Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ingen fråga viktigare än klimatfrågan"

"Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin" var en av de saker som Jonas Sjöstedt sa under sitt sommartal.

Jonas Sjöstedt ägnade stor del av sitt sommartal åt klimatfrågan.

– Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin, säger Sjöstedt.

Samtidigt presenterade Vänsterpartiet en budgetsatsning på 230 miljoner på ungdomsmottagningar i landet för att minska ungas psykiska ohälsa.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt inledde sitt sommartal i Döbelns park i Umeå med den brinnande klimatfrågan.

– Många har klagat på vädret i Sverige i sommar, men på många håll i världen har det varit en rekordvarm sommar och människor har dött av värmen. Det är ett ytterligare tecken på att vi håller på att förändra planetens klimat.

Jonas Sjöstedt menade att Sverige kan ställa om samhället för att göra skillnad.

Sjöstedts krav

– Mer järnväg, mer solel, mer vegetariskt, mer biogas och renovering av gamla hyreskåkar, säger Jonas Sjöstedt om åtgärder som kan vidtas.

Han ställde också ett krav:

– Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin. AP-fonder och annat offentligt sparande ska inte äga några amerikanska oljebolag. Enorma kapital ska styras om till hållbara investeringar, säger Jonas Sjöstedt.

– Om regeringen vågade ta de nödvändiga besluten skulle det väga så mycket tyngre i klimatförhandlingarna i Paris i december, säger Sjöstedt.

Han sade också att det är nu som regeringen ska visa om den är grå eller grön.

– Gör inte fel, sade Sjöstedt med adress till statsminister Stefan Löfven (S) och miljö- och klimatminister Åsa Romson (MP).

– Ingen fråga är viktigare än klimatfrågan, säger Sjöstedt.

"Inte fult att må dåligt"

Samtidigt presenterade Jonas Sjöstedt en budgetsatsning på landets ungdomsmottagningar. Partiet föreslår en satsning på 230 miljoner kronor mot barn och ungas psykiska ohälsa, främst genom ökade resurser till mottagningarna för unga.

Det är för många unga som mår dåligt i landet i dag, menade Sjöstedt.

– Satsningen är vårt viktigaste krav i budgetförhandlingarna. Det ska vara enkelt och odramatiskt att ta hjälp och det ska gå snabbt, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Det är inte fult att må dåligt, men det som verkligen inte är vackert är om vårt samhälle inte kan svara unga som behöver vår hjälp.