Efter provsvar: Ingen mässling i Söderhamn

Publicerad

Ett misstänkt fall av mässling upptäcktes på en hälsocentral i Söderhamn.

Efter att provsvaren kommit kan misstankarna avskrivas.

– Det är glädjande besked, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

På fredagen kom en patient in på en hälsocentral i Söderhamn med misstänkt mässling.

Man tog det säkra före det osäkra. Prover skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sex personer som kommit i kontakt med personen eller varit i samma rum som patienten, fick vaccin. Hälsocentralen stängde också.

Men provsvaren visar att det inte rörde sig om mässling.

– Nu kan vi avbryta vidare aktiviteter kring smittspårning och vaccinering. All personal som varit involverad har verkligen arbetat på ett utmärkt sätt, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag