Ingen vet säkert om Ghouta attackerats av kemvapen

Tre månader gamla Janna svävar mellan liv och död efter att ha skjutits i huvudet – mamma Inas Sadqa vakar vid hennes sida.
Foto: Kassem Hamadé

Fruktansvärda bilder cirkulerar på syriska barn som utsatts för en misstänkt kemvapenattack i lördags. Men är bilderna äkta eller falska?

Syriska aktivister och hjälporganisationer hävdar att Douma i östra Ghouta har har anfallits med kemvapen för andra gången. Nio länder, bland dem Sverige, har snabbinkallat FN:s säkerhetsråd till ett möte för att diskutera attacken.

Både Ryssland som deltar i offensiven mot östra Ghouta och den syriska regeringen hävdar att bilderna är falska. De tillbakavisar uppgifterna om en misstänkt kemvapenattack. 


LÄS MER: 70 döda i gasattacken – många av dem barn 


Staden Douma är det sista fästet som islamistiska rebeller från Jaysh al-Islam kontrollerar i östra Ghouta. Jaysh al-Islam är en av huvudaktörerna bland de väpnade grupperna i östra Ghouta. De är välorganiserade och har fått starkt ekonomiskt och politiskt stöd från Saudiarabien. 

Sedan mitten av februari har den syriska regeringen uppbackad av ryska flygvapnet och libanesiska Hizbollah inlett en omfattande offensiv mot östra Ghouta, som varit  belägrat i fem år. De två islamistiska väpnade grupperna Ahrar al-Sham och Faylaq al-Rahman, som får stöd av Qatar och Turkiet, gick till slut med på att få fri lejd till Idlib och lämnade sina fästen i östra Ghouta. Kvar blev Jaysh al-Islam som kontrollerar Douma.

I lördags hävdade Jaysh al-Islam att Douma utsattes för en kemattack.

”Åke Sellström, tidigare chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien, säger att det är svårt att bedöma uppgifterna om kemvapenattacken. Det som talar emot att regimen ligger bakom är att man i så fall helt i onödan skulle göra sig till måltavla för internationella protester”, skriver TT.

Det som Sellström säger är logiskt och klokt. Det är omöjligt att ta reda på sanningen om den påstådda kemattacken i Douma.

Bara utifrån bilder som cirkulerar på sociala medier kan varken journalister eller experter avgöra om attacken har ägt rum eller inte. Det ligger i Jaysh al-Islams intresse att lägga skulden på den syriska regimen. Regimen som använder alla möjliga vapen för att inta östra Ghouta behöver inte ta till kemvapen för att avgöra slaget.

Oavsett om kemattacken har ägt rum eller inte är slaget om östra Ghouta redan avslutat. Sista krigaren från Jaysh al-Islam lämnar östra Ghouta inom ett par dygn. De har fått fri lejd till Jarābulus. Kvar blir pulvriserade städer och samhällen i östra Ghouta – och vilda spekulationer om krigsbrott från båda sidor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.