Christer Pettersson dog i slutet av september. Han hade inte pratat med sina syskon på 15 år.
Christer Pettersson dog i slutet av september. Han hade inte pratat med sina syskon på 15 år.

Ingen vill ta hand om Christer Petterssons begravning

Publicerad
Uppdaterad
De bröt kontakten med sin ökände släkting.
Nu måste Christer Petterssons familj se till att han får en ordentlig begravning.
Vi väntar på att de anhöriga tar initiativet, säger Birgit Abel på socialtjänsten i Sollentuna.
När Christer Pettersson avled i slutet av september var han utblottad och bodde på Maranatarörelsens hotell i Bromma. Under många år hade han inte haft kontakt med sina släktingar. – Vad jag vet hade han inte pratat med sina syskon på 15 år. Jag har försökt fråga socialtjänsten om begravningen, men har som vanligt inte fått något svar, säger radiojournalisten och vännen Gert Fylking.

Hemligt skriven i Solna

Mannen som en gång dömdes för mordet på statsminister Olof Palme kommer sannolikt att få en fattigmansbegravning. Men frågan om var och när är långt ifrån löst. Till att börja med är det oklart om socialtjänsten i Sollentuna eller Solna har ansvaret. Christer Pettersson bodde under många år i Sollentuna och hade en stadig kontakt med socialkontoret där. Men sedan ett år tillbaka var han i hemlighet skriven hos en bekant i Solna. För att krångla till det ytterligare kräver lagen att de anhöriga på ett eller annat sätt engagerar sig. Om de inte är intresserade av att själva ta hand om begravningen måste de ansöka om hjälp hos kommunen där den döde var skriven. Som mest kan kommunen gå in med 15 700 kronor, förutsatt att den döde inte hade egna pengar. Men någon sådan ansökan har ännu inte kommit in – varken till Sollentuna eller Solna. – Vi avvaktar med det här ärendet. Ingenting är klart än, säger Birgit Abel, handläggare i Sollentuna. Expressen har utan framgång sökt Christer Petterssons systrar för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag