Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen garanti för att få provisoriskt pass

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den som vill boka tid för att förnya sitt pass i Skåne får vänta ett halvår.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Calle Persson, presstalesperson för Skånepolisen.
Foto: Anna Hermansson

Tider för att beställa pass lyser med sin frånvaro. På nätet har det skapats en svart marknad och dagligen möts passhandläggare av ilska och högt tonläge. 

Nu är det många som förlitar sig på att kunna skaffa ett provisoriskt pass i sommar när utlandsresan står för dörren. 

Men här kommer dåliga nyheter. Det finns inga garantier alls för den lösningen. 

– Det görs i mån av tid och är tänkt som en nödlösning, säger Calle Persson vid Skånepolisen. 

Den som vill boka tid för att förnya sitt pass i Skåne får vänta ett halvår. Under fredagsförmiddagen fanns den första bokningsbara tiden den 17 september. 

Flera läsare har hört av sig och berättat om sin panik inför sommaren. 

– Min yngsta dotters pass går ut i juli och vi fick panik när vi insåg att det inte finns några tider att boka, säger en kvinna.

Det ser likadant ut över hela landet och polisen arbetar för högtryck med att lösa problemet. 

– Här i Skåne gör vi en översyn lokalt för att se vad enskilda polisstationer kan göra, säger Calle Persson, presstalesperson för Skånepolisen, och fortsätter: 

– Även regionalt tittar vi på om vi antingen kan utöka öppettiderna eller produktionskapaciteten och göra det bästa av den infrastruktur vi har, både vad det gäller antalet passtationer och även gällande den tekniska utrustningen. Sen tittas det nationellt om det går att optimera bokningssystem eller annat som kan underlätta. 

Trycket är hårt och i ren desperation är det många som bara dyker upp hos polisen för att försöka beställa ett pass. 

– Ja, så är det. Men det funkar inte så. Att komma till en passtation och hoppas att man kan smita mellan går inte. Den enskilda handläggaren kan inte heller göra något åt det.  

Under de senaste veckorna har personalens arbetsmiljö förändrats. 

– Några direkta hot har det inte uttalats, men tyvärr har det varit en del passhandläggare som har blivit utsatt för högt tonläge från besvikna medborgare. Vi förstår att folk är besvikna men det är ju inte mot den enskilda passhandläggaren som ilskan ska riktas, de har ingen makt att ändra på läget. 

Solsemester är i fara för många svenskar.
Foto: Colourbox

Räkna inte med provisoriskt pass

I avsaknad av möjligheter att förnya sitt riktiga pass är det många som nu förlitar sig på att kunna skaffa ett provisoriskt pass inför sommarens utlandsresa. 

Men enligt Calle Persson på Skånepolisen är det inte alls säkert att alla kan få ett tillfälligt pass inför sin resa om belastningen är hög. 

– Det är tänkt som en nödlösning. Och nu finns det inte så mycket tid över med tanke på det trycket som det är i övrigt också i dessa dagar.

Det finns alltså inga garantier för att man ska kunna skaffa ett provisoriskt pass inför resan?

– Nej det finns inte. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan men öppettiderna är begränsade, och även om vi kommer kunna utöka dem kommer de fortfarande vara begränsade. 

Ett provisoriskt pass kan man beställa tidigast 72 timmar före bokad resa men det är endast möjligt på ett fåtal passexpeditioner. I Sydsverige går det bara på Drottninggatan i Malmö, på Järnvägstorget i Karlskrona och på Sturups flygplats. 

Den som ansöker måste kunna styrka var man ska resa, när man ska resa och hur länge man ska vara bortrest. 

Det rosa provisoriska passet kostar 980 kronor och slutar att gälla när man kommer hem från resan. Det får inte ha längre giltighetstid än sju månader.

Det rosa provisoriska passet är dyrare och gäller bara för den aktuella resan.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Fritt fram i Norden

Anledningen till de långa väntetiderna beror på pandemin och att människor under lång tid inte rest i samma utsträckning. Nu har folk börjat resa igen och behöver ofta nytt pass – eftersom det gamla gått ut.

Utan pass eller nationellt id-kort blir det svårt att komma någonstans i världen. De enda alternativen som återstår är våra nordiska grannländer. 

Inom Norden brukar det oftast räcka med körkort utfärdat i ett nordiskt land för nordiska medborgare, men det är resenärens ansvar att styrka sitt medborgarskap”, skriver polisen. 

På grund av det höga trycket har passtider nu börjat säljas på nätet till människor som akut är i behov av efter nytt pass. Det är framför allt i grupper på Facebook som det sker efterfrågningar. Detta är något som polisen känner till. 

– Vi har fått information om att det säljs tider, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.

Han bekräftar att det är tekniskt möjligt att boka fler tider på samma namn. Därför kan man boka och sedan göra sig av med tider.

– Vi tycker inte att det är okej, säger han och poängterar att den som köper en tid kan bli lurad. 

Tips från coachen

Med en blandning av tur och envishet är det inte helt omöjligt att fixa en ledig tid. Här är några tips: 


Gå in på polisens bokningssida under kvällstid, då är den inte lika hårt belastad och fungerar som den ska. Vid andra tider på dygnet går den långsamt och kraschar ibland. 

Välj vilken region du vill boka pass i och sök första lediga tid. Med stor sannolikhet finns det inga tider, eller bara tider ett halvår fram. Klicka dig då fram och tillbaka mellan dagarna, ge inte upp även om det känns hopplöst för när du minst anar det kan det ha kommit en avbokning och då läggs tiden ut direkt. Men det krävs som sagt också lite tur. 

Om du är beredd att resa en bit för att kunna beställa pass kan du söka i andra regioner. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.