Baker Fattah Hussen, Iraks ambassadör i Sverige. Foto: Olle SporrongBaker Fattah Hussen, Iraks ambassadör i Sverige. Foto: Olle Sporrong
Baker Fattah Hussen, Iraks ambassadör i Sverige. Foto: Olle Sporrong
I går kunde Expressen berätta om att det har kommit in uppgifter till Säpo om att det befinner sig irakiska IS-krigare i Sverige och att de planerar ett dåd mot en civil plats i Stockholm. Foto: AP/MILITANT WEBSITEI går kunde Expressen berätta om att det har kommit in uppgifter till Säpo om att det befinner sig irakiska IS-krigare i Sverige och att de planerar ett dåd mot en civil plats i Stockholm. Foto: AP/MILITANT WEBSITE
I går kunde Expressen berätta om att det har kommit in uppgifter till Säpo om att det befinner sig irakiska IS-krigare i Sverige och att de planerar ett dåd mot en civil plats i Stockholm.  Foto: AP/MILITANT WEBSITE

"Inget konstigt att krigare är i Sverige"

Publicerad

I går kunde Expressen berätta om att det har kommit in uppgifter till Säpo om att det befinner sig irakiska IS-krigare i Sverige och att de planerar ett dåd mot en civil plats i Stockholm.

Även Reuters rapporterar om att irakier har lämnat landet och gått in i Sverige, enligt information från en källa inom irakisk säkerhetstjänst.

Iraks ambassadör i Stockholm säger sig inte ha fått någon information om en eventuell attack men menar att det inte vore någonting konstigt.

– Många personer åker till kriget för att delta och de kommer tillbaka till Sverige, säger ambassadören Baker Fattah Hussen.

Det är lugnt på Irakiska ambassaden i Stockholm. En kvinna öppnar dörren och välkomnar besökarna in till ett rum med stora skinnsoffor längs med väggen.

Flera personer sitter i ett rum och pratar med varandra, ett allvarligt samtal att döma av deras ansiktsuttryck. Någon kommer och frågar om kaffe.

Snart kommer Iraks ambassadör Baker Fattah Hussen in genom dörrarna, som kallas Ers Excellens av sina medarbetare.

"Vill tvinga Sverige att dra sig ur kampen mot IS"

Han säger att ingen har informerat honom om uppgifterna som har kommit in till Säpo, varken från Sverige eller Irak. Och han tackar medierna för all information.

Bland annat de uppgifter som kom in till Expressen – att sex till sju IS-krigare ska befinna sig i Sverige och att de planerar att utföra ett dåd i Stockholm.

Enligt uppgifter till Reuters så ska sex irakier ha kommit in till Sverige redan i februari 2015.

Ledaren för terrorcellen i Sverige ska ha täta kontakter med IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi och den numera avlidne Abu Musab al-Zarqawi, en före detta ledare för al-Qaida som dödades av amerikanska soldater år 2006.

– De vill genomföra specialoperationer för att tvinga Sverige att dra sig ur den militära koalitionen som bekämpar Islamistiska staten, säger källan till Reuters.

"Tydligt att utländska krigare är i Sverige"

Men Iraks ambassadör säger sig inte alls ha fått ta del av informationen.

– Jag kan bara säga att både Sverige och Irak slåss och kämpar mot terrorism i ett militärt samarbete, säger Baker Fattah Hussen och fortsätter:

– Det är tydligt att utländska krigare är i Sverige men det är inget konstigt. Många personer åker till kriget för att delta och de kommer ju tillbaka till Sverige. Men det är inget specifikt för Sverige, det finns i hela Europa.

Hur känns det att inte ha fått ta del av den här informationen?

– När du inte har information så kan du inte säga någonting, säger han och rycker på axlarna men han är noga med att inte kritisera svensk hantering av det hela.

Säpo har inte kontaktat honom, eller någon annan från svensk regering. Inte heller från Irak har han fått någon information. Men han säger sig ha märkt att säkerheten kring ambassaden är förhöjd.

– Man ser bilar köra förbi oftare nu.

"Bättre om människor får veta"

Tycker du att det är bra eller dåligt att man är så tysta om information kring det här i Sverige?

– Det är en typ av transparens som är viktig. Det är bättre för människor om de får veta, för då kan de ta till handlingar och hålla utkik.

Han poängterar att den typen av information inte ligger hos en ambassadör och att det inte är hans uppdrag heller för den delen att inneha sådan information.

Men Baker Fattah Hussen menar att hela Europa är under ett hot från terrorism och att det inte går att säga på vilken plats en attack ska ske:

– Självklart kan man inte säga när och var en attack ska hända. Det är viktigt att länder utbyter information sinsemellan för att stoppa det här.

Säpo fortfarande i stabsläge

Säpo är fortfarande i stabsläge och behandlar den information som har kommit in. Vilken typ av information det skulle röra sig om vill de inte berätta.

– Ja, alltså det vi har sagt är att vi arbetar intensifierat med att bedöma den här informationen som har kommit in till oss, så det gör vi fortfarande absolut, säger Simon Bynert, presskommunikatör på Säpo.

Verkar det som att man kommer närmre en bedömning?

– Det arbetas ju med det hela tiden men vi har ju inte något datum eller så när det kan tänkas vara klart, säger han.

Kommer ta hand om ett eventuellt ärende

Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål som är den person som skulle leda en eventuell utredning om terrormisstankar vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag säger ingenting, säger hon.

Om det skulle inledas något ärende, är det på dig det skulle hamna då?

– Man kan säga så här att allt som handlar om terrorism hanteras av riksenheten för säkerhetsmål, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Johanna Jönsson Olsson
Johanna Jönsson Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag