Andersson ska prövas som ny statsminister – inte överens med V

Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson som ny statsminister. Se det sammanfattande inslaget.
Magdalena Andersson, S.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Talman Andreas Norlén, M.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Nooshi Dadgostar, V.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Magdalena Andersson på väg till talmannen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stödet för Magdalena Andersson som ny statsminister kommer att prövas i en omröstning på onsdag – trots att hon inte lyckats komma överens med Vänsterpartiet.

Det innebär att Magdalena Andersson ännu inte säkrat det stöd som krävs för att kunna tillträda, och nu har hon mindre än två dygn på sig.

– Det är tydligt att det är bråttom, säger hon. 

Samtidigt upprepar nu V-ledaren Nooshi Dadgostar hotet om att fälla Magdalena Andersson i onsdagens omröstning.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi att rösta rött, säger hon.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har pågått in i det sista, men när Magdalena Anderssons deadline gick ut på måndagen klockan 12 saknades ännu en uppgörelse. 

Det innebär att hon inte säkrat det stöd som krävs för att kunna tillträda som Sveriges nya statsminister. 

Men trots det ska stödet för henne nu prövas i en statsministeromröstning i riksdagen på onsdag klockan 9. 

– Det är ännu inte klarlagt om det finns förutsättningar för mig att bilda regering. Men talmannen kommer att lägga fram mig för omröstning. Vilket jag har respekt för. Sverige behöver en statsminister, säger Magdalena Andersson.

– Jag tycker talmannen har varit generös med tid givet att det bara är tio månader till nästa val, säger hon. 

Hotet från V

Det är alltså en högst öppen fråga om hon får riksdagens stöd. Och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gjorde på måndagseftermiddagen åter klart att hennes parti kommer ”rösta rött”, alltså nej, till Magdalena Andersson som ny statsminister – så länge ingen överenskommelse finns innan onsdag. 

Och den stora tvistefrågan som återstår att lösa är enligt Dadgostar pensionerna.

– För Vänsterpartiet är det en kärnfråga att vi får upp pensionerna. Där ser vi att vi har mycket att göra. Vi har flest fattigpensionärer i Norden och det är inte acceptabelt, säger V-ledaren.

– Har vi inte en uppgörelse kommer vi att rösta rött, säger hon. 

Magdalena Andersson säger att hon tror att det kommer gå att nå en överenskommelse med Vänsterpartiet fram till på onsdag. Och nu väntar alltså fortsatta förhandlingar. 

Men Socialdemokraterna har inte velat gå med på krav som skulle äventyra pensionsgruppen, som funnits sedan 1990-talet och där alla partier ingår förutom V och SD. 

”Komplicerat läge”

En annan tvistefråga har handlat om Vänsterpartiets roll och krav på inflytande över regeringen, men där tycks man ha kommit längre. 

Men den frågan är alltjämt känslig eftersom Centerpartiet starkt motsätter sig att ingå i samma konstellation som Vänsterpartiet, och ställt upp som krav att V inte ska få vara med och förhandla om budgeten – trots att både Vänsterns och Centerns röster behövs för att regeringens budget ska gå igenom. 

Det komplicerade läget och låsningen mellan C och V gör att många – även inom S – börjat ställa sig frågan hur Magdalena Andersson ska kunna regera med det här underlaget. Och så här säger hon själv om det, när Expressen frågar:

– Vi har haft ett komplicerat parlamentariskt läge och det blev inte mindre komplicerat efter sommarens regeringsbildning.

Då går bollen till M

Att Magdalena Andersson inte bad om mer tid utan nu ställer upp i omröstningen på onsdag är också ett sätt att öka trycket på Vänsterpartiet. 

Eftersom MP och C redan meddelat att man kommer rösta för att släppa fram Magdalena Andersson är det V som nu avgör. 

Skulle man från S inte lyckas komma överens med Vänsterpartiet fram till på onsdag kommer V fälla Magdalena Andersson i omröstningen. 

Vad som då väntar är sannolikt att bollen istället går över till Moderatledaren Ulf Kristersson. Men som det ser ut nu saknar han ett mandat i riksdagen från att kunna tillträda, då M, KD, SD och L tillsammans har 174 mandat mot 175 mandat för S, V, MP och C. 

Men att det är så jämt gör utgången av en sådan omröstning osäker. Det skulle räcka med att en enda ledamot är frånvarande eller byter sida för att Ulf Kristersson ska kunna väljas till statsminister. 

Nooshi Dadgostar höll presskonferens för att uppdatera om läget i förhandlingarna med Socialdemokraterna. Hennes besked är tydligt: ”Har vi inte en uppgörelse – då kommer vi att rösta rött”.

Talmannen: ”Stort värde i att processen kan drivas framåt”

Det blir statsministeromröstning om Magdalena Andersson på onsdag

Magdalena Andersson: ”Skulle betyda något för de flickor som växer upp i Sverige”

Magdalena Andersson om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister

PRO: Vänsterpartiets pensionsförslag är orättvist

Jan Andersson, vice ordförande PRO: ”En fara för pensionssystemet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.