Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ingen utredning om brott mot Dawit Isaak

Dawit Isaak.
Dawit Isaak.
Foto: JOHAN JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan 20 år tillbaka.

Eritreas politiska ledning polisanmäldes i Sverige, men utredningen lades ner.

Nu fastställer Riksåklagaren det beslutet.

– Min uppfattning är att utredningssvårigheterna är så uppenbara att en förundersökning inte ska inledas, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Den 23 september var det 20 år sedan den svenska journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea.

Förra året lämnades en anmälan om brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr in mot Eritreas president Isaias Afwerki och Eritreas utrikes-, justitie- och informationsminister – och tre generaler från landets armé.

Någon förundersökning inleddes inte, och flera personer har begärt att det ska överprövas. På måndagen beslutade Riksåklagaren att inte ändra det beslutet.

”Går inte att utreda”

De anser att det finns anledning att anta att brott mot mänskligheten genom påtvingat försvinnande har begåtts mot Dawit Isaak, men att det saknas förutsättningar för att utreda och lagföra brottet i Sverige, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– För att kunna utreda brottet behöver utredningsåtgärder vidtas på plats i Eritrea med tillstånd av behöriga myndigheter i landet. Förutsättningarna för samarbete mellan svenska och eritreanska myndigheter bedöms som ytterst begränsade. De anmälda personerna tillhör den politiska ledningen i Eritrea och väntas inte komma hit på frivillig väg. Möjligheten att få dem utlämnade till Sverige för lagföring bedöms i praktiken utesluten, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett uttalande.

Bakom anmälan 2020 stod flera tunga namn som Nobelpristagaren Shirin Ebadi, FN:s förra människorättskommissarie Navi Pillay, tidigare ordföranden i afrikanska människorättskommissionen Pansy Tlakula och Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.