Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget skadestånd för filmning på sjukhus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin

Familjen till den döende man som filmats för ett tv-program får inget skadestånd.

Sjuksköterskorna lämnade ut sekretessbelagd information, men skyddas av rätten att lämna ut uppgifter till medier.

Kravet på 375 000 kronor riktas mot landstinget i Uppsala. Tingsrätten slår nu fast att familjen inte har rätt till några pengar.

– Det innebär i praktiken att det är fritt fram att låta tv-bolag komma och filma patienter i olika tillstånd, och sen kan alla gömma sig bakom yttrandefriheten, till och med landstinget, säger Anna Rogalska Hedlund, de anhörigas ombud och jurist vid Centrum för Rättvisa, och fortsätter:

– Man kan fråga sig om vi egentligen har någon existerande sjukvårdssekretess.

Inget uppsåt

Landstinget hävdar att mannen gav muntligt samtycke, vilket familjen inte tror på.

Centrum för rättvisa, som drivit fallet, anser att filmningen brutit mot Europakonventionens rätt till respekt för privatlivet. Men tingsrätten tycker att Yttrandefrihetsgrundlagen går före. Då gäller meddelarfrihet, att personer har rätt att lämna upplysningar till medier för publicering.

– För att göra ett undantag från meddelarfriheten krävs ett uppsåtligt åsidosättande av sekretessen och det har inte skett här, säger Daniel Gustavsson, domare i målet.

Rätten slår fast att sekretessbelagda uppgifter har röjts, men att det inte skedde med uppsåt. Sköterskorna utgick från att filmningen var godkänd av sjukhusledningen, och att de därför inte bröt mot tystnadsplikten.

Överklagar

Jens Larsson, landstingets chefsjurist, anser att domen är ett kvitto på att Akademiska sjukhuset kan hantera svåra etiska frågor.

– Den går i linje med de bedömningar som vi har gjort och det var bra att domen kom så att vi fick ett slut på den här historien, säger han.

Familjen ska nu i stället ersätta landstinget för rättegångskostnaderna, nära 600 000 kronor. Detta kommer, om domen står fast, att betalas av Centrum för rättvisa. Sannolikt kommer domen att överklagas.

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, har kritiserat filmandet på sjukhus och särskilt studerat tv-serien "Sjukhuset".

– Vårdmiljöer borde vara totalt fredade och jag önskar att det blir en skärpning av lagstiftningen så att skyddet för patienter stärks, säger han.

Fakta: Det visades i tv-programmet

Inslaget i dokumentärserien Sjukhuset filmades den 14 september 2007, och sändes i TV3 den 23 oktober samma höst.

I programmet syns hur sköterskorna pratar om mannens tillstånd – han var då döende i cancer. En av dem sitter på kanten av hans säng. Då visades enbart nederdelen av mannens kropp.

Därefter flyttas mannen, som då har akut andnöd och svåra smärtor, till ett annat rum. Då är hans ansikte "suddat". Sköterskorna kommenterar sedan sitt arbete inför kameran.

Mannen avled två dagar efter att inslaget filmats.

Källa: Domen från Uppsala tingsrätt. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.