Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget 30-årsfirande - då får Madeleine kritik

Prinsessan Madeleine.Foto: Anna-Karin Nilsson

I dag fyller prinsessan Madeleine 30 år.

Men något offentligt firande blir det inte – den som vill gratulera prinsessan hänvisas till kungahusets Facebook-sida.

– Det är utmanande att göra så här och det ger en felaktig signal, säger hovexperten Sten Hedman.

Kronprinsessan Victoria välkomnade in till inre borggården på sin 30-årsdag. Prins Carl Philip likaså.

Men när prinsessan Madeleine fyller 30 hänvisas hurraropen till Facebook.

"Den som önskar lämna en gratulation till prinsessan kan göra det på Kungahusets Facebook-sida" skriver Hovet på sin hemsida.

– Vi har gjort på det här sättet förut. Carl Philip fick många gratulationer på det sättet. Och det är många som har frågat hur de ska göra nu och att de gärna gör på det här moderna sättet, säger Bertil Ternert, Hovets informationschef.

"Visa respekt"

Förstår ni dem som kan känna sig besvikna över att inte få lämna över blommor och träffa henne?

– Här finns en möjlighet om man vill gratulera henne. Alternativet var att fira på borggården och stå och ta emot gratulationer, men i det här fallet valde prinsessan att inte göra det och det tycker jag att man ska visa respekt för, säger Bertil Ternert.

Hovexperten Sten Hedman är kritisk till prinsessans val. Han hade hoppats på ett offentligt firande.

– Jag tycker att det är märkligt. Det är nu en liten tradition som bryts. Det är utmanande att göra så här och det ger en felaktig signal.

"En del av hennes uppgift"

– Det är olyckligt. Hon kunde ha bjudit på det och ställt upp en halvtimme för att ta emot blommor och hurrarop. Det är en del av hennes uppgift, fortsätter han.

Bertil Ternert tycker det är upp till var och en att göra som de vill.

– Det är hon själv som tar det yttersta beslutet hur hon vill bli uppvaktad. Var och en måste ha möjlighet att ta ställning till hur man vill ha det och Facebook är acceptabelt.

– Men vad än prinsessan Madeleine gör finns det alltid några som har synpunkter på det. Men kritikerna är en mindre grupp, det är ett fåtal personer som alltid vill framföra kritik på olika sätt, säger Bertil Ternert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.