"Inget dög för pappa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hade en stor sorg. Sedan barndomen plågades Monica Zetterlund av en låg självkänsla, och inga applåder kunde rucka på den övertygelsen. Särskilt kritisk hade hennes pappa varit. "Det var inte mycket som dög för honom, han såg mig aldrig som något märkvärdigt, sa hon i en tv-intervju." BILDSPECIAL: Så minns vi Monica Z.
Foto: BERTIL BERTIL

Monica Zetterlund bar på en mörk hemlighet.

För Malou von Sivers avslöjade hon sin stora sorg.

  Hon fick inte tillräcklig bekräftelse från sina föräldrar. Det gjorde att publikens hyllningar inte räckte till, säger Malou von Sivers.

Malou von Sivers.
Foto: ROGER
Malou von Sivers.
Foto: ROGER

Utanför Monica Zetterlunds bostad i Stockholm samlas sörjande beundrare. Monica Zetterlund var hyllad av hela svenska folket. Inte bara den äldre generationen uppskattade hennes framträdanden. För fem år sedan gjorde Malou von Sivers en tv-intervju med den populära jazzdrottningen. – Programmet sågs av en miljon tittare, det visar hur populär hon var, säger Malou von Sivers. Efter intervjun fortsatte Monica Zetterlund att isolera sig i sin lägenhet. Redan då hade många vänner slutat höra av sig. – Hon led av isoleringen, visst var det så. Mest handlade det om värken, hon hade svårt att förflytta sig, säger musikern Monica Dominique. För ett halvår sedan träffades hon och Monica Zetterlund på Grands veranda. Lunchen skulle bli mycket speciell. Den amerikanske jazzmusikern Steve Kuhn var på besök i landet för att träffa sin gamla kärlek. Han och Monica Zetterlund hade ett passionerat förhållande under början av 70-talet. – Återföreningen blev så vacker. Han hade med sig sin fru, men de fick en stund för sig själva och kunde prata om gamla minnen, säger Monica Dominique. Enligt vännerna trivdes Steve Kuhn aldrig riktigt i Sverige. Han övergav Monica Zetterlund och flyttade hem till USA. Dessutom hade han svårt för alkohol och ogillade att det festades hårt.

Berättade om alkoholen

 Tre decennier senare berättade Monica Zetterlund öppet om sin trassliga relation till alkoholen. Under perioder tvingades hon ta hjälp av antabus, avslöjade hon i intervjun med Malou von Sivers. Artisten Siw Malmkvist blev en av de sista vännerna som talade med Monica Zetterlund. För en månad sedan ringde hon och gav ett förslag. – Jag ville att hon skulle följa med och fira att Melodifestivalen fyllde 50 år. Hon tackade bestämt nej, säger Siw Malmkvist. Deras telefonsamtal skulle ändå vara i två timmar. De gamla väninnorna talade om allt; musiken, kärleken och smärtan. – Hon hade ständig värk, men förlorade aldrig sin humor. Hon kunde verkligen få folk att skratta med henne, säger Siw Malmkvist.

Sorg bakom skrattet

 Men bakom skrattet fanns en stor sorg. Monica Zetterlund tyckte aldrig att hon dög. Sedan barndomen plågades hon av en låg självkänsla, och inga applåder kunde rucka på den övertygelsen. Särskilt kritisk hade hennes pappa varit. – Det var inte mycket som dög för honom, han såg mig aldrig som något märkvärdigt, sa Monica Zetterlund i tv-intervjun. Malou von Sivers säger att den besvikelsen gjorde hennes personlighet dubbel. – Hon var både den sköra flickan som aldrig fick sina föräldrars godkännande och den hyllade artisten som trivdes i rampljuset.Hade en stor sorg. Sedan barndomen plågades Monica Zetterlund av en låg självkänsla, och inga applåder kunde rucka på den övertygelsen. Särskilt kritisk hade hennes pappa varit. Det var inte mycket som dög för honom, han såg mig aldrig som något märkvärdigt, sa hon i en tv-intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.