När BP höll styrelsemöte i London igår gick ledamöterna in genom huvudentrén. Men BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg körde in i garaget med sin privatchaufför. När mötet var över smet Svanberg ut bakvägen utan att göra en enda intervju. Foto: Peter Macdiarmid
När BP höll styrelsemöte i London igår gick ledamöterna in genom huvudentrén. Men BP:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg körde in i garaget med sin privatchaufför. När mötet var över smet Svanberg ut bakvägen utan att göra en enda intervju.  Foto: Peter Macdiarmid

Ingenjör varnade förgäves före katastrofen

Publicerad
Uppdaterad
LONDON/STOCKHOLM. De struntade i säkerhetsrekommendationerna vid bygget av oljeplattformen.
Nya dokument visar att en BP-ingenjör kallade arbetet "en mardröm" - fem dagar innan katastrofen inträffade.
Men styrelseordförande Carl-Henric Svanberg vägrar fortfarande att svara på frågor och smet ut bakvägen efter gårdagens möte i London.
- Han kommer inte att göra några intervjuer i nuläget, säger presschef Sheila Williams till Expressen.
Det pumpar ut 40000 fat olja i Mexikanska golfen varje dag - och läckan beskrivs nu som den största miljökatastrof som har drabbat USA.
Men olyckan kunde ha undvikits.
Dokument som AP tagit del av visar att ingenjören Brian Morel på BP varnade för katastrofen 14 april i år - fem dagar innan oljeriggen "Deepwater Horizon" kollapsade.

"Mardrömsrigg"

I ett mejl skriver han att företaget troligen kommer göra flera sista-minuten-ändringar i konstruktionen av oljeriggen:
"Vi kan köra om 2- 3 dagar, så behöver ett ganska snabbt svar. Ledsen för det här sena beskedet, men det har varit en mardrömsrigg där folk håller på med allt möjligt."
BP blev även rekommenderade att använda 21 säkringar för att fästa höljet till oljekällan - men valde i stället att använda sex säkringar, uppger AP.
I ett pressmeddelande uppger BP att olyckan hittills har kostat företaget över 13 miljarder kronor.

Obama besökte området

Samtidigt har tusentals amerikaner förlorat sin inkomst på grund av att oljan ödelagt stora havs- och kustområden.
President Barack Obama besökte katastrofområdet för fjärde gången i går.
- Regeringen kommer mobilisera alla tänkbara resurser för att konfrontera den här katastrofen.
- Jag tror att den här katastrofen kommer att påverka hur vi ser på miljö och energi under många år, sa Barack Obama.

Anlände via garaget

Trots uppgifterna om att BP låtit ekonomin - istället för säkerheten - styra vid arbetet med oljeborrningen vägrar företagets styrelseordförande Carl-Henric Svanberg fortfarande att svara på frågor om olyckan.
När BP höll styrelsemöte i centrala London i går gick ledamöterna in genom huvudentrén vid St James's Square, medan Carl-Henric Svanberg körde in genom garaget.

Gav inga intervjuer

Efter mötet - där en eventuell utdelning till företagets aktieägare diskuterades - smet svensken ut bakvägen och försvann tillsammans med sin privatchaufför i en vinröd Mercedes.
När Expressen försökte ställa frågor om Carl-Henric Svanbergs agerande till BP:s presschef Sheila Williams blev svaren intetsägande:
- Vi kommer inte att göra några uttalanden i dag.
- Carl-Henric Svanberg kommer inte att göra några intervjuer i nuläget, säger Sheila Williams.
Men snart blir han tvungen att svara på frågor.
I morgon väntar ett möte med president Barack Obama.
Åsa Josefsson
Åsa Josefsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag