Först höll Jimmie Åkesson presskonferens. I bakgrunden syntes Sverigedemokraternas partiblomma. Sedan vad det Erik Almqvists tur att möta pressen. Men då utan partiblomma. "Det var inte genomtänkt", säger SD:s pressekreterare Linus Bylund. Foto: OLLE SPORRONG / FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Först höll Jimmie Åkesson presskonferens. I bakgrunden syntes Sverigedemokraternas partiblomma. Sedan vad det Erik Almqvists tur att möta pressen. Men då utan partiblomma. "Det var inte genomtänkt", säger SD:s pressekreterare Linus Bylund. Foto: OLLE SPORRONG / FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Ingen partiblomma när Almqvist höll möte

Publicerad

Först höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens om att Erik Almqvist lämnar sina uppdrag.

Sedan var det dags för huvudpersonen att träffa media - i samma lokal.

Men en sak fattades när Almqvist höll presskonferens: den blå partiblomman.

- Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre, sa Almqvist.

Efter Expressens avslöjande om att hur Erik Almqvist, SD, använder ord som "blatte", "blatte-älskare" och "hora" i samband med ett bråk i centrala Stockholm tvingas han bort från partitoppen.

Klockan 11.15 på onsdagen höll partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens i riksdagshuset. Då meddelade han att Almqvist avgår från sina uppdrag inom partistyrelsen och verkställande utskottet.

– Förtroendet är förbrukat, sa Åkesson.

Däremot behåller Almqvist sin riksdagsplats för Sverigedemokraterna tills vidare.

Drygt en timme senare - klockan 12.30 - var en ny pressträff utlyst i samma rum. Den här gången var det Almqvist själv som berättade om händelsen.

Men trots att presskonferenserna hölls av sverigedemokrater var partisymbolen borttagen när Almqvist talade.

"Vi är inga frimurare"

Han sa då att han nu kommer att fundera över sin riksdagsplats. Men han kommer inte att lämna partiet.

– Jag är sverigedemokrat och jag har engagemang att göra saker bättre. Nu har jag förverkat det förtroendet. Men jag har aldrig ljugit. Jag har helt enkelt ingen minnesbild, sa Almqvist.

Linus Bylund, Sverigedemokraternas pressekreterare, säger till Expressen.se att han inte vet varför partisymbolen inte fanns med under Almqvists presskonferens.

- Det har nog inte varit genomtänkt överhuvudtaget, säger han.

Det var inte symboliskt?

- Vi är inga frimurare. Vi håller inte på med sådana signaler och ger er något dolt budskap att snoka rätt på. Vi har sagt det vi vill säga i ärendet för nu, säger Linus Bylund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag