Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen från Sverige får lägga sig i – det ämnet är avslutat”

Kinas ambassadör: Sverige ska inte lägga sig i fallet med Gui Minhai.
Ambassadör Gui Congyou har skällt på svenska medier som lagt sig i ”Kinas inre angelägenheter”.
Foto: SVEN LINDWALL
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverige ska inte lägga sig i fallet med den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Kinas ambassadör i Sverige – Gui Congyou, 55 – är stenhård och skickar inga signaler som kan uppfattas som positiva för den svenska regeringen.

– Ingen från Sverige får lägga sig i. Jag tror vi kan avsluta det här ämnet, säger han i en längre intervju med Expressen.

Det finns inget utrymme för förhandlingar eller diskussioner angående fallet med den 56-årige svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Åtminstone inte från kinesisk sida.  

Fallet har förgiftat relationerna mellan länderna sedan Gui Minhai försvann från en semestervistelse i Thailand i oktober 2015 för att tre månader senare dyka upp i kinesisk tv, i ett framträdande där han uppfattades som drogad.

Från kinesisk sida vill man inte prata om fallet.

Men det blir ändå ett ämne när Expressen träffar Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou för en intervju om de ansträngda svensk-kinesiska relationerna, hans iakttagelser om Sverige sedan ankomsten 2017, bråket kring Huawei och det senaste kinesiska spionfallet i Sverige.

Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou och Expressens Leif Brännström.
Foto: SVEN LINDWALL

Gui Congyou har blivit känd för sina attacker, bland annat på svenska medier. Och retat upp många. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha en Gui Minhai-kommission. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har sagt att de vill skicka hem ambassadören till Kina och han är en stående ”gäst” hos utrikesdepartementet.

Intervjun är förlagd till Lidingö där den kinesiska ambassadens handelsavdelning ligger inrymd i ett gigantiskt hus från 1920. Platsen är vald med omsorg av coronaskäl eftersom byggnaden rymmer ett större konferensrum där vi kan hålla säkerhetsavstånd. Munskydd är anbefallt.

Jag påpekar för de fyra från ambassaden som väntar på ambassadörens ankomst att klockan på väggen går fel, eller rättare sagt att visarna inte rör sig alls. Genast är två man framme och tittar upp mot klockan och konstaterar att så är fallet. Ambassadören är på väg, säger någon och alla börjar röra sig i rummet. Några går snabbt ut för att vara beredda att ta emot sin chef.

Fyra kineser antecknar varje ord

Vi möts sedan med munskydden på och tar plats på var sin sida om det avlånga konferensbordet. Gui Congyou har satt på sig en kavajnål med svenska och kinesiska flaggan på vänster kavajslag, och manschettknapparna pryds med emblemet för tre kronor som nästan signalerar att han skulle kunna var en svensk diplomat.

Ambassaden har laddat med fyra personer som antecknar varav tolken är en.

En vanligt återkommande fras under intervjun är att vi inte ska lägga oss i Kinas inre angelägenheter.

Jag har uppfattningen att ni ibland är väldigt arg på Expressen.

– Jag kan inte säga att jag är arg. Jag hoppas att Expressen kan lära känna Kina på ett omfattande och objektivt sätt och rapportera om Kinas verkliga situation på samma sätt.

Om den svenska coronastrategin är ambassadören fåordig, men han har noterat kungens uttalanden.

– Kina lägger sig aldrig i andra länders inre angelägenheter, säger Gui Congyou och tillägger att Kina är villigt att ge Sverige en hjälpande hand.

”Sverige ska inte lägga sig i Kinas inre angelägenheter”, säger ambassadör Gui Congyou.
Foto: SVEN LINDWALL

Iskalla beskedet om Gui Minhai

Men någon hjälpande hand gäller inte den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. Han är dömd till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt”.

Från svensk sida är man angelägen om en lösning, att han ska släppas.

– Jag har sagt att fallet Gui Minhai inte längre är ett ärende mellan Kina och Sverige. Det här ämnet är stängt.

Varför är det inte längre ett ärende mellan Kina och Sverige?

– Jag har sagt att Gui Minhai är nu en kinesisk medborgare. Ingen från Sverige får lägga sig i. Jag tror vi kan avsluta det här ämnet.

Då måste jag korrigera ambassadören. Gui Minhai är fortfarande svensk medborgare. Det svenska medborgarskapet är inte avslutat. Jag har själv kontrollerat detta.

– Gui Minhai har sedan 2018 frivilligt återtagit sitt kinesiska medborgarskap. Enligt kinesisk lag får man inte ha dubbelt medborgarskap. Därför är han en kinesisk medborgare. Jag vill inte längre kommentera det. Jag hoppas att den svenska sidan inte fantiserar om att lägga sig in Kinas inre angelägenheter utan i stället göra mer för att främja vänskapliga relationer mellan länderna.

Vad har ni att säga till Gui Minhais dotter? När kan hon hoppas att att hennes pappa blir fri?

– Vem har sagt att jag ska prata med Gui Minhais dotter om det här? Det här fallet hanteras enligt kinesisk lag. Ingen får lägga sig i.

Jag pratade i går med dottern Angela Gui på telefon. Hon undrade varför hon nekades att få kontakt med sin pappa. 

– Hon ska fråga sig själv, inte mig. När det gäller det här ämnet kan du fortsätta att ställa frågor men jag har inga fler kommentarer.

Intervjun med Kinas Sverige-ambassadör sker på coronasäkert avstånd med Expressens Leif Brännström på andra sidan bordet.
Foto: SVEN LINDWALL

”Man ska inte lägga sig i”

Från svensk sida är Gui Minhai fortfarande ett ärende. Ni säger att det är ett stängt/avslutat ärende.

– Från vår sida så avvisar vi bestämt varje försök att lägga sig i våra inre angelägenheter precis som Sverige inte vill att någon lägger sig i deras angelägenheter. 

Har ni sagt det tydligt till det svenska utrikesdepartementet, till exempel utrikesministern?

– Det går inte att räkna hur många gånger jag har sagt det.

Vad säger man från svensk sida?

– Det kan du fråga dem. Man ska inte lägga sig i andras angelägenheter. Det är en internationell och gemensam syn.

När kan man räkna med att han blir frigiven. När är han fri att lämna fängelset?

– Det är en intern affär för Kina. Det är kinesisk lag som gäller. För de som inte kan sluta att prata om fallet från svensk sida hoppas jag att de kan vända sig om och titta på sig själva.

Ambassadören säger sig inte veta något om det som utspelade sig på hotell Sheraton i Stockholm i januari förra året, med det arrangerade mötet mellan Angela Gui och två affärsmän, där Sveriges dåvarande ambassadör Anna Lindstedt närvarade.

Han upprepar flera gånger att det är lönlöst att prata om fallet.

– Om du envisas med att ta upp fallet Gui Minhai har jag ett råd. För alla de i media som vill trappa upp fallet har de ingenting att vinna, utan det skadar bara deras eget rykte.

Men fallet Gui Minhai förgiftar relationerna mellan Kina och Sverige.

– Jag vill att alla, inklusive de som jobbar i media, ska göra mer för att främja vänskap och samarbete. Göra mindre, eller inte alls, saker som kan skada.

En av ”antecknarna” vid bordet verkar brydd över ordet ”förgiftar”, bryter in på svenska och undrar vad jag menar. Antagligen ett missförstånd där han trodde det rörde sig om en regelrätt förgiftning.

Sveriges Kinaambassdör Anna Lindstedt och Angela Gui lämnar hotell Sheraton på kvällen den 25 januari 2019.

”De har inte presenterat några bevis”

Ambassadörens senaste dispyt med Sverige gäller utbyggnaden av 5G-nätet.

Kinesiska Huawei och ZTE har blivit utestängda från att delta i 5G-utbyggnaden i Sverige. Det är ett myndighetsbeslut. Ni har personligen uppmanat svenska regeringen att ändra beslutet och liknande tongångar kommer från utrikesdepartementet i Peking. 

– Både den kinesiska sidan och Huawei har klargjort sin position när det gäller det här ämnet. Vi hoppas att den svenska sidan erbjuder ett öppet, rättvist, opartiskt, transparent och icke-diskriminerande affärsklimat för kinesiska företag i Sverige.

– Den svenska militären och Säkerhetspolisen samt PTS har anklagat kinesiska företag som Huawei och ZTE för att vara ett hot mot nätverkssäkerheten i Sverige, men de har inte presenterat några bevis.

Gui Congyou upprepar att Huawei kommit med förslag till ett avtal som skulle reglera att ingen skada ska kunna ske. 

– Men det har inte kommit något svar.

Han uppmanar den svenska sidan att snarast överge det han anser är den totalt grundlösa slutsatsen om att det skulle kunna finnas ett säkerhetshot från kinesisk sida. 

Svenska regeringen har sagt att det här är en myndighetsfråga. Vad händer om det inte blir någon ändring? Har du ett budskap till statsminister Stefan Löfven?

– Vi har en bra kommunikationskanal med den svenska regeringen. Vi hoppas att regeringen omedelbart ändrar det här beslutet i stället för att följa Trump-administrationens grundlösa nedslag på kinesiska företag.

Gui Congyou har tidigare hotat att det skulle kunna få konsekvenser för till exempel Ericsson om inte Sverige släpper in Huawei. Nu är han mer lågmäld med hotet.

– Vi hoppas att vi inte får se det.

Ambassadör Gui Congyou har den här dagen satt på sig sina ”svenska” manschettknappar.
Foto: SVEN LINDWALL

Gui Congyou om kinesiska spioner i Sverige

De senaste dagarna har det kommit uppgifter om att personer från det kinesiska kommunistpartiet infiltrerat företag som är verksamma i Kina. Ericsson och Ikea är bland de som påstås ha blivit utsatta.

– Det är totalt nonsens. Det är elak smutskastning av relationerna mellan Kina och berörda länder.

Vem ligger bakom uppgifterna?

– De kommer från några anti-Kina-personer som ständigt letar efter problem.

Under den två timmar långa intervjun går det inte att undvika det mer handfasta ämnet kinesiskt spionage i Sverige. Flera fall av flyktingspionage har avslöjats av Säpo. Det senaste gäller en kinesisk medborgare som under perioden juni 2015-februari 2017 anklagas för att ha kartlagt tibetaner i Sverige.

Den i dag 52-årige mannen dömdes till fängelse för grov olovlig underrätteleverksamhet och utvisades för några månader sedan efter ett regeringsbeslut. 

Gui Congyou säger sig inte veta något om mannen och stämningen blir aningen tryckt i lokalen.

– Vi känner inte till den här personen och vad han har gjort. Vad han eventuellt har gjort har inget med den kinesiska regeringen att göra. Jag kan säga att Kina inte alls är intresserat av att spionera i Sverige.

Uppmaningen till Expressens reporter: Åk till Kina

Säkerhetspolisen anser att Kina tillhör topp tre bland de länder som spionerar i Sverige, vid sidan av Ryssland och Iran. Men Gui Congyou förnekar att så är fallet.

Gui Congyou uppmanar mig att jag ska åka till Kina. Då kan jag lära känna landet på riktigt och få en korrekt bild.

Vad har då han och hustrun Jingli Song, 55, gjort för iakttagelser i Sverige? Jo, att vi är ett tränande folk.

– Jag blir inspirerad av svenska vänner som tränar.

Bilden av Sverige har också förändrats på flera sätt för Gui Congyou. Han hade tidigt läst om hur fridfullt det är i Sverige, till exempel att det gick att lämna ytterdörren olåst. Nu är det ett annat klimat.

– Kan du förklara det? Du kan kanske förklara säkerhetsaspekterna nästa gång vi ses.

Kina är vid sid av Ryssland och Iran de främsta ”spionländerna” i Sverige, enligt Säpo.
Foto: SVEN LINDWALL
Svenske medborgaren fördes bort och fängslades av kinesiska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.