Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inget EU-stöd för straff mot Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Östra Aleppos borgmästare vädjade om konkret hjälp.
Foto: Salah Ashkar / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. Kriget i Syrien dominerade torsdagens utdragna toppmöte i Bryssel och EU-ledarna kräver omedelbart skydd för civilbefolkningen.

Men trots att östra Aleppos borgmästare på plats vädjade om konkret hjälp saknades stöd att straffa Ryssland efter agerandet i Syrien - en linje som drevs av Sverige.

– Det finns ingen mottaglighet för det nu. Det är lika bra att erkänna att det är som det är, säger statsminister Stefan Löfven, S.

Dagens EU-toppmöte började flera timmar tidigare än det brukar. Men ändå drog beskeden ut på tiden. Först vid 23-tiden kallade statsministern till presskonferens och han inledde med Syrien.

Kort inpå mötet stod det klart att östra Aleppos borgmästare Brita Hagi Hassan, skulle möta Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Han vädjade om konkret hjälp, inte bara med ord, och ska också ha mött stats- och regeringscheferna.

– Historien förlåter inte. Historien registrerar den internationella tystnaden inför brotten mot mänskligheten i Syrien, sade borgmästaren till rådsordförande Donald Tusk, enligt AFP.

Medlemsländerna pratade om frågan i korridorerna hela dagen, enligt Expressens källor, men det var först på kvällen som man enades.

Flera länder ville straffa Ryssland

Innan mötet väntades påtryckningar om att straffa Ryssland för agerandet i Syrien, genom sanktioner. En hållning som drevs av Sverige, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Aleppo.
Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska linjen föll

Men den svenska linjen, som också hade stöd av M-ledaren Anna Kinberg Batra, fick inte tillräckligt med stöd.

Ordet sanktioner finns inte med i de slutgiltiga skrivelserna - däremot fördöms regimens och dess allierades agerande starkt.

Man anklagar den syriska regimen samt Ryssland för att rikta in sig mot civila mål och sjukhus. EU kräver nu att Syrien och de allierade omedelbart skyddar civilbefolkningen.

– Även om vi också vill se sanktioner kopplade till detta fick vi inget gehör. Men jag vill påminna om att EU arbetar redan med ett politiskt opinionsarbete, ett påtryckningsarbete direkt mot de inblandade länderna i regionen, exempelvis både Saudiarabien och Iran. EU har redan ett stort humanitärt stöd och kommer fortsätta så för att människor ska få hjälp. Nu ligger ett stort ansvar på FN:s säkerhetsråd för att bryta dödläget och få stopp på kriget i Syrien.

Tror du på sanktioner på sikt?

– Det finns ingen mottaglighet för det nu. Det är lika bra att erkänna att det är som det är.

Östra Aleppos borgmästare efterlyste konkreta besked, tycker du att ni lyckades med det? 

– Ja, det är mycket konkreta uppmaningar till Syrien, Ryssland och Iran att se till att den humanitära hjälpen fungerar. Man måste få mat och förnödenheter. Sen pågår ett direkt påverksansarbete för att få stopp på kriget. Kriget är inte slut med Aleppo.

Många av de som sett bilderna från Aleppo de senaste dagarna och Syrien de senaste åren, undrar nog varför EU inte kan göra mer?

– EU gör det som går att göra. Trycker på politiskt på länderna i regionen och EU har satsat uppemot nio miljarder euro på förnödenheter, humanitärt bistånd. Problemet är att det pågår ett krig. För det är Syrien ansvarigt, Ryssland ansvarigt och Iran ansvarigt. Så länge det pågår har vi den här fruktansvärda situationen.

Under mötet återupptogs också den långdragna migrationsdebatten.

– VI har nu ett uttalat slutdatum för när det ska finnas ett nytt asylsystem. Vi vet att både Sverige och Tyskland drivit det hårt och länge. Ett sånt beslut ska tas inom ett halvår, säger statsministern.

Mötet enades också om att förlänga EU:s sanktioner mot Ryssland kopplat till Ukraina efter att Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande rapporterat att landet fortfarande inte uppfyller Minskavtalet. Åtgärden förlängs med sex månader.

Frågorna på EU-toppmötet i Bryssel 15/12

• Kriget i Syrien och Rysslands agerande i konflikten -

• Migration - flyktingavtalet med Turkiet, liknande avtal med de afrikanska länderna, handlingsplanen från mötet på Malta samt principer för ansvar och solidaritet.

• Gemensam försvars- och säkerhetspolitik.

• EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av agerandet i Ukraina förlängs med sex månader från måndag nästa vecka.

• Ukrainas associeringsavtal med EU som bland annat handlar om utvecklad handel samt ökade reformer mot korruption. Nederländerna har ställt specifika krav för att genomföra avtalet, till exempel

• Ekonomi, social utveckling och kampen mot ungdomsarbetslöshet.

• Ett informellt möte hölls också på kvällen utan Storbritanniens Theresa May med de 27 EU-länder som blir kvar efter att brexit för att prata ihop sig inför utträdesförhandlingarna.

Källa: Europeiska rådet samt onsdagens EU-nämnd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.