Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen vanlig dussinfamilj

BJÖRKLINGE. Mirka, 40, och Peter Norrström, 49, hade planerat för två barn.

Men så blev det fler av bara farten.

Och med vilken fart, sen.

Tolvan är på gång.

Matkontot är på 20 000 i månaden

Familjen Norrström får 22 000 kronor i barnbidrag varje månad. Men matkontot är nästan 20 000 kronor i månaden. "Vi satsar på kvalitetsmat i stället för billig mat", säger mamma Mirka.

Varje dag går det åt:

3-4 liter mjölk.

1 stor långfralla.

1 stort paket knäckebröd.

Ofta blir det grytor - då går det åt två kilo högrev. Spagetti och köttfärssås - då blir det två kilo köttfärs. Och när det grillas korv går det åt tre paket grillkorv.

När det är pizzakväll köps två familjepizzor och fyra vanliga pizzor.

"Mamma, mamma, titta på den här, mamma. Mamma, får jag bada? Mamma, varför gör katten så..?"

Det är full fart på den stora villatomten i Björklinge, ett par mil norr om Uppsala, dit elvabarnsfamiljen som setts i flera säsonger av TV4:s succéserie "Familjen annorlunda", flyttade från Fjärdhundra för några dagar sedan. De sex minsta pockar hela tiden på mamma Mirkas uppmärksamhet och hon svarar tålamodigt var och en.

Hit, till det stora huset, har de flyttat för att få plats. Hör här:

Övervåningen, stora sovrummet: där bor Jennifer, 10, Selina, 9, och Alice, 6.

I det mindre rummet bor Benny, 10, Victor, 8, och Oliver, 6.

I ett annat sovrum på övervåningen bor Linnéa, 13.

"Det är orättvist"

Kevin, 15, bor i allrummet i väntan på ett eget rum i källaren. Bottenvåningen, sovrummet: Thor, 5, Nellie, 3, Älva, 1.

- Tills vidare bor Peter och jag i vardagsrummet, säger Mirka Norrström.

Oliver grymtar:

- Jag tycker att det är orättvist - tjejerna får sova i sängar, men vi killar får sova på madrasser...

Hur kom ni på tanken att skaffa så många barn?

- Peter och jag hade planerat för två barn, för Peter har ju tre barn sedan tidigare - de är vuxna nu. Men efter två barn blev jag gravid med tvillingar - trots preventivmedel. Så småningom blev jag gravid med tvillingar igen - trots hormonspiral.

- På något sätt spränger man gränsen när man måste skaffa en sjusitsig bil. Och när vi hade gjort det var var det bara att köra på, så nu har jag en sjusitsig och Peter en niositsig. Vi behöver var sin eftersom familjen alltid gör saker tillsammans.

- Men efter det tolfte barnet i början av november får det vara stopp. Jag ska sterilisera mig. Jag känner att jag börjar bli gammal, jag ska ju vara med barnen i många år till. Många tror att jag måste vara helt slut i kroppen, men jag har inte ont någonstans. Kroppen har inte tagit stryk som många tycks tro, säger Mirka.

"Det var jobbigt"

Mirka har hoppat in på städjobb, men mesta tiden under de senaste 15 åren har hon varit hemma och skött barn.

- Jag läste in en del gymnasiebetyg på distans. Det var jobbigt, för långa tider var barnen förkylda, säger hon.

När är det tyst i huset?

- En vanlig vardagkväll är det klockan åtta som gäller. Då ska alla, utom de äldre, ha borstat tänderna och lagt sig. Man måste ha disciplin för att en så här stor familj ska fungera. Visst blir det bråk ibland - kilar är ju killar - men barnen lär mycket av varandra, som att plocka bort från matbordet. Jag har alltid skött disken, men för några dagar sedan fick vi vår första diskmaskin, säger Mirka Norrström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.