Ingela gör julen bättre för fattiga barnfamiljer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Organisationen "Basket Brigade" delar ut matkassar som vem som helst kan köpa till fattiga barnfamiljer lagom till julhelgen.
Foto: Privat
Idén till "Basket Brigade" i Stockholm, fick Ingela Janlert från amerikanen Anthony Robbins som delade ut korgar med mat till fattiga barnfamiljer vid den amerikanska högtiden Thanksgiving.
Foto: Privat
Ingela Janlert är initiativtagaren bakom "Basket Brigade" som Flera barnfamiljer i Stockholm får en lite godare jul i år.
Foto: Privat

Flera barnfamiljer i Stockholm får en lite godare jul i år tack vare volontärerna bakom "Basket Brigade".

De delar ut matkassar som vem som helst kan köpa till fattiga barnfamiljer lagom till julhelgen.

– Julen är ju en stor högtid och att få det där lilla extra gör väldigt mycket för dem, det är otroligt känslosamt, säger Ingela Janlert som är initiativtagare.

I fyra år har Ingela Janlert tillsammans med andra volontärer delat ut matkassar till behövande barnfamiljer. Förra året kunde de dela ut över 200 matkassar till barnfamiljer i Stockholmsområdet.

– Just kring julen kan det ibland bli för mycket julklappar och pengar som rullar i väg och det fick mig att stanna upp och tänka på vad som egentligen är viktigt, säger hon.

Idén till "Basket Brigade" i Stockholm, fick Ingela Janlert från amerikanen Anthony Robbins som delade ut korgar med mat till fattiga barnfamiljer vid den amerikanska högtiden Thanksgiving. Hon deltog i hans kurser och har tidigare hjälpt till i Klara kyrka när mat delades ut till hemlösa under juldagen.

Ingela Janlert
Foto: Privat

I år kommer hon och flera andra volontärer att packa matkassar och köra ut dem till barnfamiljer på söndagen den 20 december.

– Julen är ju en stor högtid och att få det där lilla extra gör väldigt mycket för dem, det är otroligt känslosamt, säger hon.

Samarbetar med kyrkor

Ingela Janlert berättar att det inte är lätt att hitta de barnfamiljer som kan ha behov av en extra kasse med mat.

– Det är omöjligt att veta var de bor för vi bor så blandat i förorterna. Många vill inte visa att de har ont om pengar och köper kanske en dyr jacka eller en Iphone, men har inte råd med mat.

Hon förklarar att matkasseutdelningen därför samarbetar med kyrkor och diakoner som fungerar som en länk mellan de behövande och initiativet. Diakonerna tar fram en namnlista och volontärerna kan även hjälpa till med namn om de känner barnfamiljer som har det svårt.

12 procent av alla barn i Sverige lever i fattigdom enligt Rädda Barnens senaste statistik från 2012. Det innebär att totalt 230 000 barn lever i familjer som har det dåligt ställt ekonomiskt.

Lyx till julfirandet

En matkasse kostar 300 kronor i år, men Ingela Janlert berättar att den egentligen är värd mer än så. I år har de fått julmust gratis från en sponsor och maten som de handlar får de köpa för specialpris hos handlaren, som även är med i initiativet. Hittills har 50 matkassar köpts, men Ingela Janlert hoppas att det blir många fler.

– 300 kronor är ju ingenting om man kan ge en familj mat till jul, säger hon.

Tidigare år har matkassarna kostat mer då de fyllts med väldigt mycket mat och basvaror som potatis, mjölk och bröd. I år innehåller matkassen mer lyxigare produkter lagom till julfirandet.

– Det är mer lyxigt med kött och godis och sådant som är lite finare som man inte unnar sig, förklarar Ingela Janlert.

Flera sätt att hjälpa

Om man inte kan köpa en matkasse, men vill vara med och hjälpa till finns det även andra sätt att bidra.

– Man kan hjälpa till på tre sätt, man kan köpa en matkasse, man kan hjälpa till att packa kassarna och så kan man hjälpa till med att köra ut dem.

Ingela Janlert säger att hon även skänker till välgörenhet men att det blir mer konkret att få vara med och leverera matkassarna till familjerna.

– Det blir även en fin gemenskap med dem som hjälper till, säger hon.

Det ideella initiativet spred sig till Gävle förra året och i år har Ingela Janlert hjälpt en person som tagit initiativet till Göteborg.

– Om flera städer vill så hjälper jag mer än gärna till så vi kan hjälpa fler, det kostar ingenting, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.