– Han satt där och tittade in, jättesöt och liten, säger Inger. Foto: Privat– Han satt där och tittade in, jättesöt och liten, säger Inger. Foto: Privat
– Han satt där och tittade in, jättesöt och liten, säger Inger. Foto: Privat
Ett ungt lodjur - inte helt vanligt att få syn på. Foto: PrivatEtt ungt lodjur - inte helt vanligt att få syn på. Foto: Privat
Ett ungt lodjur - inte helt vanligt att få syn på.  Foto: Privat
Ingers katter, Gråen och Svarten. Foto: PrivatIngers katter, Gråen och Svarten. Foto: Privat
Ingers katter, Gråen och Svarten. Foto: Privat

Inger, 64, undrade vem som åt katternas mat – upptäckte oväntad gäst

Publicerad

Inger Olofsson, 64, undrade varför katternas mat började försvinna.

Plötsligt hade hon en oväntad gäst på verandan.

– Han satt där och tittade in, jättesöt och liten, säger hon.

Inger Olofsson bor tillsammans med sin sambo och två katter, Gråen och Svarten, i Hällefors, Örebro. På senare tid har paret märkt att katternas matskål ute på verandan töms allt oftare.

– Våra katter är både ute och inne, men de är mycket ute på nätterna. Vi brukar ställa ut maten på altanen på kvällarna och en lång tid kände vi att mycket mat gick åt, berättar Inger.

– Vi tänkte sätta upp en kamera, det måste vara ett annat djur som äter upp maten. Om det var en fågel, ekorre eller räv eller vad som helst.

Inga kameror hann sättas upp – på tisdagsmorgonen visade sig den skyldige.

– Jag höll på att få slag. Jag trodde först att det var en katt, men sen såg jag att det var ett lodjur. Han satt där och tittade in, jättesöt och liten.

Maten tog slut ovanligt snabbt. Foto: Privat

"Jättesöt med sina små tofsar"

Inger bad sin sambo hämta telefonen för att ta ett kort medan lodjursungen lugnt och stillsamt satt kvar på verandan.

– Han hoppade ner och tittade i matskålen som om ”kan jag få mer mat?”. När vi öppnade dörren sprang han i väg, säger hon.

Senast paret såg ett lodjur var för ett år sedan när ett fullvuxet lodjur stod på grannens tomt. 

– Det är lite otäckt, man är ju rädd för katterna. Än så länge är han liten, men vi får se. 

En uppskattad gäst. Foto: Privat

Vid sekelskiftet fanns det nästan inga lodjur kvar i Sverige och djuret blev därför fredat 1927, nu tillåts dock viss jakt.  

– Min karl sa att man aldrig får uppleva att se lodjur, inte ens jägarna. 

Hur kändes det?

– Det är otroligt. Han var jättesöt med sina små tofsar på öronen, vi blev chockade.

Hoppas se lodjuret igen

Inger Olofsson berättar att de kommer fortsätta ställa ut mat till sina katter och hoppas få se lodjursungen igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag