Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingemar reste runsten över sin döda fru Tyra

Foto: Jonas Forsberg

Ingemar Fällman, 81, har valt att hedra sin borgångna fru Tyra - genom att resa en 850 kilo tung runsten på gården.

– Eftersom jag är intresserad av runor och runskrift var det ganska naturligt. Och en sådan här sak kommer att stå i tusentals år om ingen river ner den, säger han till Expressen.se.

Sedan 1981 har Ingemar Fällman i Lögdeå utanför Nordmaling i Västerbotten haft den 850 kilo tunga stenen liggandes hemma på gården. Tillsammans med dåvarande sambon Kerstin lyckades han lyfta bort den ur potatisåkern.

Tanken har hela tiden varit att göra en runsten av den, men det var först när hans hustru Tyra nyligen gick bort som Ingemar Fällman gjorde verklighet av tanken.

– Eftersom jag drabbades av sorg gjorde jag slag i saken. Jag fick tag i en kvinna som hade skrivit en artikel om runor och runskrift i Riksantikvarieämbetets tidning och som översatte till runskrift åt mig, säger Ingemar Fällman.

 

Kan du läsa vad som står skrivet på Ingemars sten?Foto: Foto: Jonas Forsberg

"Stå i tusentals år"

Efter att ha arbetat med den i två veckor står nu hela texten på stenen. Både Kerstin som dog 1984 och Tyra står omnämnda på runstenen som Ingemar har rest på gården och armerat fast med kraftigt järn.

– Eftersom jag är intresserad av runor och runskrift var det ganska naturligt. Och en sådan här sak kommer att stå i tusentals år om ingen river ner den.

Vad står det?

– Jag avslöjar inte det. Är det någon som kommit hit och är duktig på runskrift kan han eller hon läsa alltihop.

Västerbottens-Kuriren var först med att skriva om Ingemar Fällmans runsten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.