Foto: / LISA MATTISSON EXP
 Foto: / LISA MATTISSON EXP

Kan stå klart innan Almedalen

Publicerad

Det blir ingen rådgivande medlemsomröstning om partiledarstriden i Liberalerna. 

Beslutet fattades av valberedningen på fredagen.

Enligt ordförande Olle Schmidt är stödet just nu störst för Jan Björklund men styrkeläget kan ändras redan innan Almedalen då upp till åtta förbund väntas lämna sina nomineringar. 

– Det är starkt men inte enhälligt, sa L-ledaren Jan Björklund om stödet i veckan. 

Liberalernas valberedning har satt ner foten - igen. 

Under ett möte i Stockholm kom man fram till att det inte blir någon rådgivande medlemsomröstning när det gäller den rådande partiledarstriden mellan Jan Björklund och utmanaren Birgitta Ohlsson. 

Frågan väcktes på nytt efter att förbundet i Stockholms län bett valberedningen ompröva sitt beslut gällande en rådgivande omröstning.   

Schmidt: "Som en fotbollsmatch"

– Det är som en fotbollsmatch. Man ändrar inte reglerna när man startat. Ingen kan ha haft okunnighet om hur vi ser på detta, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt. 

Vem av kandidaterna som i realiteten har störst stöd har pendlat. Ohlsson anses ha starkt stöd hos medlemmarna medan Björklund anses ha starkt stöd hos förbunden. 

Ohlsson har uttryckt starkt stöd för medlemsomröstning:  

– Vi är så vana vid provval i partiet, så jag förespråkar att vi i en sådan här jätteviktig fråga borde kunna ha en medlemsröstning i hela landet så att medlemmarna får säga vad de tycker är viktigt för partiets framtid, har hon tidigare sagt till TT. 

Hos valberedningen menar man att antalet faktiska nomineringar kan skilja sig från det som uttrycks i medier.

Valberedningen: Stödet större för Björklund 

– Enligt de som kommit in är stödet större för Jan än för Birgitta.  

Senast den 23 augusti ska de 21 länsförbunden ha nominerat sina kandidater men de flesta väntas göra det innan sommaren - under midsommarveckan eller veckan innan Almedalen. 

– Vi har fått in ett tiotal och sex, sju, åtta är på gång de närmaste veckorna, säger han".

Enligt TT ska sex länsförbund nominerat Jan Björklund och tre Birgitta Ohlsson, Uppsala, Örebro och Västmanland. Både Jönköping och Stockholm har valt att inte ställa sig bakom någon av kandidaterna. 

"En svår process"

Normalt brukar valberedningen lägga fram sitt förslag i september inför Liberalernas landmöte den 17-19 november. 

– Nu är situationen lite annorlunda eftersom det finns två kandidater, säger han och fortsätter: 

– Det är en svår process som måste hanteras med en aktsamhet.

Björklund om stödet: "Starkt men inte enhälligt"

Liberalernas partiledare har vädjat till länsförbundet att inte ge sig in i en sårig personstrid utan att fokusera mot valet 2018. Efter onsdagens partiledardebatt konstaterade han om sitt stöd: 

– Det är starkt men inte enhälligt. Det är uppenbart och det är därför vi har den här diskussionen. Men min bedömning är att stödet är starkt när man väger ihop stämningen i hela det liberala partilandet. 

Hur kollar du det? 

– Jag har tillräckligt många personer som jag känner sen en lång tid tillbaka och dagliga kontakter. Det är det som nu ska prövas i lokalföreningar och länsförbund.

Är du orolig eller sover du gott på nätterna? 

– Jag sover gott på nätterna men jag är också ödmjuk inför att det är partiets medlemmar och länsförbund som avgör vem som ska leda partiet.

Det var i början av juni som Birgitta Ohlsson offentliggjorde att hon vill bli partiledare – vilket hon berättade i SVT:s "Aktuellt". Hennes utspel har fått både kritik och beröm.  

Häromdagen skrev partiets riksdagsledamot Robert Hannah att också han vill att medlemmarna ska få rösta om partiledarskapet. 

– Oavsett vilken av våra partiledarkandidater som man stöttar bör man vara för en rådgivande medlemsomröstning. En liberal valframgång 2018 beror nämligen inte bara på partiledare och partiledning utan minst lika mycket på att vi mobiliserar och entusiasmerar medlemmarna som gör fotjobbet, skrev Robert Hannah på Expressen Debatt.   

Expressen har sökt Jan Björklund och Birgitta Ohlsson.

– Vi kommenterar inte valberedningens arbete, säger Liberalernas presschef Elin Boberg.  

"Har inte bråttom i Värmland"

Senast den 23 augusti ska partiets länsförbund ha meddelat vem de vill se som partiledare. Många länsförbund väntas dock lämna sina nomineringar innan politikerveckan i Almedalen. 

Men från både Värmland och Östergötland kommer nomineringarna att komma in först i slutet av augusti. 

– Vi kör det här i den demokratiska process som vi ska göra enligt partistadgar och så vidare. Kommunföreningarna i Värmland har fått i uppdrag att prata om vilka man vill se i partistyrelse och partiledning under sommaren. Sedan träffas vi i ett förbundsråd där representanter för förbundsstyrelsen, landstingsgruppen och samtliga kommunföreningar ingår den 17 augusti, säger Kjell Åke Holdar, ordförande för Liberalerna i Värmland. 

En del länsförbund som väntas komma med sina nomineringar innan sommaren. 

– Nja, det tror jag inte. Och vi har inte så bråttom i Värmland. Det är inte någon sorts folkomröstning vi ska ha om det här, utan lokalföreningarna måste få resonera om saken, fortsätter Kjell Åke Holdar. 

Lutar det åt något håll?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har jättestort förtroende för både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson, säger Kjell Åke Holdar, som heller inte upplever någon splittring i frågan bland partimedlemmarna i Värmland.  

Splittring i Östergötland

Även Liberalerna i Östergötland kommer att ge besked om partiledarvalet först i slutet av augusti. Den 19 augusti ska partimedlemmarna i Östergötland få rösta om saken – efter att både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson presenterat sig och svarat på medlemmarnas frågor.

– Sista datum är den 23 augusti och vad gäller partiledardelen känner vi att det är viktigt att medlemmarna får säga sitt. Då tycker vi det är fel om vi nominerar någon innan, säger Lars Karlsson, ordförande för Liberalerna i Östergötland.  

Han fortsätter:

– Det blir en rådgivande röstning, men skulle det vara väldigt klart åt något håll så kommer vi självklart att gå på det. 

Lars Karlsson upplever att det "är väldigt jämt" mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson bland medlemmarna i Östergötland. 

Finns det en splittring vad gäller partiledarskapet? 

– Ja. Folk är oense på så sätt att man tycker olika i den här frågan. Det är inte så att man är osams med varandra, däremot ser man väldigt tydligt att det finns en skiljelinje, fortsätter Lars Karlsson.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag