Det blir ingen förundersökning mot Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSONDet blir ingen förundersökning mot Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det blir ingen förundersökning mot Dan Eliasson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det var i september som Ekot och P4 Stockholm avslöjade att rikspolischefen Dan Eliasson under 2015 beslutade att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONDet var i september som Ekot och P4 Stockholm avslöjade att rikspolischefen Dan Eliasson under 2015 beslutade att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Det var i september som Ekot och P4 Stockholm avslöjade att rikspolischefen Dan Eliasson under 2015 beslutade att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Ingen förundersökning mot Dan Eliasson

Publicerad

Det blir ingen förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson efter att ett externt företag fick tillgång till polisens personal- och lönesystem eftersom inga uppgifter kom att lämnas ut.

Det har överåklagare Anders Jakobsson nu beslutat.

– Ingen person har lidit skada, säger Jakobsson.

Han konstaterar dock att rikspolischefen bröt mot säkerhetsskyddsförordningen när han fattade beslut om att strunta i kryptering.

Det var i september som Ekot och P4 Stockholm avslöjade att rikspolischefen Dan Eliasson under 2015 beslutade att ge ett privat företag åtkomst till hemlig och känslig information från Polismyndighetens personal- och lönesystem.

"Strider mot säkerhetsskyddsförordningen"

Polisen valde att inte använda sig av Försvarsmaktens kryptosystem.

Enligt SR bröt beslutet mot säkerhetsskyddsförordningen.

Och det konstaterar även överåklagare Anders Jakobsson.

– Rikspolischefen har enligt min uppfattning inte haft rätt att ta det beslutet att man ska ha ett krypteringssystem som inte är godkänt av Försvarsmakten. Det är i strid mot säkerhetsskyddsförordningen, uppger Anders Jakobsson.

Dan Eliassons beslut hann inte orsaka någon skada

Åklagaren har granskat fallet och kommer fram till att förundersökning ändå inte ska inledas mot rikspolischef Dan Eliasson eftersom beslutet inte hann orsaka någon skada.

– Av det material jag som tagit del av framgår att Polismyndigheten inte har sänt eller röjt några hemliga uppgifter eller annan information ur systemet till den externa leverantören. Ingen person har därmed lidit skada, säger överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

Har du hållit förhör med Dan Eliasson?

– Nej, det har inte varit aktuellt eftersom det inte inletts någon förundersökning, svarar Anders Jakobsson.

Expressen har sökt rikspolischefen för en kommentar. Dan Eliasson kommenterade nyligen sitt agerande i fallet för Ekot.

– Vi har inte skickat hemliga uppgifter till någon annan aktör. Vi har hanterat all hemlig information och känslig information på ett sätt som är förenligt med Säkerhetsskyddsförordningen.

"En arbetsrättslig bedömning av de berörda"

Lotta Gustavson, chefsjurist vid polismyndigheten, uppger att man nu ska göra en arbetsrättslig bedömning av ärendet.

– En arbetsrättslig bedömning av dem som berörs av åklagarens beslut kommer nu att göras i sedvanlig ordning, säger Gustavson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag