Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen har frågat efter Emmanuela, 3

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vi turas om att hjälpa till med Emmanuela. Hon är en av oss och vi älskar henne", säger Wesley, 12, och pussar henne.
Foto: Dennis Thern

Ingen har frågat efter hittebarnet, ingen tycks sakna henne. 

Sex månader efter jordbävningen i Haiti bor Emmanuela, 3, fortfarande hos sin räddare Azemar Françoise, 42, och sju nya syskon. 

- Emmanuela har förlorat sina riktiga föräldrar, men hon är en av oss nu, säger Azemar Françoise.

Expressen har  tidigare berättat om hittebarnet Emmanuela som räddades dagen efter jordbävningen den 12  januari. FRISK OCH REN. Nu har Emmanuela hämtat sig från undernäringen. Här tvättar Azemar Françoise henne ren från damm och smuts.Foto: Dennis Thern

 Ensamstående sjubarnsmamman Azemar Françoise i byn Riguad åkte till huvudstaden Port-au-Prince för att leta efter släktingar. Azemar Françoise, 42, är ensamstående mor till sju barn. I januari hittade hon övergivna lilla Emmanuela, 3, undernärd och apatisk på gatan. "Jag har lyckats fostra sju barn, så varför skulle jag inte klara ett åttonde", säger Azemar FrançoiseFoto: Dennis Thern

 På gatan hittade hon en svårt medtagen flicka. Hon var utmärglad och uttorkad och apatisk och hennes svarta lockar hade bleknat av undernäring. Hon hade lämnats ensam åt sitt eget öde, i hopp om att någon skulle förbarma sig om henne. Men när jordbävningen krossade hus, vägar och människor hade alla nog med sitt elände.  Ingen brydde sig om den apatiska flickan på  gatan.

 Utom Azemar Françoise.

Ingen har hört av sig

 - Jag frågade runt i kvarteret för att få veta vem flickan var. Allt jag fick veta var att hon inte hade några föräldrar. Jag  bestämde mig för att ta hand om Emmanuela. Jag har lyckats fostra sju barn, så varför skulle jag inte klara ett åttonde, säger Azemar Françoise.

 Hon lämnade sitt mobilnummer till människor som bodde där Emmanuela hittades.

 - Men ännu har ingen hört av sig. Vi gör det bästa vi kan för att få henne att trivas, säger Azemar Françoise.

"Hon är en av oss"

 Vi, det är hon själv och hennes sju barn Shelove, 20, Jeffson, 17, Luckenson, 14, Wesley, 12, Jerry, 10, Frantz, 7, och Kervensly, 4, som alla trängs i ett litet hus som inte är mycket större än en friggebod. Det är för trångt, så på natten får några av barnen sova hos släktingar i byn.

 Emmanuelas nya syskon pysslar om henne och behandlar henne som om hon  alltid har tillhört familjen.

 - Vi turas om att hjälpa till med Emmanuela. Hon är en av oss och vi älskar henne, säger Wesley och ger henne en puss på kinden.

Affärerna går dåligt

 När hon hittades på gatan var hon i mycket dåligt skick.  Azemar tog henne till en doktor som gav henne medicin och vitaminer.

 Nu är hon pigg, har fått  färgen tillbaka och doktorn  säger att hon växer normalt.

 Men det är svårt att sköta åtta barn.

 - Jag försöker göra mitt bästa. Den lilla rörelse som jag hade innan jordbävningen där jag sålde lite småsaker på  marknaden har jag inte lyckats komma i gång med. Jag  försöker också sälja lite träkol till förbipasserande, men det  är svårt, säger Azemar Françoise.

 Fem av hennes barn går  i Hoppets stjärnas skola i byn. Där får de ett mål mat om  dagen.

"Har inte haft någon mat"

 Den lilla eldstaden vid husets kortsida har Azemar inte tänt på tre, fyra dagar. 

 - Jag har inte haft någon mat att laga eller värma upp. Men jag har lyckats köpa lite bröd på marknaden och ge till barnen. Det är tufft -  det kommer att fortsätta vara tufft, men jag måste kämpa för barnens skull, säger Azemar Françoise, där hon står med en hink vatten och tvättar sitt lilla hittebarn rent från damm och smuts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.