Foto: Emil Nordin
 Foto: Emil Nordin

Inget skadestånd för filmning på sjukhus

Publicerad

Familjen till den döende man som filmats för ett tv-program får inget skadestånd.

Sjuksköterskorna lämnade ut sekretessbelagd information, men skyddas av rätten att lämna ut uppgifter till medier.

Kravet på 375 000 kronor riktas mot landstinget i Uppsala. Tingsrätten slår nu fast att familjen inte har rätt till några pengar.

– Det innebär i praktiken att det är fritt fram att låta tv-bolag komma och filma patienter i olika tillstånd, och sen kan alla gömma sig bakom yttrandefriheten, till och med landstinget, säger Anna Rogalska Hedlund, de anhörigas ombud och jurist vid Centrum för Rättvisa, och fortsätter:

– Man kan fråga sig om vi egentligen har någon existerande sjukvårdssekretess.

Inget uppsåt

Landstinget hävdar att mannen gav muntligt samtycke, vilket familjen inte tror på.

Centrum för rättvisa, som drivit fallet, anser att filmningen brutit mot Europakonventionens rätt till respekt för privatlivet. Men tingsrätten tycker att Yttrandefrihetsgrundlagen går före. Då gäller meddelarfrihet, att personer har rätt att lämna upplysningar till medier för publicering.

– För att göra ett undantag från meddelarfriheten krävs ett uppsåtligt åsidosättande av sekretessen och det har inte skett här, säger Daniel Gustavsson, domare i målet.

Rätten slår fast att sekretessbelagda uppgifter har röjts, men att det inte skedde med uppsåt. Sköterskorna utgick från att filmningen var godkänd av sjukhusledningen, och att de därför inte bröt mot tystnadsplikten.

Överklagar

Jens Larsson, landstingets chefsjurist, anser att domen är ett kvitto på att Akademiska sjukhuset kan hantera svåra etiska frågor.

– Den går i linje med de bedömningar som vi har gjort och det var bra att domen kom så att vi fick ett slut på den här historien, säger han.

Familjen ska nu i stället ersätta landstinget för rättegångskostnaderna, nära 600 000 kronor. Detta kommer, om domen står fast, att betalas av Centrum för rättvisa. Sannolikt kommer domen att överklagas.

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har kritiserat filmandet på sjukhus och särskilt studerat tv-serien "Sjukhuset".

– Vårdmiljöer borde vara totalt fredade och jag önskar att det blir en skärpning av lagstiftningen så att skyddet för patienter stärks, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag