Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Inget nytt besked om LSS: ”Mycket allvarligt”

Man har helt tappat förtroendet för det rådande samhällssystemet, säger Mattias Isaksson, pappa till Eija, 3, som har en allvarlig hjärnskada. Foto: MARTINA HUBER
Liberalernas Bengt Eliasson. Foto: Magnus Fröderberg

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade var en av valrörelsens hetaste frågor. 

Då rådde en bred enighet om att LSS snabbt måste förbättras – men över två månader efter valet har inget hänt.

– Man har blivit avtrubbad på något sätt. Man har helt tappat förtroendet för det rådande samhällssystemet, säger Mattias Isaksson, pappa till Eija, 3, som har en allvarlig hjärnskada. 

Frågan om assistansersättning debatterades flitigt under valrörelsen.

Expressen har löpande berättat om hur regeringens hårdare tag och Försäkringskassans striktare bedömningar inneburit att familjer med svårt sjuka barn nekats assistans. 

Under valrörelsen drev oppositionen frågan om ett stopp för försämringarna inom assistansersättningen. Och strax innan valet gick barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) ut och sa att lagens kostnad inte var det viktiga. 

– Om det kostar 700 miljoner, om det kostar 750, om det kostar en miljard – utgångspunkten är att vi ska ha en lagstiftning som fungerar, där människors rättigheter är det styrande, sa hon bland annat till Sveriges Radio.  

Det såg alltså ut som att det rådde stor enighet i frågan om LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. Men trots att det har gått över två månader sedan valet har inget hänt i frågan, vilket SR tidigare rapporterat om. 

– Det är mycket allvarligt. Folk förlorar sin assistans varje dag. Försäkringskassan använder bakdörrar för att ge människor avslag. Det här är en katastrof som pågår tyst i vårt land varje dag, säger Bengt Eliasson, Liberalernas funktionspolitiske talesperson och suppleant i socialutskottet. 

 

Liberalernas Bengt Eliasson. Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna

”Verkar vara politiskt överens” 

Kristdemokraterna har lyft frågan i Socialutskottet och när man på tisdagen diskuterade LSS kom man överens om att nu agera.

– Hela utskottsprocessen är långdragen. För några veckor sedan lyfte vi initiativet en första gång, men då bordlades det för att alla ska sätta sig in i frågan. Det är standard formalia. Men i dag lyfte vi initiativet igen, säger Pia Steensland, Kristdemokraternas talesperson i funktionshindersfrågor. 

Utskottet kom överens om att arbeta för att samla in mer kunskap om vad som är möjligt att göra i frågan under rådande omständigheter, då Sverige har en övergångsregering. Utskottet ska nu kalla till sig företrädare för övergångsregeringen och socialdepartementet för att få svar. 

– Förhoppningsvis kan vi pressa dem till att faktiskt fatta beslut i en del akuta saker som jag menar går att göra redan nu. Vi verkar vara politiskt överens om att till exempel sondmatning är ett grundläggande behov, säger Bengt Eliasson. 

Men att det trots allt har tagit så lång tid menar Pia Steensland beror på formalia och Bengt Eliasson säger att det beror på att det dels inte har funnits en majoritet i utskottet när frågan tas upp, dels förvirringen kring när Sverige ska få en regering. 

– Det är en situation som det här landet inte har varit i. Det finns ingen som har någon erfarenhet, och det finns ingen praxis, säger Kristina Nilsson, (S), vice ordförande i socialutskottet. 

LÄS MER: Politiska slaget om LSS delar Sverige  

”Tomma ord” 

Mattias Isaksson med dottern Eija, 3. Mattias Isaksson tycker att det är tydligt att frågan om LSS inte är prioriterad. Foto: MARTINA HUBER

Mattias Isaksson är pappa till Eija Winblad von Walter, 3 år. Hon föddes med en allvarlig hjärnskada och behöver hjälp dygnet runt. Familjen nekades assistans och valde att flytta från Stockholm till Boden, för att komma närmare sin familj som kan hjälpa till.

Där har familjen till slut beviljats assistans, men Mattias Isaksson är uppgiven över att politiker inte agerar för att förbättra för familjer som behöver hjälp. 

– Det är tydligt att det bara är tomma ord. Man har blivit väldigt avtrubbad på något sätt. Man har helt tappat förtroendet för det rådande samhällssystemet. 

– Vi trodde innan Eija att det fungerar, men det är det tydligt att det inte gör, säger han.   

Regeringens utredning om LSS pågår och ska vara klar den tionde januari. Men Pia Steensland säger att det kan gå att få igenom förslag innan den är färdig. 

– Vi anser att det behövs en snabb lagprocess, eftersom människor i dag inte får det stöd de behöver. Man behöver göra en snabberedning av lagen eftersom det är en akut situation.