Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen vet vad som
har hänt Tuula, 52

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Internationellt efterlyst. Tuula Lavikkala misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

GÄVLE. Tuula Lavikkala, 52, var en mamma som alltid ställde upp - och som älskade sina barnbarn över allt annat.

Sedan den 12 november är hon spårlöst borta - misstänkt för att ha förskingrat 20 miljoner kronor från Gävle kommun.

Nu berättar hennes familj om tiden före försvinnandet.

- Hon mådde väldigt dåligt den sista tiden. Hon rasade i vikt och jag var rädd att hon var allvarligt sjuk, säger en nära vän.

På måndagsmorgonen den 12 november hittar Tuula Lavikkalas anhöriga hennes lägenhet tom. Dörren är olåst, på köksbordet står frukosten uppdukad och är halvt uppäten. Morgontidningen ligger på bordet med Tuulas glasögon ovanpå - och hennes mobil ligger på en bänk bredvid.


Ulf Back leder förundersökningen.
Foto: Foto: Christian Örnberg

Hennes vita cykel och nyckeln till den är borta - precis som Tuula.

- Det var när jag såg att hennes hemnycklar hängde i hallen och att hennes väska stod där, med plånboken i, som jag började få en olustig känsla, berättar en anhörig.

Familjen gör en polisanmälan under förmiddagen - och ungefär samtidigt hör Gävle kommun av sig till polisen.

De misstänker att den 52-åriga skoladministratören förskingrat pengar från kommunens utbildnings- och arbetsförvaltning.

"Vi tror att hon tagit sitt liv"

Från början trodde man att det rörde sig om ungefär två miljoner kronor - men nu, drygt två månader efter försvinnandet, står det klart att det rör sig om tio gånger så mycket pengar.

Tuula Lavikkala, som varit en betrodd och uppskattad medarbetare på Gävle kommun i över 30 år, misstänks nu för att ha förskingrat nästan 20 miljoner kronor.


Här bodde Tuula. Den 12 november hittade hennes anhöriga hennes lägenhet tom.
Foto: Foto: Christian Örnberg

För hennes närstående är beskedet svårt att ta in. Även Tuulas vänner, kollegor och gamla chefer är chockade.

- Alla är väldigt förvånade över det här och ingen har kunnat tro att hon skulle kunna göra något sådant, säger vice chefsåklagare Ulf Back, som leder polisens förundersökning.

Familjen befarar att Tuula inte är i livet längre. Trots organiserade skallgångskedjor i Gävle - och trots att polisen efterlyst henne - har hon inte hittats.

- Vi tror att hon tagit sitt liv.

En nära vän säger:

- Det finns de som spekulerar om att hon skulle ha flytt utomlands men det är befängt, det vet vi som känner henne. Vad är det för liv, utan sina barn och barnbarnen som hon älskade. Det är ju inget lyxliv, det spelar ingen roll hur mycket pengar hon skulle ha haft, hon hade ändå varit olycklig.


Peter Mårtensson såg ofta Tuula på Brynäs Bingocenter.
Foto: Foto: Christian Örnberg

Polisen utesluter inte att Tuula Lavikkala kan vara död - men i nuläget arbetar man utifrån att hon lever.

- Vi har inga konkreta uppgifter som säger att hon varit på en viss plats, men vi har uppgifter från olika håll. Och det kommer in tips hela tiden, säger Ulf Back.

Så sent som i måndags bestämde han sig för att efterlysa Tuula Lavikkala internationellt och i onsdags begärdes hon häktad i sin frånvaro.

- Jag bedömer att bevisläget är väldigt bra. Vi är säkra på att hon kommit över de här pengarna, säger Ulf Back.

"Hundratals transaktioner"

Som skoladministratör på Borgarskolan hade Tuula Lavikkala tillgång till kommunens system för att göra transaktioner. Enligt förundersökningen har hon fört över pengar till egna konton men fått det att se ut som riktiga affärstransaktioner.

- I systemet ser det ut som att det betalats ut pengar till företag och föreningar och att det finns underlag och fakturor till utbetalningarna. Men i själva verket har pengarna gått till henne, säger Ulf Back.

- Det handlar om hundratals transaktioner, från mindre belopp upp till några hundratusen. Som vi kunnat se har det aldrig överförts flera miljoner på en och samma gång, tillägger han.

Enligt polisens utredning har Tuula Lavikkala använt sju konton för att komma över pengarna från kommunen. Dels är det fyra egna, personliga konton som använts och enligt åklagaren har Tuula även använt sin mammas konto som hon kunnat förfoga över eftersom hon varit god man.

Dessutom har pengar överförts till två konton som tillhör fackförbundet Vision där hon suttit som kassör.

- En hel del pengar, omkring elva miljoner, går dit och sen vidare till hennes egna konton, säger Ulf Back.

Det verkar som att förskingringen ökat i omfattning varje år - och att den började redan 2006. De först tre åren har det rört sig om mindre summor - men från 2009 och framåt har beloppen ökat drastiskt. 2012 ska det röra sig om minst 8,5 miljoner kronor.

Det betyder att hon under det sista året förskingrade i genomsnitt 180 000 kronor i veckan, eller omkring 37 000 kronor per arbetsdag.

Hur det kunde ske, utan att någon på kommunen upptäckte det, eller att systemet larmade, är en fråga som nu kräver svar.

- Visst kan man spontant tycka, med hänsyn till de stora beloppen, att det är lite märkligt att man inte uppdagat det tidigare, säger Ulf Back.

Kommunen var henne på spåren

Att förskingringen till slut ändå upptäcktes var en ren slump. En annan förvaltning skulle göra en utbetalning på 100 000 kronor till en förening men då visade det sig att det kontonummer som var inlagt i systemet inte gick till föreningen - utan till Tuula Lavikkala.

- Det som sker är så att säga att pengarna går fel och när man undersöker det här så kan man rätt så snart se att det åtminstone är drygt två miljoner som gått till hennes egna konton, säger Ulf Back.

Enligt honom finns det uppgifter i utredningen som tyder på att Tuula Lavvikkala kan ha fått kännedom om att kommunen var henne på spåren.

På fredagen kom hon inte till sitt arbete.

- Hon hade sjukskrivit sig. Som jag förstått hade hon varit väldigt förkyld under veckan, säger Ann Catrin Johansson, informationschef på Gävle kommuns utbildnings- och arbetsförvaltning.

Birgitta Pettersson, som var chef för förvaltningen vid den här tiden, beslutade att Tuula skulle kallas in till ett oannonserat möte på måndagen.

- Vi fick informationen sent på fredag eftermiddag och vi bestämde att vi skulle ta ett möte direkt på måndag morgon.

På mötet, som skulle ske på skolan, skulle rektorn och en grupp tjänstemän från kommunen medverka, bland annat en jurist och en från revisionen.

- Tanken var att vi skulle kalla in henne och presentera de misstankar vi hade, säger Birgitta Pettersson.

Hon tillägger:

- Men hon kom ju inte till jobbet och då började vi göra efterforskningar.

Det stod snabbt klart att misstankarna var befogade - och att det rörde sig om miljonbelopp.

- Rektorn gjorde efterforskningarna och det jag gjorde var att stänga av henne från arbetet och göra en polisanmälan, säger Birgitta Pettersson.

Vid det laget var Tuula Lavikkala redan försvunnen. På sitt konto hade hon då inga större summor - och hon hade inte gjort något stort kontantuttag, varken då eller tidigare.

- I november, när det här uppdagas, finns det i stort sett 20 000 kronor på hennes konton i Swedbank. Sen finns det väl lite pengar på några andra ställen, men som det ser ut finns det inga miljoner i Sverige i alla fall, säger Ulf Back.

"Otroligt duktig på sitt jobb"

Expressen har pratat med flera av Tuulas kollegor och de berättar att hon var väldigt uppskattad på skolan.

- Hon var fantastiskt duktig, och hon blev ju en centralfigur på så sätt att vi på skolan bara har två administratörer. Tuula hade hand om personalbiten och i det ingick ju ekonomi och den biten, säger förre rektorn på Borgarskolan, Olof Leijonhufvud.

- Hon var otroligt duktig på sitt jobb och i och med det var hon också anlitad av andra, både inom den egna och andra förvaltningar, för att utbilda nyanställda som behövde lära sig de olika administrativa systemen, tillägger han.

"Jag är naturligtvis chockad"

Tuula Lavikkala började arbeta inom kommunen redan 1977, efter att hon gått ut grundskolan. Hon började med att vikariera på informationsavdelningen och fick goda vitsord. Det fortsatte med andra vikariat som kontorist och kanslist, med lika goda vitsord, och 1979 fick hon fast tjänst som skolassistent på Polhemsskolan. Sedan 1992 har hon arbetat på Borgarskolan - och genom hårt arbete hade hon fått ökat förtroende och mer befogenheter.

Under tiden hon jobbat inom kommunen har hon gått flera olika kurser, inom data, utredningsmetodik och ekonomi, och hon gick även en kurs i personlig utveckling.

- Jag har aldrig haft en misstanke om att hon skulle ha kunnat göra något olagligt. Hon var en bra arbetskamrat, säger en kollega.

Erik Mäki, som är ordförande i fackförbundet Visions avdelning i Gävle där Tuula i flera år varit kassör, är tagen av vad som framkommit:

- Jag är naturligtvis chockad. Hon har alltid varit glad, trevlig och ordningssam. En genomtrevlig person helt enkelt.

Kommunen har tillsatt en egen utredning för att få svar på frågan hur 20 miljoner kronor bara kunde försvinna - utan att systemet slog larm och utan att någon person upptäckte det.

På tisdag ska utredningen vara klar - och presenteras vid kommunstyrelsens sammanträde.

Men redan nu finns avgörande svar på vad som möjliggjort rekordförskingringen - Gävle kommun har använt ett gammalt manuellt system, med uppenbara säkerhetsbrister, för fakturaärenden.

I torsdags avslöjade Gefle Dagblad att kommunrevisionen varnat för bristerna i det systemet redan 2005. Kommunledningen lovade då att ett säkrare elektroniskt system skulle införas.

Det har det också gjort - men det gamla systemet har varit i bruk parallellt.

- Scanning av fakturor har successivt införts på alla förvaltningar men man har haft en manuell rutin också, säger kommunens revisionschef Gunilla Beckman-Ljung.

Det elektroniska systemet släpper bara igenom fakturor som godkänts av två olika personer. I det manuella systemet kan man komma runt det.

Och det öppnar möjligheter till förskingring.

- Hade man använt sig av scanning helt och hållet hade den här förskingringen, på det sätt som den gjorts, inte varit möjlig, säger Gunilla Beckman-Ljung.

Enligt Gefle Dagblad har bland annat utbildning- och arbetsförvaltningen fortsatt att använda sig av det gamla systemet vid sidan av det nya.

Åklagaren bekräftar för Expressen att förskingringen har gjorts via det manuella systemet.

Spelade bingo med sin mamma

Kommundirektören i Gävle, Göran Arnell, vill inte uttala sig om hur det varit möjligt för en anställd att förskingra miljontals kronor år efter år - utan att bli upptäckt.

- Vi har tillsatt en oberoende utredning för att få svar på var det brister någonstans. När den presenteras nästa vecka kommer det naturligtvis leda till en åtgärdsplan, säger han.

Det har spekulerats om att Tuula Lavikkala kan ha spelat bort pengarna, men det vill åklagaren inte kommentera.

- Vi vet vart pengarna har gått men jag kan inte säga något om det i nuläget, säger Ulf Back.

En av Tuula Lavikkals släktingar säger att hon brukade spela kasinospel på nätet men att det inte verkat vara på någon oroande nivå.

- Hon började spela bingo med sin mamma för många år sedan, och då gick de ofta till Brynäs Bingocenter, säger släktingen.

Där var Tuula fortfarande en välkänd kund förra året.

- Ja, hon var här regelbundet. Men hon spelade inte så mycket bingo utan satt mest vid vegasmaskinerna, säger Peter Mårtensson på bingohallen.

- Det var inget fel på henne, absolut inte, hon har alltid varit trevlig och glad här. Och hon hade ofta tur och vann, tillägger han.

Om det vittnar även Tuulas närmsta familj.

- När vi var små så vann hon på en trisslott och fick åka och skrapa i tv. Hur många får göra det, säger en av Tuulas döttrar.

- Det kanske ligger något i spekulationerna om att hon börjat spela allt mer och sen fastnat på något sätt, tillägger hon.

En nära vän säger:

- Hon måste ha varit sjuk, det är enda förklaringen. Hon måste ha blivit spelberoende och sen bara spelat vidare i nån slags desperat kamp för att vinna och kunna betala tillbaka.

Flera av dem som stått Tuula nära berättar att det funnits tecken på att hon inte mått bra den senaste tiden, men att de inte förstått vidden av det.

- Hon mådde verkligen inte bra. Jag befarade att hon kanske var sjuk, hon hade ju tappat väldigt mycket i vikt. Nu i efterhand förstår jag ju vad det berodde på, säger en nära vän.

"Alltid funnits där för oss"

Om Tuula Lavikkala verkligen har spelat bort alla pengar kommer polisutredningen att visa. Under tiden utredningen pågår försöker nu hennes närmsta familj att förstå och bearbeta det som hänt.

- Hon har alltid funnits där för oss och vi har inte känt till något om det här. Det är så många känslor nu, man är ju väldigt ledsen och besviken så klart, och sen blir man arg för att hon bara försvunnit också, säger hennes dotter.

Hon beskriver sin mamma som glad, trevlig och väldigt omtänksam. Hon har alltid ställt upp för sina barn - och de två barnbarnen var hennes allt.

- Mamma har uppfostrat oss så vi vet vad som är rätt och fel. Hon har lärt oss att kämpa och att stå för våra handlingar. Jag kan inte förstå vad som hänt, säger dottern.

DETTA HAR HÄNT

9 NOVEMBER: Misstänkt förskingring

Tuula Lavikkala sjukskriver sig från sitt arbete på Borgaskolan. Samtidigt får Gävle kommun information om att Tuula misstänks ha förskingrat från skolan. De beslutar att kalla henne till ett oannonserat möte på måndagen.

12 NOVEMBER: Familjen polisanmäler

Tuula Lavikkalas anhöriga hittar hennes lägenhet tom. Dörren är olåst, på köksbordet står frukosten uppdukad och är halvt uppäten. Hennes vita cykel är borta, men plånbok och nycklar finns kvar i lägenheten. Familjen gör en polisanmälan under förmiddagen. Samtidigt hör Gävle kommun av sig till polisen.

17 NOVEMBER: Missing people rycker ut

Missing people ordnar skallgång efter Tuula Lavikkala, men hittar inga spår efter henne. Samtidigt gör polisen en husrannsakan i Tuulas bostad.

21 NOVEMBER: Efterlyst av åklagaren

Chefsåklagare Ulf Back beslutar att efterlysa Tuula internationellt och begär henne häktad i sin frånvaro – på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

23 NOVEMBER: Häktas i sin frånvaro

Tuula Lavikkala häktas i sin frånvaro. Åklagaren yrkar på att kvinnans samtliga tillgångar ska beslagtas.

24 NOVEMBER: Varnade för bristerna

Gefle Dagblad avslöjar att kommunrevisionen varnat för bristerna i kommunens ekonomiska system redan 2005. Kommunledningen lovade då att ett säkrare elektroniskt system skulle införas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.