Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ingen utesluts ur
SD på lösa grunder"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suvad Mrkonjic

Sverigedemokraterna är djupt splittrade och flera ledande företrädare har i dagarna fått höra att de riskerar uteslutning. 

Nu skriver partiledaren Jimmie Åkesson själv om uppståndelsen. 

"Ingen utesluts ur Sverigedemokraterna på lösa grunder", skriver Åkesson på Facebook. 

Ett 20-tal ledande Sverigedemokrater riskerar att uteslutas ur partiet. 

Kort efter att Jimmie Åkesson återvände från sin sjukskrivning kom uppgifterna om uteslutningarna ut.

Agerandet har splittrat Sverigedemokraterna och några av de som utreds är starkt kritiska. 

– Mattias Karlsson är hjärnan bakom detta. Han tvekar inte att begå ett övergrepp mot både mig och hela SDU, har SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, en av de som kommer att uteslutas, tidigare sagt till Expressen.

Även SD Stockholms ordförande William Hahne kommer att tvingas lämna partiet.

– Det verkar som att partiledningen förbereder massuteslutningar, har han tidigare sagt. 

"Riskera partiets framtid"

Nu svarar Jimmie Åkesson på kritiken. 

På Facebook beklagar han att debatten förs i externa medier. Han skriver också att ingen utesluts ur partiet på lösa grunder. 

"Partiets stadgar föreskriver en rättssäker process, och det blir upp till den av medlemmarna valda partistyrelsen att bedöma underlaget i samband med nästa sammanträde i slutet av april."

Åkesson förklarar uteslutningarna med att han vill hålla ihop partiet. 

"Vi är många som på olika sätt offrat alldeles för mycket på vägen mot partiets framgångar för att stillatigande se på när oönskade, mer eller mindre radikala intressen försöker flytta fram sina positioner och därmed riskera partiets framtid", skriver han. 


Här är Åkessons öppna brev på Facebook:


"Sverigevänner,

Mot bakgrund av de senaste dagarnas mediala debatt kring väckta personärenden finns det anledning för mig att klargöra några saker.

För det första beklagar jag att debatten förs i externa medier trots det faktum att allt än så länge befinner sig i utredningsstadiet. Ingen utesluts ur Sverigedemokraterna på lösa grunder. Partiets stadgar föreskriver en rättssäker process, och det blir upp till den av medlemmarna valda partistyrelsen att bedöma underlaget i samband med nästa sammanträde i slutet av april.

För det andra vill jag påminna om vad jag skrev i ett öppet brev för knappt två veckor sedan:

”I det korta perspektivet gäller det att hålla ihop partiet och försvara den politiska riktning vi valt och som gjort oss till Sveriges tredje största parti med nära en miljon väljare. Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige.”

Min strävan under de snart tio år jag varit partiledare har varit att hålla ihop partiet – inom de ramar som utgörs av vårt principprogram. Det har ibland varit en utmaning i ett snabbt växande parti. Emellanåt har det dykt upp individer och intressen som gått utanför dessa givna ramar, och då har partiledningen agerat genom att vidta disciplinära åtgärder. Det har varit helt nödvändigt. Vi är många som på olika sätt offrat alldeles för mycket på vägen mot partiets framgångar för att stillatigande se på när oönskade, mer eller mindre radikala intressen försöker flytta fram sina positioner och därmed riskera partiets framtid.

För det tredje: Att Sverigedemokraterna numera är Sveriges tredje största parti beror till största delen på att vi – efter lång tid – lyckats skapa politisk och social trovärdighet, tillräcklig för att kanalisera en redan befintlig, stark opinion mot den förda invandringspolitiken. Alla som försökt före oss har misslyckats, vilket inte sällan berott på alltför otydliga ideologiska gränser och misslyckanden med att hålla politiska avvikelser på avstånd. Ska vi komma vidare till nästa nivå och utmana de två dominerande partierna om regeringsmakten, måste varje signal som hotar partiets ideologiska trovärdighet tas på största allvar. Jag har stort förtroende för medlemsutskottets förmåga att göra dessa otacksamma men nödvändiga avvägningar och därmed ge partistyrelsen det underlag som krävs för välgrundade beslut."

Jimmie Åkesson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.