Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga tjejer i klassen – då löste killarna årets lucia

Luciatåget på Saxnäs skola.Foto: Saxnäs skola
Traditionen dör inte – men den förändras, menar etnologen. Foto: Ian Forsyth
Stjärngossar utanför Blekingestugan på Skansen 1896. Foto: NORDISKA MUSEET

Traditionen höll på att få ett slut – men då klev killarna i klass nio fram och tände ljusen.

I byn Saxnäs, i Vilhelmina kommun, blev årets luciatåg lite annorlunda.

Varje år rapporteras det om inställda luciatåg från norr till söder i landet, vilket Expressen har uppmärksammat.

Men då finns det möjlighet att vrida och vända på traditionerna.

På Saxnäs skola, i den lilla byn Saxnäs i Vilhelmina kommun, har man  som tradition att en tjej i skolans niondeklass ska vara lucia men 2017 bjöd på något nytt.

Anledningen?

I år går det bara killar i nionde klass.

Men det blev inte en stoppkloss.

Nej, Jesper Elebro axlade luciakronan, varpå flera killar följde efter och ställde upp som tärnor. Resultatet blev att att alla i tåget bytte roller och flickorna i de lägre årskurserna blev stjärngossar.

"Publiken var rörd över den solidariska andan hos eleverna och tycker skolan gjort ett bra arbete med att få eleverna så trygga i sig själva vilket bådar gott för framtiden", skriver Saxnäs skola i ett pressmeddelande.

– I vårt öppna, moderna samhälle ska det inte vara något konstigt med att en kille vill vara lucia. Alla ska ha rätt att få vara den de vill, säger Maria Larsson, en av lärarna på Saxnäs skola.

Foto: CHRISTER WAHLGREN

Nytt uppdrag nästa vecka

Varje år rapporteras det om killar som stoppas från att vara lucia men luciatåget på Saxnäs skola, som framfördes inför föräldrar och personal på skolan, blev uppskattat och redan nästa vecka blir det comeback – men då inför större publik.

– Då ska de uppträda igen under vår julfest, säger Åsa Nejne, lärare på skolan, till Västerbottens-Kuriren.

LÄS MER: Finns det en "luciakris" i Sverige? 

Luciafirande på Sjötorpsskolan i Skogås 2015.Foto: PETER SEGEMARK

Manliga lucior inget nytt – egentligen

Lena Kättström Höök, luciaexpert, etnolog och intendent vid Nordiska museet, samt författare till en bok om lucia, menar att de svenska luciatågen kommer att levare vidare – men förändras – så länge barn tillåts tolka luciatågen på sitt eget vis.

– Den stereotypa bilden av ett luciatåg kom i mitten av 1900-talet. Så de som har väldigt bestämda åsikter om hur ett luciatåg ska se ut är nog till stor del ute efter hur det såg ut när de var barn, har hon tidigare sagt till Expressen.

Manliga lucior ses till exempel som kontroversiellt men är egentligen inget nytt.

Den äldsta dokumenterade lucian med ljus i håret var en man, en dräng i Skinnskatteberg.

– Det är en man som skriver om det i sina memoarer. Han var rätt obekväm själv med luciatraditionen men han befann sig på Skinnskattebergs herrgård och på morgonkvisten slogs dörrarna upp, och in kom drängen med ljuskrona och vita lakan på sig, berättar Lena Kättström Höök.

LÄS MER: Vad händer med luciatraditionen i Sverige, egentligen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.