Anna Sara Carnahan, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: FolkhälsomyndighetenAnna Sara Carnahan, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten
Anna Sara Carnahan, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten
Anders Wallensten, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: FolkhälsomyndighetenAnders Wallensten, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten
Anders Wallensten, epidemolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Folkhälsomyndigheten
Linn SvansboLinn Svansbo
Linn Svansbo

Inget skydd med gamla vaccineringar

Publicerad

Årets säsongsinfluensa är av samma sort som under pandemin 2009.

Men tidigare vaccineringar ger inget skydd mot årets flunsa.

– Om man befinner sig i en riskgrupp bör man vaccinera sig årligen, säger Anders Wallensten biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

Det virus som dominerat årets influensasäsong är av samma sort som det som härjade under pandemin 2009. Men de som vaccinerade sig då har inte längre något skydd mot viruset.

Och även de som vaccinerade sig så sent som under förra årets säsong har litet eller inget skydd alls mot årets flunsa.

– Vi har sett redan i fjol att skyddet från föregående år redan har klingat av, så om man befinner sig i en riskgrupp bör man vaccinera sig årligen, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsoinstitutet.

Säsongsinfluensan på väg att "peaka"

På torsdagen rapporterade Expressen om att årets säsongsinfluensa är på väg att nå sin "peak".

Det innebär att alla som befinner sig i de riskgrupper som rekommenderas vaccinera sig - men ännu inte har gjort det - löper större risk att bli sjuka även om de vaccinerar sig i dag.

– Redan nu finns det en risk att bli sjuk innan vaccinet hinner ta effekt. Så det ska man ju veta om man funderar på att vaccinera sig nu. Men om man är i en riskgrupp så finns det fortfarande en vits med att göra det, säger Anna Sara Carnahan, Epidemiolog, Folkhälsomyndigheten.

17 av 20 barn sjuka på förskola

Linn Svansbo, 24, är en av dem som inte vaccinerat sig än - trots att hon befinner sig i en riskgrupp i och med att hon är gravid.

– På min dotters förskola har 17 av 20 barn varit hemma på grund av sjukdom den här veckan.

– Eftersom min dotter också har varit hemma i influensan har jag kontaktat min mödravårdscentral för att höra om det är någon idé att jag vaccinerar mig nu.

Varför har du inte vaccinerat dig tidigare?

– Eftersom jag normalt sett inte befinner mig i en riskgrupp tänkte jag helt enkelt inte på det.

105 personer intensivvårdas

Hittills är det 105 personer som intensivvårdas i sviterna av årets säsongsinfluensa. Och under torsdagen kunde Expressen rapportera att det varit en stor tillströmning av Patienter till Karolinska universitetssjukhusets ecmo-enhet.

Där vårdas patienter som drabbats av en så pass nedsatt lungfunktion att de behöver hjälp att syresätta blodet.

På ecmo-enheten förs blod ut ur kroppen för att syresättas i en konstgjord lunga innan det förs tillbaka in i hjärtat.

Drabbar ofta hjärta och lungor

– Med allvarlig influensa är det ofta så att man får en nedsatt funktion på sina lungor som ofta följer av en lunginflammation. Många av dem som ligger på intensiven har från början en underliggande lung- eller hjärtsjukdom, säger Anna Sara Carnahan.

– Man kan också drabbas av andra sekundära infektioner som leder till blodförgiftning, fortsätter hon.

Därför finns också personer med lung- och hjärtsjukdomar med på listan över dem som bör vaccinera sig.

Vilka är det mer som bör vaccinera sig?

– Gravida, personer som är 65 år eller äldre, personer med svår astma, personer med en immunnedsättning - då är man mer infektionskänslig, kronisk njur- och lever sjukdom och även extrem fetma finns med på listan. Sedan bör barn med flerfunktionsnedsättning också vaccineras.

 

– Jag är ju inte läkare, men jag har tittat på vårdens råd och där står det att man bör uppsöka vård om man har haft feber i flera dagar som inte går ner eller om man har haft feber som sedan kommer tillbaka efter ett par dagar, eller om man har andningsbesvär.

När bör man uppsöka vård om man insjuknar?

– Men om man känner sig dålig så tycker jag alltid att man kan ringa 1177 och fråga.

Liten risk för Pandemi

Att årets svininfluensa skulle utvecklas till en pandemi ser Anders Wallensten som ytterst osannolikt. En viktig orsak till det är att det viruset som drabbat flest i år är av just den sort som drabbade världen under pandemin 2009.

– Svininfluensan är numera som en vanlig influensa i och med att den redan har spridits genom befolkningen en gång, därför kan den inte spridas som en pandemi igen.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag