Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrid, 91, föll från sjukhussäng – dog

Capio S:t Görans sjukhus kritiseras av IVO-Foto: HELEN EDVALL

Monica Jörmyrs 91-åriga mamma hittades i mars död efter att ha fallit ur sin säng på S:t Görans i Stockholm.

Nu kritiserar IVO sjukhuset för bristande omvårdnad och journalföring.

– För mig är det här fortfarande jättejobbigt. Om det inte hänt hade min mamma med stor sannolikhet levt i dag, säger Monica Jörmyr.

Tredje mars i år drabbades Monica Jörmyrs mamma, Ingrid Forss, av akuta magsmärtor.

Monica och hennes man, Peter, ringde efter ambulans som tog mamman till S:t Görans sjukhus i Stockholm. 91-åringen, som dessutom var blind, blev undersökt men inget fel hittades.

En läkare bestämde att Ingrid Forss skulle genomgå gastroskopi, en undersökning av magen, två dagar senare – en måndag.

Natten till måndagen blev Monica, som bor i Bromma i västra Stockholm, uppringd av sjukhuset. Hon fick veta att mamman hittats på golvet bredvid sin säng med ansiktet neråt. Mamman hade inte heller någon puls.

Monica Jörmyr får rätt i sin kritik av IVO.Foto: PRIVAT

Grinden till sängen var inte stängd

Återupplivningsförsöken var resultatlösa.

– Sista gången jag träffade henne var hon lite vimsig, men hon hade fått väldigt mycket mediciner eftersom hon hade så ont i magen. Men hon pratade och var i stort sett som vanligt, säger Monica Jörmyr.

Grinden till sängen, som ska förhindra att en patient själv kan ta sig ur, var inte stängd. Monica menar att mamman aldrig skulle ha klarat av att öppna den själv – ”mamma var väldigt slut efter värken och all morfin hon fått”. 

Hon hade även ett rosa armband, som visade att hon inte fick gå upp själv.

– Grinden kan inte ha varit uppe. Och hon skulle aldrig ha klarat av att klättra över den, det gör ingen 91-åring. Jag är inte säker på att mamma dog av sjukdom, utan hon dog när hon föll i golvet. När vi sa farväl till henne, såg vi att hon hade plåster på flera ställen i ansiktet.

Dödsorsaken fastställdes aldrig, eftersom ingen obduktion gjordes.

91-åriga Ingrid Forss avled i mars på S:t Görans sjukhus i Stockholm.Foto: PRIVAT

Dottern: ”Hade med stor sannolikhet levt i dag”

Närmare åtta månader har förflutit sedan Ingrid Forss dog på S:t Görans sjukhus. Men Monica har långt ifrån släppt tankarna på att vistelsen där kunde fått ett helt annat slut.

– För mig är det här fortfarande jättejobbigt. Hon var förvisso 91 år och blind, men hon var frisk och klar i huvudet för övrigt förutom att hon åt medicin mot högt blodtryck. Om inte det här hänt hade hon med stor sannolikhet levt i dag. Det är en stor, stor saknad för mig, konstaterar Monica Jörmyr.

– Jag funderar på att kontakta sjukhuset igen. Jag vill ha något från dem, som säger att de kan ha gjort fel. Jag vill inte att detta också ska hända andra. Jag vill att de ska ha mer koll, och inte som i mitt fall brista i dokumentationen.

Sjukhuset kritiseras av IVO

Monica Jörmyr anmälde händelsen till IVO. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg S:t Görans sjukhus för det inträffade, och IVO gör bland annat följande ställningstagande:

”Vårdgivaren har inte säkerställt att vedertagna riktlinjer för fallprevention har följts. Ny fallriskbedömning utfördes inte i samband med inskrivning på kirurgavdelningen trots att patienten hade försämrats.

Vårdgivaren har inte säkerställt att patientjournalen innehåller väsentliga uppgifter om patientens tillstånd och vård.”

Chefläkaren: ”Ska mycket till för att gå emot”

När Expressen pratar med chefläkaren Christian Kylander börjar han med att kommentera det faktum att ingen obduktion utfördes på Ingrid Forss.

– Lagstiftningen har ändrats sedan några år, och en obduktion ska ske i betydligt större samråd med närstående än tidigare. Säger då närstående att denne inte vill ha en obduktion, ska det väldigt mycket till för att man ska gå emot det, konstaterar Kylander.

– Detta var ju en väldigt gammal patient. Då bedömde läkaren, som kände patienten, att nödvändighet av obduktion inte stod i proportion till att övertala närstående i det här fallet.

Det betyder alltså att det inte gick att fastställa den direkta dödsorsaken?

– Det är ju svårare att göra en bedömning om det är fallet, eller en sjukdom som förorsakat fallet, som sedan gör att patienten avlider. Men så här i backspegeln är det beklagligt att ingen obduktion genomfördes.

Hur vill du kommentera kritiken från IVO?

– Det gjordes en väldigt noggrann fallriskbedömning när patienten kom in. Man satte också in åtgärder enligt rutiner som finns angående sänggrindar, särskilda strumpor så att man inte ska halka och larmmatta i fall man ändå kliver upp. Det skedde också en markering att patienten hade en fallrisk.

Dottern hävdar att grinden inte var stängd.

– Då det inte finns dokumenterat huruvida grindarna var uppfällda på natten, då ett eventuellt fall inträffade, kan inte frågan besvaras. 

Medför det som hände att rutinerna på S:t Görans sjukhus nu förändras?

– Vi har tagit upp fallet att inte bara vara noggrann i dokumentationen när patienten kommer in, utan kontinuerligt utvärdera. Det är ju så att de flesta patienters tillstånd förbättras under vårdtiden. Tack och lov blir de flesta bättre, men några blir sämre.

– Jag tycker att de åtgärder som man sätter in är det viktiga, och i andra hand kommer att dokumentera. Men vi skriver avvikelser på när patienter faller oavsett om de har gjort sig illa eller inte. Fall händer och kommer att hända, men de ska vara så sällsynta som möjligt och få så lite konsekvenser som möjligt. 

88-åriga Gurli skickades hem för vård – dog efter en vecka:

Gurli, 88, skickades hem för vård – dog efter en vecka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.