Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen förundersökning i fallet med Dawit Isaak

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 19 år.

I oktober förra året gjordes en svensk anmälan mot Eritreas politiska ledning med anledning av fängslandet.

Åklagare har nu beslutat att inte inleda en förundersökning om brott – trots att det går att anta att brott begåtts.

– Vi är besvikna och förvånade. Det här är ett fegt beslut, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Enligt kammaråklagare Karolina Wieslander finns det ingen rimlig möjlighet för Sverige att utreda eller lagföra de misstänkta – då det skulle kräva att Eritrea hjälper till med utredningen.

– Jag gör bedömningen att vi inte kommer att kunna utreda detta på ett sätt att vi kan komma vidare till en lagföring av någon eller några personer. Då min bedömning är att vi inte kommer att få någon hjälp av Eritrea, säger hon.

Hon tycker dock att det finns skäl att anta att brott mot mänskligheten begåtts i fallet med Dawit Isaak.

– Man kan anta att det har begåtts brott och begås brott mot Dawit Isaak. Han har suttit frihetsberövad sedan 2001 och inte fått detta prövat av en domstol. Det finns ingen information om var han finns eller om varför han frihetsberövats, säger hon och tillägger:

– Jag har anledningar till att tro att den politiska ledningen har en delaktighet i att detta sker och fortfarande sker.

”Så mycket politik i det”

Det var i oktober förra året som en anmälan lämnades in mot Eritreas president Isaias Afwerki och Eritreas utrikes-, justitie- och informationsminister – samt tre generaler från landets armé.

Bakom anmälan stod flera tunga namn som Nobelpristagaren Shirin Ebadi, FN:s förra människorättskommissarie Navi Pillay, tidigare ordföranden i afrikanska människorättskommissionen Pansy Tlakula och Kanadas före detta justitieminister Irwin Cotler.

– Det är tråkigt. Det är så mycket politik i det. De här människorna som blivit anmälda begår fortfarande övergrepp i skrivande stund. Jag tycker att det, om inte annat, hade varit en tydlig markering, säger Dawit Isaks bror, Esayas Isaak, som också stod bakom anmälningen.

– Men det är trist och jag trodde nog att detta skulle leda till nåt. Det skulle i så fall också ha varit en markering för andra eritreaner som har anhöriga som är fängslade. Det är ju inte bara Dawit utan det finns tusentals som har en liknande situation som honom. Det hade blivit ringar på vattnet.

Han säger sig förstå grunderna för åklagarens beslut, men lyfter fram möjligheten att rättsliga åtgärder hade kunnat vidtas mot personer ur den styrande regimen i samband med utlandsbesök.

– Att Dawit fortfarande väntar efter 19 år är beklämmande. Det förekommer ju att representanter för den styrande regimen åker runt i Europa. Om inte i Sverige så åtminstone i något annat EU-land. 

Dawit Isaak

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. Han kom som flykting till Sverige 1987, men återvände till hemlandet när Eritrea blev självständigt. 


Dawit blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning. Men konflikten i landet blossade återigen upp, och i september 2001 fängslades Dawit Isaak för sina åsikter.


Han har aldrig ställts inför rätta, och trots diplomatiska påtryckningar sitter han alltjämt bakom lås och bom. 

Det här har gjorts och inte gjorts för att få Dawit Isaak fri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.