Ingen förlovning för Madeleine i år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine får vänta med förlovningen.
Foto: Eliot Press

BORGHOLM, ÖLAND. Efter Victorias födelsedag i veckan på Öland har spekulationerna satt i gång: "Prinsessan Madeleine och hennes Jonas Bergström förlovar sig inom kort." 

Vad jag säger? 

Inte en chans.

Ytterligare en kunglig förlovning i år?

 Glömt det. Helt uteslutet.

 Precis som jag tidigare skrivit sätter kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westlings utdragna förlovning käppar i hjulet för Madeleines planer med pojkvännen Jonas Bergström.

 Jonas och Madeleine har varit ett par i över sju år -  till och med längre än Daniel och Victoria.

 När Daniel Westling har haft svårt att bli accepterad av kungen så har situationen varit den motsatta för Jonas Bergström.

 Jonas har i princip från första dagen varit en stor favorit hos både kungen och Silvia. I deras ögon kommer han från en rätt bakgrund -  överklass.

 När Daniel i början hade svårt att föra sig i de finare salongerna så hade Jonas Bergström vuxit upp med att kunna umgås i sociala sammanhang.

 Hade kungen fått bestämma så hade det kanske varit Jonas och Madeleine som hade fått skrida fram till altaret först av alla.


Nu fungerar det inte så i kungliga sammanhang.

 Det skulle vara en fullständig omöjlighet att prinsessan Madeleine skulle få förlova sig eller gifta sig före storasyster Victoria. Det finns flera orsaker:

 Victoria är äldre, men det främsta är att hon är tronarvinge och Madeleine är yngst i syskonskaran.

 För svenska kungahuset utåt sett skulle det sända helt fel signaler om den yngsta medlemmen  i familjen var den som gifte sig först  -  dessutom när  hon inte ens är tronarvinge.

 Nej, de spekulationerna som har dragit i gång i olika medier om att vi får se en förlovning inom kort är helt fel.

 Jag skulle säga att -  om kärleken mellan Madeleine och Jonas håller -  får vi en förlovning 2011. Och ett bröllop senast 2012.

FAKTA

SÅ HÄR GJORDE DE I...
...Norge

I Norge hade Märtha Louise varit ihop med pojkvännen Ari Behn i flera år, men eftersom hon inte var tronarvinge fick hon inte gifta sig före storebror Haakon.
År 2000 träffade kronprins Haakon sin Mette-Marit och efter knappt ett år gifte de sig.
Nästan exakt ett år senare blev Märtha Louise och Ari Behn äkta makar.
...Danmark
I Danmark höll man inte lika hårt på traditionerna. Trots att prins Joachim är ett år yngre än sin bror Frederik och inte tronarvinge fick han gifta sig först. Det gjorde han 1995 med Alexandra Manley. Nio år senare skilde paret sig.
Samma år skred tronarvingen kronprins Frederik fram till altaret med sin Mary Donaldson.
Förra året gifte prins Joachim om sig med Marie Cavallier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.