Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget åtal väcks mot Margot Wallström

Förundersökningen om misstänkt muta rörande utrikesminister Margot Wallströms bostad läggs ner, uppger åklagaren för TT.Foto: Axel Öberg
”Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska!”, sa Margot Wallström till TT i januari.Foto: Sven Lindwall
Del av Margot Wallströms hyreskontrakt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Margot Wallström tog inte emot någon muta när hon fick ett hyreskontrakt via Kommunal.

Den bedömningen gör chefsåklagare Alf Johansson nu lägger ned förundersökningen om misstänkt mutbrott - utan att ha förhört utrikesministern.

– Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete, säger Margot Wallström.

Det var i slutet av januari - i samband med att Kommunalskandalen rullades upp - som Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott.

Den avgörande frågeställningen som skulle utredas: Huruvida utrikesminister Margot Wallström tagit emot en muta i samband med att hon fick ett hyreskontrakt från fackförbundet.

Nu, fyra månader senare, läggs förundersökningen ned.

– Sammanfattningsvis så är det för att jag inte anser mig kunna bevisa att den här lägenheten har tilldelats Wallström uteslutande på grund av hennes uppdrag som statsråd, säger Alf Johansson.

Två av tre krav för mutbrott uppfyllda

För att mutbrott ska vara aktuellt krävs tre omständigheter. Personen som ges en muta måste ha en särskild ställning genom sin tjänst eller uppdrag. Mutan i fråga måste klassas som en förmån och avslutningsvis krävs ett tjänstesamband som direkt kopplar ihop förmånen med utövandet av tjänsten eller uppdraget.

Åklagaren bedömer att Wallström har en särskild ställning genom uppdraget som statsråd. Samtidigt klassas hyreskontraktet i fråga som en förmån.

Pressmeddelandet om att åklagaren lägger ner förundersökningen.

– Där det brister, enligt min uppfattning, är att jag inte kan bevisa något tjänstesamband, säger Alf Johansson.

Margot Wallström väljer nu att blicka framåt.

Wallström: Bra att det har utretts

– Jag har tagit emot beskedet om att förundersökningen lagts ner. Det är bra att det här har blivit utrett. Nu ser jag fram emot att fokusera helt och fullt på mitt arbete, säger hon.

Åklagaren har genomfört utredningen tillsammans med NOA, polisens nationella operativa avdelning. Underlaget till beslutet att lägga ned förundersökningen består av 25 förhör och inhämtade dokument.

Men Margot Wallström finns inte bland de "omkring 20 och 25" personer som har förhörts i förundersökningen.

Wallström förhördes aldrig

– Hon är inte förhörd, nej, säger Johansson och fortsätter:

– Efter de inledande förhören och allt eftersom förundersökningen fortgick så blev behovet av att höra Wallström allt mindre för att till slut upphöra helt. Därför lade jag ner förundersökningen.

Den 15 januari valde Wallström själv att gå ut och berätta att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Institutet mot mutor gjorde bedömningen att bostaden skulle kunna vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström till TT i mitten av januari efter beskedet om att affären skulle granskas.

Löfven: "Välkommet besked"

"Det är ett välkommet besked att förundersökningen har lagts ner. Det är bra att frågan har utretts grundligt och att det är klarlagt att inga fel har begåtts", säger statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.