"Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin" var en av de saker som Jonas Sjöstedt sa under sitt sommartal.

"Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin" var en av de saker som Jonas Sjöstedt sa under sitt sommartal.

"Ingen fråga viktigare än klimatfrågan"

Publicerad

Jonas Sjöstedt ägnade stor del av sitt sommartal åt klimatfrågan.

– Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin, säger Sjöstedt.

Samtidigt presenterade Vänsterpartiet en budgetsatsning på 230 miljoner på ungdomsmottagningar i landet för att minska ungas psykiska ohälsa.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt inledde sitt sommartal i Döbelns park i Umeå med den brinnande klimatfrågan.

– Många har klagat på vädret i Sverige i sommar, men på många håll i världen har det varit en rekordvarm sommar och människor har dött av värmen. Det är ett ytterligare tecken på att vi håller på att förändra planetens klimat.

Jonas Sjöstedt menade att Sverige kan ställa om samhället för att göra skillnad.

Sjöstedts krav

– Mer järnväg, mer solel, mer vegetariskt, mer biogas och renovering av gamla hyreskåkar, säger Jonas Sjöstedt om åtgärder som kan vidtas.

Han ställde också ett krav:

– Vi kräver att Sverige drar bort pengarna från fossilindustrin. AP-fonder och annat offentligt sparande ska inte äga några amerikanska oljebolag. Enorma kapital ska styras om till hållbara investeringar, säger Jonas Sjöstedt.

– Om regeringen vågade ta de nödvändiga besluten skulle det väga så mycket tyngre i klimatförhandlingarna i Paris i december, säger Sjöstedt.

Han sade också att det är nu som regeringen ska visa om den är grå eller grön.

– Gör inte fel, sade Sjöstedt med adress till statsminister Stefan Löfven (S) och miljö- och klimatminister Åsa Romson (MP).

– Ingen fråga är viktigare än klimatfrågan, säger Sjöstedt.

"Inte fult att må dåligt"

Samtidigt presenterade Jonas Sjöstedt en budgetsatsning på landets ungdomsmottagningar. Partiet föreslår en satsning på 230 miljoner kronor mot barn och ungas psykiska ohälsa, främst genom ökade resurser till mottagningarna för unga.

Det är för många unga som mår dåligt i landet i dag, menade Sjöstedt.

– Satsningen är vårt viktigaste krav i budgetförhandlingarna. Det ska vara enkelt och odramatiskt att ta hjälp och det ska gå snabbt, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Det är inte fult att må dåligt, men det som verkligen inte är vackert är om vårt samhälle inte kan svara unga som behöver vår hjälp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag