Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Inget bra tecken på att någon vill ha fred”

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jemens fredssamtal har inletts.

Men första dagen präglades av misstänksamhet, uppger en av medlemmarna i huthiernas delegation för SvD. 

– Striderna eskalerar just nu kring Hodeida. Det är inget bra tecken på att någon vill ha fred, säger Abdul Malik al-Hajry till tidningen. 

På torsdagen inleddes de historiska fredssamtalen Huthirebellerna och regeringsstyrkorna. Strax före mötet krävde de senare att rebellerna drar sig ur den omstridda och strategiskt viktiga hamnstaden Hodidah. 

Abdul Malik al-Hajry, en av medlemmarna i huthiernas delegation, uppger för SvD att den första dagen av fredssamtal präglades av misstänksamhet. 

– Striderna eskalerar just nu kring Hodeida. Det är inget bra tecken på att någon vill ha fred, säger han till tidningen.  

På torsdagen kom beskedet att ett avtal om fångutväxling har signerats. Enligt uppgifter till TT kommer samtalen att pågå i ungefär en vecka.


LÄS MER: Margot Wallström: ”Ni har nu makten över er framtid”

Rebellen: Mötet präglades av misstänksamhet

– Vi är öppna för att diskutera alla möjliga humanitära förbättringar för folket, säger Abdul Malik al-Hajry. 

På torsdagen höll Sveriges utrikesminister Margot Wallström pressträff. 

– Jag är redan stolt över er som har kommit hela vägen till Sverige. Det är en katastrof som pågår i Jemen och vi måste stoppa den. Invånarna och inte minst barnen har väntat alldeles för länge, sade hon då. 

– Den stora uppmärksamheten innebär att folk har förväntningar på resultatet. Men det betyder också att vi bryr oss om den här konflikten och Jemens befolkning. Jag önskar alla parter lycka till. Det här kan vara en viktig början, säger Margot Wallström.

Förhoppningen om fredssamtalen är att sätta stopp för det blodiga krig som pågått i Jemen sedan mars 2015. Tiotusentals människor ha mist livet och FN har kallat situationen i landet för den mest akuta humanitära situation just nu.