Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inglasat uterum - sommarens drömköp

Uterum är sommarens nya trend. Många vill ha känslan av att sitta utomhus, trots kyla och blåst. Foto: Cornelia Nordström
Förläng sommaren och bygg ett uterum.
Allt fler Linköpingsborg hänger på trenden med påkostade altaner.
- Det har varit populärt i flera år, säger Kenneth Johansson, säljare på Tannefors Bygghandel i Linköping.
Även om sommaren har kommit med besked, är det ingen vild gissning att tro att vi har en del regniga dagar att vänta. Då kan det vara mysigt att sitta och kura på en inglasad altan. Och uterummen har blivit en vanlig syn i Linköping.
- Fördelen är att man kan utnyttja altanen mycket mer. Även när det blåser och regnar kan man vara där, säger Kenneth Johansson och fortsätter:
- Många bygger altan och glasar efteråt in olika delar med skjutbara dörrar och fönster. Något som har blivit vanligare är att ha limträ i takstolar och pelare, vilket inte spricker eller rör sig.

Bygglov krävs

Men förutom att man måste ansöka om bygglov finns det en hel del annat att tänka igenom innan man sätter igång med byggandet.
- Man bör tänka igenom hur man vill ha altanen och hur den ligger i förhållande till utgången i huset. Sedan måste man tänka på att ha en skjutdörrar på någon sida för att kunna gå ut.
Om man är så där lagom händig finns det förproducerade uterum att köpa.
- Då får man det komplett med altan, stomme, tak och med inglasning. Men då måste man ha ett tralldäck att ställa altanen på, säger Kenneth Johansson. 

Vinterrum dyrare

Med en inglasad altan som är fullt isolerad kan man få en känsla av att sitta utomhus året runt.
- Om man ska ha en vinterträdgård springer det i väg i pengar. Då krävs någon form av värmekälla, exempelvis en kamin. Dessutom måste man ha en gjuten betongplatta och isolerade väggar och helst ett tjockare glastak för att slippa kallras, säger Kenneth Johansson.