Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inger Atterstam vann Stora Journalistpriset

De nominerade till Stora Journalistpriset.Foto: Mikael Sjöberg

Inger Atterstam, medicinreporter på Svenska Dagbladet, blev årets vinnare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

- Jag får tårar i ögonen. Fantastiskt roligt, säger Inger Atterstam.

Stora Journalistpriset 2012 delades på torsdagskvällen ut under högtidliga former på Operaterassen i Stockholm. Det mest prestigefyllda priset Lukas Bonniers Stora Journalistpris tilldelades Inger Atterstam, medicinreporter på Svenska Dagbladet.

- Jag får tårar i ögonen. Fantastiskt roligt, sa Inger Atterstam på telefon när hon fick veta att hon vunnit.

"Kuppade in"

Inger Atterstam, som var en av de första journalisterna att skriva om aids, var märkbart rörd när hon tog emot priset på scenen.

- Det ansågs vara en sjukdom som berörde homosexuella framför allt och det var inte intressant för de vanliga läsarna. Så jag stoppades faktiskt att skriva om det. Men jag kuppade in. Men sedan vände jag det och skrev massor om aids, sa Inger Atterstam på scenen.

Priset för Årets avslöjande gick till Bo Göran Bodin och Daniel Öhman från Sveriges Radio för Ekot-reportaget "Saudiaffären", med motiveringen:

“För att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses.”

Svårt med bemötandet

Det var den 6 mars som Bo Göran Bodin och Daniel Öhman från Sveriges Radios Ekot-redaktion avslöjade den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:s, planer på stöd till bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien.

- Det svåraste har varit att hantera hur regeringen försöker bemöta våra avslöjanden. Man vet aldrig vad de ska göra. De har hittills inte lyckats hitta några fel i det vi har gjort. Därför försöker de hitta på vad vi har sagt, säger Bo Göran Bodin på scenen.

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt tilldelades priset Årets Berättare för “Dagen vi aldrig glömmer. Massakern på Utöya”.

Priset Årets Förnyare tilldelades Olle Zachrison, Carolina Neurath, Jan Almgren, Mark Malmström, Peter Grensund och Ola Henriksson, Svenska Dagbladet för "Räntekartan".

Prissumman är på 100 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.