Ingen undersökning om "We are Sthlm"

Ingen förundersökning mot polisens agerande på festivalen "We are Sthlm".
Foto: Alexander Tillheden
I sitt beslut skriver särskilda åklagarkammaren att man inte inleder förundersökning om Polismyndighetens agerande vid festivalerna ”We are Stockholm” 2014 och 2015.
Foto: Skärmavbild/Åklagarmyndgheten
I sitt beslut skriver särskilda åklagarkammaren att man inte inleder förundersökning om Polismyndighetens agerande vid festivalerna ”We are Stockholm” 2014 och 2015.Anmälningarna innehåller bland annat påståenden om att företrädare för polisen i skulle ha underlåtit att ta upp anmälningar om sexuella trakasserier
Foto: Skärmavbild/Åklagarmyndgheten

Det blir ingen förundersökning om "We are Sthlm" i Kungsträdgården, då flera unga kvinnor trakasserades sexuellt. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

I beslutet anger åklagaren som lagt ned förundersökningen att det är för allmänt hållna anklagelser och skriver i beslutet.

"...de inte ger anledning att anta att företrädare för Polismyndigheten härigenom begått brott som hör under allmänt åtal."

I sitt beslut skriver särskilda åklagarkammaren att man inte inleder förundersökning om Polismyndighetens agerande vid festivalerna ”We are Stockholm” 2014 och 2015.

Detta efter att en mängd anmälningar har kommit in till Särskilda åklagarkammaren. Anmälningarna innehåller bland annat påståenden om att företrädare för polisen i skulle ha underlåtit att ta upp anmälningar om sexuella trakasserier

Sedan har man underlåtit att utreda och låtit bli att inte informera om händelserna tycker anmälarna.

I beslutet att inte inleda förundersökning säger överåklagare Mats Åhlund:

”Uppgifterna om att företrädare för Polismyndigheten underlåtit att uppta brottsanmälningar, utreda och/eller lagföra brottsliga trakasserier är så generellt och allmänt hållna att de inte ger anledning att anta att företrädare för Polismyndigheten härigenom begått brott som hör under allmänt åtal. För det fall Polismyndigheten har kännedom om sådana fall förutsätts att det omgående anmäls till Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar eller till Särskilda åklagarkammaren. Om annan har sådan kunskap bör denne anmäla detta till Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar.”

Mats Åhlund konstaterar också i sitt beslut att det inte är brottsligt att underlåta att sprida sådan här information.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.