Uterum är sommarens nya trend. Många vill ha känslan av att sitta utomhus, trots kyla och blåst. Foto: Cornelia Nordström
Uterum är sommarens nya trend. Många vill ha känslan av att sitta utomhus, trots kyla och blåst. Foto: Cornelia Nordström

Inglasat uterum - sommarens drömköp

Publicerad
Förläng sommaren och bygg ett uterum.
Allt fler Linköpingsborg hänger på trenden med påkostade altaner.
- Det har varit populärt i flera år, säger Kenneth Johansson, säljare på Tannefors Bygghandel i Linköping.
Även om sommaren har kommit med besked, är det ingen vild gissning att tro att vi har en del regniga dagar att vänta. Då kan det vara mysigt att sitta och kura på en inglasad altan. Och uterummen har blivit en vanlig syn i Linköping.
- Fördelen är att man kan utnyttja altanen mycket mer. Även när det blåser och regnar kan man vara där, säger Kenneth Johansson och fortsätter:
- Många bygger altan och glasar efteråt in olika delar med skjutbara dörrar och fönster. Något som har blivit vanligare är att ha limträ i takstolar och pelare, vilket inte spricker eller rör sig.

Bygglov krävs

Men förutom att man måste ansöka om bygglov finns det en hel del annat att tänka igenom innan man sätter igång med byggandet.
- Man bör tänka igenom hur man vill ha altanen och hur den ligger i förhållande till utgången i huset. Sedan måste man tänka på att ha en skjutdörrar på någon sida för att kunna gå ut.
Om man är så där lagom händig finns det förproducerade uterum att köpa.
- Då får man det komplett med altan, stomme, tak och med inglasning. Men då måste man ha ett tralldäck att ställa altanen på, säger Kenneth Johansson. 

Vinterrum dyrare

Med en inglasad altan som är fullt isolerad kan man få en känsla av att sitta utomhus året runt.
- Om man ska ha en vinterträdgård springer det i väg i pengar. Då krävs någon form av värmekälla, exempelvis en kamin. Dessutom måste man ha en gjuten betongplatta och isolerade väggar och helst ett tjockare glastak för att slippa kallras, säger Kenneth Johansson.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag