Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen vapenvila - Gaza bombades i natt igen

EXPLOSIONER. Sent i natt hördes nya explosioner över Gaza. Sammanlagt har 134 människor dödats.Foto: MAJDI FATHI/DEMOTIX / AFP

GAZA. Den internationella diplomatin arbetade i natt för högtryck för att pressa fram en vapenvila mellan Hamas och Israel.

Allt verkade klart, men i sista minuten sprack avtalet.

Samtidigt fortsätter det intensiva bomb- och raketkriget - en raket slog ned strax intill mitt hotell i natt.

FAKTA

ISRAELS KRAV

Israel kräver att en mångårig vapenvila och att alla palestinska grupper i Gaza ska sluta att skjuta raketer. Israel kräver också stopp för vapensmugglingen till Gaza genom tunnlar under gränsen till Egypten. Samt internationella garantier för att Hamas inte ska återupprusta.

HAMAS KRAV

Hamas kräver att Israel ska stoppa alla attacker mot Gaza, till exempel mord på Hamasledare. Hamas kräver också att den israeliska blockaden ska upphöra samt internationella garantier.

Nattens bomber i Gaza

15:36 Två journalister som jobbar för den Hamaskontrollerade tv-stationen al-Aqsa dödas i ett flyganfall, enligt AP.


16:00 Uppgifter berättar att den israeliska armén släppt flygblad över Gaza City som uppmanat människor att "omedelbart" lämna sina hem, enligt TT.


17:12 Besked om att Israel och Hamas är överrens om att en vapenvila ska inledas vid midnatt lokal tid, klockan 23 svensk tid.


17:30 Uppgifter om att Barack Obama ringt Egyptens ­president Muhammad Mursi för att diskutera ­konflikten.


19:00 Från Gaza har man under hela kvällen besvarat attackerna genom att skuta rakter mot Israel.


22:10 Hillary Clinton talar i Jerusalem. "Jag vet att i dag var en svår dag och jag känner med alla de som skadades", säger hon.


21:35 Izzat Risheq, Hamas företrädare, säger att vapenvilan har försenats, eftersom Israel ännu inte har svarat på medlarnas förslag.


00:00 Attackerna mellan Gaza och Israel fortsätter och det står klart att vapen- vilan inte respekteras.


00:13 Hamas talesperson, Osama Hamdan säger i CNN att "det finns en god chans att det blir vapenvila."


01:07 Explosionerna över Gaza har intensifierats. CNN:s team på plats ser hur man skjuter inifrån från Gaza.

Plötsligt hörde jag en kraftig explosion och fönstret krossades i mitt hotellrum. Glassplitter spreds över hela rummet.

Hela byggnaden skakade till av tryckvågen och nästan alla rutor blåstes ut. Också lobbyn täcktes av splitter.

Raketen slog upp en jättelik krater i gatan utanför, mindre än 100 meter från hotellet.

Medan vapenvilan verkar avlägsen i min omedelbara närhet pågår överläggningar i Kairo, Jerusalem och förmodligen också i Gaza.

Besköt Gaza vid midnatt

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kom till Israel sent i går. FN-chefen Ban Ki-Moon anlände tidigare på dagen.

I Kairo försöker den egyptiske presidenten Mohammed Morsi medla. Det kom positiva signaler i går från alla håll om att vapenvila var på gång redan före dagens slut.

Morsi talade om "positiva resultat" inom några timmar. Benjamin Netanyahu sade att Israel skulle bli "en villig partner" i en vapenvila och ledande Hamasrepresentanter talade om "framsteg". Från Hamas kom uppgifter om att allt var klart och att vapenvilan skulle träda i kraft vid midnatt.

Men vid midnatt dånade det i hela Gaza när israeliska stridsvagnar och kanonbåtar sköt intensivt i vad som kanske var sista stöten före eldupphör. Beskjutningen fortsatte under natten.

Tror på avtal i dag

Clinton hade ett krismöte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sent i går. Målet måste vara en varaktig lösning som främjar regional stabilitet och säkerhet samt både israelers och palestiniers legitima aspirationer, sade Clinton efter mötet.

Netanyahu sade att Israel välkomnar en diplomatisk lösning. Men han hotade med utvidgade militära aktioner. Han förklarade att han var redo att vidta "alla nödvändiga åtgärder".

Ban Ki-Moon uppmanade Israel att visa "maximal återhållsamhet".

- Fortsatt upptrappning gynnar ingen, sade FN-chefen.

Förhandlingarna fortsätter i dag. Hillary Clinton reser till Egypten för att träffa president Morsi, som är en nyckelfigur. Den nya regimen i Egypten domineras av Muslimska brödraskapet som har nära relationer till Hamas.

- Troligen kommer ett avtal att nås i morgon (i dag). Israel har inte svarat på några krav vilket försenade avtalet, sade Izzat Risheq, en ledande Hamasfunktionär.

134 döda hittills

Antalet palestinska döds­offer under det sju dagar långa kriget är nu över 130 och dödssiffran stiger. I Israel dödades två människor i går, sammanlagt fyra dödsoffer har krävts i Israel under kriget.

I Jabalya i norra Gazaremsan sörjer Chaled Hegazy sin bror Fuad, som dödades med sina två söner när deras hus träffades av en raket.

- Det är fruktansvärt. Men vi ska bygga upp huset igen så att de överlevande har nånstans att bo, säger Chaled Hegazy.

Han är skeptisk till vapen­vilan.

- Vi hoppas alla på vapenvila, men Israel bryter mot alla avtal. Så det kommer de väl att göra den här gången också. Det är vi vana vid, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.