga ifrån.

– Politikerna måste satsa mer på de gamla, de måste se till att det finns bostäder för oss. Och det är väldigt synd om personalen som har det så stressigt, de får ju jobba ihjäl sig!

”Förhoppning att det ordnar sig”

Lisbeth Hagman, tillförordnad förvaltningschef för äldreförvaltningen i Stockholms stad, kan inte kommentera detaljer i enskilda ärenden.

– Men är man så pass upp i ålder som Ingrid så är det väldigt behjärtansvärt att hon får den hjälp och trygghet hon behöver. När man är så gammal blir man väldigt sårbar om något händer.

Enligt Lisbeth Hagman finns det platser både på äldreboenden och på korttidsboenden i Stockholm.

– Det är bra att hon blivit beviljad plats på äldreboende. Min förhoppning är att det ordnar sig inom kort men det är som sagt Bromma stadsdelsförvaltning som fattar beslutet.