Ingen partiblomma när Almqvist höll möte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Först höll Jimmie Åkesson presskonferens. I bakgrunden syntes Sverigedemokraternas partiblomma. Sedan vad det Erik Almqvists tur att möta pressen. Men då utan partiblomma. "Det var inte genomtänkt", säger SD:s pressekreterare Linus Bylund.
Foto: OLLE SPORRONG / FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Först höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens om att Erik Almqvist lämnar sina uppdrag.

Sedan var det dags för huvudpersonen att träffa media - i samma lokal.

Men en sak fattades när Almqvist höll presskonferens: den blå partiblomman.

- Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre, sa Almqvist.

Efter Expressens avslöjande om att hur Erik Almqvist, SD, använder ord som "blatte", "blatte-älskare" och "hora" i samband med ett bråk i centrala Stockholm tvingas han bort från partitoppen.

Klockan 11.15 på onsdagen höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens i riksdagshuset. Då meddelade han att Almqvist avgår från sina uppdrag inom partistyrelsen och verkställande utskottet.

– Förtroendet är förbrukat, sa Åkesson.

Däremot behåller Almqvist sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna tills vidare.

Drygt en timme senare - klockan 12.30 - var en ny pressträff utlyst i samma rum. Den här gången var det Almqvist själv som berättade om händelsen.

Men trots att presskonferenserna hölls av sverigedemokrater var partisymbolen borttagen när Almqvist talade.

"Vi är inga frimurare"

Han sa då att han nu kommer att fundera över sin riksdagsplats. Men han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Linus Bylund, Sverigedemokraternas pressekreterare, säger till Expressen.se att han inte vet varför partisymbolen inte fanns med under Almqvists presskonferens.

- Det har nog inte varit genomtänkt överhuvudtaget, säger han.

Det var inte symboliskt? 

- Vi är inga frimurare. Vi håller inte på med sådana signaler och ger er något dolt budskap att snoka rätt på. Vi har sagt det vi vill säga i ärendet för nu, säger Linus Bylund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.